Srpska opljačkana, SNSD šalje poruku: "Ko je jamio jamio"

„Ovaj zakon je potreban Republici Srpskoj što prije, jer je u posljednjih 15 godina Srpska brutalno opljačkana i mora se ući u trag svim ilegalnim tokovima novca iz tog perioda", rekao je poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak, tokom diskusije o Nacrtu zakona o porijeklu imovine. 

Republika Srpska 24.06.2021 | 10:36
Srpska opljačkana, SNSD šalje poruku: "Ko je jamio jamio"

"Nacrt zakona je mlak, neubjedljiv i ne ostavlja utisak stvarne želje u borbi protiv korupcije, nego više da posluži kao nova tema koja će skrenuti pažnju sa zaduženja na Londonskoj berzi, vojne vježbe na Manjači, činjenice da se na kupovini respiratora bogatila porodica Dodikovog člana kabineta, itd“, smatra Crnadak.

Crnadak kaže da koalicija oko SNSD-a do sada nije pokazivala političku volju da se jedan ovakav zakon usvoji, nego naprotiv, bila je protiv toga i pokrovitelj raznih kriminalnih dilova: 

„Da li se to SNSD promijenio ili još misle da se stan u Beču od 400.000 eura može kupiti od novca zarađenog prodajom knjiga, pa pokušavaju to da legalizuju?“, pita Crnadak.

On ističe da je možda najproblematičniji dio u nacrtu taj što se tretira samo povećanje imovine u budućnosti, što ukazuje da SNSD šalje poruku „ko je jamio, jamio“ i usvajanjem ovakvog teksta zakona samo bi slijedila legalizacija opljačkanog novca. 

„Ovaj zakon, koliko god nacrt bio loš, kad-tad će biti usvojen u svom punom i pravom obliku, a PDP će insistirati da se za svaki tender u posljednjih 15 godina u vrijednosti od 500.000 KM i više, provjeravaju tokovi novca, da se vidi ko se sve bogatio na javnim nabavkama i tek tada će zakon imati smisla“, ističe Crnadak. 

On kaže da Zakon o porijeklu imovine mora prioritetno predviđati ispitivanje imovine najviših funkcionera, poput predsjednika republike, predsjednika Vlade, ministara i drugih, te se ne smiju zakonski ublažavati, odnosno amnestirati eventualna neprijavljena ili na sumnjiv način stečena imovina u prethodnom periodu. 

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

sale

24.06.2021 09:53

Prointer novi vlasnik Sjev Koreje, pardon Rep Srpske.

ODGOVORITE
Name

Re

24.06.2021 14:17

Prosjecan covjek povraca od pomena Prointera, i svih firmi koje su povezane sa vladajucim mafijasima i njihovom familijom i kumovima. Sada se i djeca tih lopova trebaju napljackati, sve mladi “uspjesni” japiji i biznismeni sa unaprijed dogovorenim poslovima. Fuj, fuj, fuj

Name

Svetac

24.06.2021 10:12

Sve to je narod kriv narod je sebi izabrao pogresnu vlast i stavio jaram za vrat...

ODGOVORITE
Name

Haos

24.06.2021 10:35

Ova Narodna skupstina je dno dna. Sramota je sta radi ovaj Sulic i kako prekida poslanike opozicije , a svi znamo da uopste nije dorastao funkciji. Dosta ke vise sektasa i hoce li institucije ,konacno, poceti funkcionisati?

ODGOVORITE
Name

Bili cvitak

24.06.2021 10:45

Je nas sponen.

ODGOVORITE
Name

OBELIX

24.06.2021 11:29

Ima li,opozicija,članove u toj komisiji??Pređite sa reči na dela.

ODGOVORITE
Name

SNSD

24.06.2021 14:12

Najveci pljackasi naroda, zasluzni su sto je Republika Srpska sa svim njenim institucijama u sluzbi vladajuce mafije. Tako to rade nase patriote.

ODGOVORITE