Srbija ostaje vojno neutralna, možete biti mirni!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Brisela posle sastanka sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom u sedištu NATO.

Srbija 17.05.2021 | 18:57
Srbija ostaje vojno neutralna, možete biti mirni!

Na agendi bilateralnog sastanka našli su se politički dijalog, partnerski i praktični mehanizmi saradnje Srbije i NATO, kao i misija KFOR i njena uloga u očuvanju bezbednosti na Kosovu i Metohiji.

Posle sastanka na zajedničkoj konferenciji za medije prvi je govorio Stoltenberg:

"Dijalog je najbolja platforma za pronalaženje rešenja u korist svih građana Kosova, koje bi garantovalo bolju i prosperitetniju budućnost za sve".

"NATO u potpunosti podržava proces normalizacije odnosa Beograda i Pištine. Dijalog najbolja platforma za pronalaženje rešenje za sve građane. Ono garantuje bolju i prosperitetniju budućnost za sve. Zbog toga je važan konstruktivan dijalog. Apelovao bih na sve učesnike da u njemu učestvuju konstruktivno".

Stoltenberg je preneo da je razgovarano o mnogim bezbednosnim izazovima sa kojima se suočava Zapadni Balkan.

On je kazao da je NATO posvećen miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, i da ulaže napore u toj oblasti već decenijama. Misija KFOR, kaže, je najbolji dokaz tog opredeljenja, jer ta misija obezbeđuje mirno okruženje, slobodu kretanja za sve na Kosovu na osnovu mandata Saveta bezbednosti UN.

NATO je, istakao je on, posvećen izgadnji snažnog partnerstva sa Srbijom.

Stoltenberg je naglasio da NATO poštuje neutralnost Srbije.

"Suočavamo se sa zajedničkim bezbednosnim izazovima, a partnerstvo može doneti benefite građanima Srbije", podvukao je on.

Podsetio je da NATO sa Srbijom radi na reformi nacionalnih bezbednosnih struktura, kao i da Srbija radi sa NATO na obuci iračkih vojnih lekara.

Vučić se zahvalio na gostoprimstvu, pa rekao:

"Veoma važan razgovor za Srbiju".

"Imali smo određenih pitanja o određenim nagađanjima i dobili smo jasan odgovor generalnog sekretara. On je istakao važnost KFOR-a. Mislim da će to dovesti smirenje u srcima ljudi, ne samo na Kosovu i Metohiji, već u celom regionu".

"Učinio sam sve što je u mojoj moći da ubedim Jensa Stoltenberga da je Srbija za dijalog, ali to je proces. Moramo učiniti sve da očuvamo mir. Hvala puno gospodinu Stoltenbergu jer je uvek bio spreman da razmotri sva važna pitanja za Srbiju otvoreno, da razmotri veoma teška pitanja uvek na način koji smiruje situaciju, hvala našim partnerima iz NATO. Srbija će čuvati svoju neutralnost, ali to ne znači da nećemo pojačati saradnju. Nadam se da se uskoro vidimo u Beogradu".

Predsednik Srbije je napomenuo da je tema razgovora bio i dijalog Beograda i Prištine.

"Ne mogu o svemu da govorim javno, ali gospodin Stoltenberg razume našu poziciju i naš stav, posebno kada je ostanak KFOR-a na KiM u pitanju. Stav Srbije je jasan. Srbija je stoprocentno posvećena dijalogu".

Vučić je istakao važnost mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i lično se zahvalio Stoltenbergu zbog spremnosti na razgovore o problemima sa kojim se Srbija suočava. 

(Kurir)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Gojko

17.05.2021 17:31

Zato rudonja ide u nato.

ODGOVORITE
Name

Mahajtemolimvas

17.05.2021 18:43

Pa svaki rat ste izgubili sada dosli do pameti bolje ikad nego nikad

ODGOVORITE
Name

Nista

17.05.2021 21:19

I BH ostaje vojno neutralna. U suprutnom, sjeca politicara. I stvaranje civilnih sistema bitnosti i okruzenja informacijama i stvarima. Pa koji kako voli nek izvoli. Mislim to ce biti svakako.

ODGOVORITE
Name

Meksiko

18.05.2021 04:56

Mozete biti mirni Srbija je neutralna. Pfff pa nisi svjetska vojna sila pa da od tebe zavisi mir debilu. Vec si balkanski agresor kroz istoriju pa se EU boji da ne podivljate i zbog vas bukne jos jedan rat koji nema ideja ni cilja

ODGOVORITE
Name

Domaćin

18.05.2021 05:05

Jeste, ali oko nje NATO alijansa?

ODGOVORITE
Name

momo jovo

18.05.2021 13:42

nato ako je posvecen miru onda sam ja poklopac od sahta.

ODGOVORITE
Name

Neđo.18.05.2021

18.05.2021 15:55

Gdeje NATO prošo i ostao tuje samo ostala pustoš i sirotinja.Ostala su razaranja i ruševine.Teško onoj zemlji gde NATO uvodi red i demokratiju.

ODGOVORITE