Svadbe već u junu za vakcinisane i sa PCR testom

Pandemija koronavirusa, pored svih pošasti koje je donela, odložila je i proslavu najradosnijih događaja u našem životu, poput krštenja, svadbi ili proslava mature. Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović kaže za Kurir da je vrlo verovatno da će građani Srbije od juna ponovo moći da prisustvuju veseljima, ali samo oni koji su vakcinisani ili imaju negativan PCR test!

Srbija 10.05.2021 | 07:24
Svadbe već u junu za vakcinisane i sa PCR  testom

- Na svadbe, mature i utakmice moći će da idu samo oni koji su vakcinisani ili imaju negativan PCR test. Krizni štab će sledeće nedelje raspravljati da li će i kad tačno biti još popuštanja mera, jer ćemo tek tada, kad prođe od sedam do deset dana od praznika, moći da sagledamo realnu situaciju - kaže za Kurir dr Tiodorović.

On napominje da će se o broju ljudi koji se mogu okupiti na organizovanim događajima kakvi su svadbe, mature i utakmice pričati tokom ove sedmice.

- Mora da prođe najmanje 10 dana od praznika i mora da bude mirna situacija, a to znači manje od 1.000 novozaraženih dnevno. Naravno, naš ideal je da to bude manje od 100, ali za početak da budemo trocifreni. Na osnovu toga ćemo planirati dalje poteze u vezi s popuštanjem mera, a vrlo je verovatno da od juna pustimo svadbe, mature, proslave, uz uslov da oni koji dolaze budu vakcinisani ili da imaju negativan PCR test - objašnjava dr Tiodorović i dodaje da od 15. maja kreće i kampanja za vakcinaciju mladih.

Na pitanje mogu li se Delije i Grobari nadati da će finale Kupa u fudbalu, zakazano za 25. maj, gledati uživo, dr Tiodorović ističe da je to još nepoznanica i da će se tek raspravljati da li i pod kojim uslovima to može da se dogodi. Dodaje da o svemu odluke donosi ceo krizni štab.

Inače, stručni komitet za imunizaciju je 26. aprila doneo odluku da "Fajzerovom" vakcinom mogu da se vakcinišu i deca od 16 godina, što bi, ukoliko bi naišlo na veliki odziv, kako smatraju stručnjaci, omogućilo da se i proslave maturskih večeri za srednjoškolce organizuju na bezbedan način.

Samo u Beogradu do subote je vakcinisano 624.965 osoba, što je 44,9 odsto punoletne populacije, a o neverovatnom uspehu naše zemlje u imunizaciji izveštavao je i američki portal PBS, koji je naveo da je Srbija do sredine marta uspela da vakciniše više punoletnih osoba od bilo koje druge zemlje članice EU.

(Kurir)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Skeptik

10.05.2021 05:45

Ponavljam, svaka epidemija do sada je imala svoj početak, svoj rast, svoj vrhunac, svoj pad i svoj kraj. Ovo je prva "epidemija" koja nema svoj pad i svoj kraj. Stalno smo na vrhuncu, Ovo nikakve veze sa epidemijom nema.

ODGOVORITE
Name

hm

10.05.2021 06:59

kakva gomila plandemijskih gluposti.

ODGOVORITE
Name

PLANdemija

10.05.2021 07:23

Ne razumijem, prvo tvrde da vakcinisani mogu biti zaraženi i prenositi zarazu. A sada tvrde da vakcinisani mogu prisustvovati svadbama(!?) Ali, po difoltu, vakcinisani su istovremeno i zarženi.Znači, vakcinisani dođu na svadbu i šire zarazu???? Kakva je ovo besmislena priča.

ODGOVORITE
Name

Kao i sve

10.05.2021 07:59

Do sada.

Name

Re

10.05.2021 09:07

A kako će djecu praviti? S testom? Pratićemo da li će vacinisani imati djecu.

Name

za re

12.05.2021 20:09

Pravo pitanje.Deca izgleda nisu predvidjena za koje-kakve belosvetske dusebriznike. Zalosno!