Pitaju kada ćete priznati Kosovo, rekao sam nikada!

Ljudi mogu da pročitaju svaki akt i svaki dokument u vezi sa dijalogom sa Prištinom, sve što su potpisivale institucije Srbije, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u srpskom parlamentu, gde predstavlja izveštaj i o KiM ali i o dijalogu koji je vođen pre desetak dana u Briselu.

Srbija 22.06.2021 | 13:31
Pitaju kada ćete priznati Kosovo, rekao sam nikada!

- Dijalog je jedini mogući okvir za rešavanje problema sa Prištinom. Predstavnicima EU smo u više navrata predočili da smo gotovo sve iz sporazuma ispunili, ali ono što je osnovno, Albanci nisu spremni da prihvate - rekao je Vučić.

Kako kaže, na poslednjem sastanu u Briselu uz prisustvo Lajčaka i Borelja, Albanci su (Kurti i Bislimi), više puta ponovili da njih ne zanima ono što su prethodne vlade na Kosovu potpisale, i da je za njih jedina legitimna vlada ona od 14. februara.

- Pitao sam se šta je taj 14. februar, Sveti Trifun Valentajns dej, a onda smo saznali da je najvažniji dan u istoriji čovečanstva, i da je "republika Kosovo" donela odlučujuću odluku za svoju budućnost, da on, Aljbin Kurti, preuzme odlučujuću ulogu - rekao je Vučić.

Oni su rekli da sada hoće da pregovaraju na drugi način, a to je da mi prihvatimo da je "republika Kosovo nezavisna".

- Jedina tema je bila kada ćete da priznate nezavisnost Kosova, a "poklon" od njih je da će i oni da priznaju nas. Kurti se, valjda što sam bio smiren, okrenuo prema meni i upitao pet puta: "kada, kada, kada..."? Ja sam odgovorio: Pa nikada - rekao je Vučić.

Dodao je da je situacija mnogo teža od njegovog "kada", i mog "nikada", i vaše emotivne reakcije na ovo.

Kurti je, kaže, i dekleraciju o miru, koju valjda treba da potpiše sam sa sobom.

- Mi smo spremni da štitimo tu najvišu vrednost uz slobodu, a to je mir, ali nismo spremni da prihvatimo ni iz Prištine ni iz sveta, to poniženje koje nam je neko namenio - rekao je Vučić.

Preneo je da je bilo reči i o trafostanici "Valač" na severu Kosova i Metohije, kao i da je rekao Kurtiju da mu ne pada napamet da je fizički zauzima.

- Tri puta sam mu rekao: Nemoj molim te da pomisliš fizički da zauzimaš "Valač". Možeš da pokušaš na 24 ili 48 sati - naveo je Vučić, dodavši da je s tim u vezi bezbroj rizika i problema.

(Blic)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Mile konj

22.06.2021 11:56

Ma bravo precednice! Jescemo i korjenje ako treba...

ODGOVORITE
Name

Srbin al pravi

22.06.2021 11:58

Nesto se pitam....koliko je nas Srba posjetilo Kosovo...ikada?!

ODGOVORITE
Name

Ja

22.06.2021 12:07

Jel to isto ono kao što je Dodik rekao da će spriječiti nato vježbu

ODGOVORITE
Name

re

22.06.2021 14:30

Preispitaj se ko si ti'

Name

Ilija

22.06.2021 13:40

Tako je predsedniče n i k a d a.

ODGOVORITE
Name

Republika Srpska

22.06.2021 20:33

Naravno NIKAD...Ne vidim toga Srbina koji hoće...a i koji smije da to uradi...Taj koji bi to i pokušao zna šta bi se desilo .....

ODGOVORITE