Evropska unija Bjelorusiji uvela ekonomske sankcije

Evropska unija uvela je danas ekonomske sankcije Belorusiji kao odgovor na ono što je EU nazvala "eskalacijom ozbiljnih kršenja ljudskih prava.

Svijet 24.06.2021 | 14:16
Evropska unija Bjelorusiji uvela ekonomske sankcije

Pod tim se misli i na pritvor novinara Romana Protaševiča. Sankcije su usmerene na ekonomiju, ali imaju za cilj da izvrše pritisak i na beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka i njegove pomoćnike, prenosi agencija AP.

Na udaru sankcija su pojedine industrijske grane, poput proizvodnje kalijuma, uobičajenog sastojka đubriva, kao i izvoz duvanske industrije i naftnih derivata.

"Trgovina naftnim proizvodima, kalijum-hloridom i sirovinama koje se koriste za proizvodnju duvanskih proizvoda je ograničena", navodi se u današnjem saopštenju EU.

Sankcije takođe obuhvataju zabranu prodaje opreme i softvera Belorusiji koji se mogu koristiti za nadgledanje interneta i telefonskih poziva.

EU je postepeno pojačavala sankcije otkako je Lukašenko osvojio šesti mandat prošlog avgusta na izborima, koje je evropski blok nazvao lažnim.

Protaševič, disident novinar, uhapsen je 23. maja nakon što su beloruski kontrolori leta naredili da avion Rajanera, koji je putovao iz Grčke u Litvaniju, sleti u Minsk.

EU je zauzela oštriji stav prema Minsku i zbog navodne upotrebe migranata u zemlji radi pritiska na susednu Litvaniju, koja je pružila sigurno utocsište beloruskim opozicionim ličnostima i jedan je od najglasnijih Lukašenkovih kritičara.

(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

USKORO I

24.06.2021 12:46

Srbiji,zabrana UVOZA!

ODGOVORITE
Name

Ma nemoj

24.06.2021 14:52

Kao da je EU jedina unija. Sve ovo sluzi mediaaktivitetu. Naravno koji su nasi izvoleli tamo da bude im bolje, valjda su mjerili jeli to tako.

Name

РУСИЈА

24.06.2021 12:51

Неће се Европа смирити док их њихови ментори не предају руском медведу у замјену за нешто друго.

ODGOVORITE
Name

Zlocin protiv naroda

24.06.2021 14:51

Sad se vidi koje zlo vlada u Evropi. Sta vam je skrivila da bi joj uveli sankcije, ??? Nije po nato zelji ili vam ugrozava bezbednost kao sto vi ugrozavate druge zemlje,

ODGOVORITE
Name

RS

24.06.2021 15:09

Ovako bi bilo i u RS da nije OHR-a

Name

Ilija

24.06.2021 16:19

Jedu govna evpropski pljačkašl samo da im je da pljačkaju kao što su vekovima pljačkali.

ODGOVORITE