Ustaškim znakom oskrnavljen mural Đorđu Balaševiću

Mural posvećen preminulom kantautoru Đorđu Balaševiću, koji je u martu na Limanu u Novom Sadu oslikao umetnik Deni Božić iz Doboja, oskrnavljen je ustaškim simbolom.

Magazin 10.05.2021 | 21:42
Ustaškim znakom oskrnavljen mural Đorđu Balaševiću

Na portretu panonskog mornara u Fruškogorskoj ulici, kod broja 30, preko njegovog čela nepoznata osoba na Dan pobede nad fašizmom sprejom je iscrtala ustaško U sa krstom.

Vlasnik kafića "Biciklana" Ivan Arpaš, koji je naručio ovaj rad, smatra da je skrnavljenje murala velikog umetnika ogromna sramota za grad.

- Policija je obaveštena i oni će naći počinioce u što kraćem roku. To je sramota i za grad, ali verujem da su to uradili iz neznanja. Ružan je gest - kaže Arpaš za Kurir.

Početkom marta mural je oslikao Deni, koji je u Novi Sad doputovao na poziv vlasnika pomenutog kafića.

- Nije vredno komentara. Balašević je to divno sročio. Moje je da korigujem mural ako mi se ukaže prilika - izjavio je autor.

Kako je rekao Božić, pokojni Balašević ovakve pojave objašnjavao je rečima: "Oni koji te ne vole, ne znaju to da sakriju, a oni koji te vole, ne znaju to da pokažu".

Aleksa Balašević, sin kantautora, nije želeo da komentariše ovaj incident, kao ni njegova sestra Jovana Balašević.

Pevačica i Đoletova venčana kuma Biljana Krstić rekla je za Kurir da je veoma razočarana u današnje društvo i da ne može da veruje da je neko na takav način želeo da omalovaži Balaševićev lik i delo.

- Šta se to desilo sa ljudima, ne mogu da shvatim, imaju neverovatne odgovore... I kako smo došli do ovolikog zla, prostakluka, duboke duševne zaostalosti.... Gde se denu onaj pristojni svet?

Bora Đorđević šokiran je činom nepoznatog počinioca.

- Sramota. Nije u redu - kratko je poručio ogorčeni frontmen rok benda Riblja čorba.

Ovo nije jedini mural posvećen Balaševiću u nekom od gradova Srbije koji je oskrnavljen. Početkom marta mural "Živeti slobodno", koji je Inicijativa za Požegu oslikala na Trgu slobode u tom gradu, uništen je posle samo nekoliko sati. Podsetimo se, čuveni kantautor Đorđe Balašević preminuo je u Novom Sadu 19. februara u 67. godini usled posledica izazvanih koronavirusom.

(Kurir.rs Foto: Kurir)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

I takvi nas ima

10.05.2021 19:56

Sramota ...sramota...sramota.

ODGOVORITE
Name

Popraviće to Deni

10.05.2021 20:51

Prvom prilikom.

ODGOVORITE
Name

Nazalost

10.05.2021 21:07

Kultura je nestala sa ovih prostora,kome smeta muzika i to muzika svih generacija .....

ODGOVORITE