Petrović posjetio naselje gdje se grade stanovi za Rome

Gradonačelnik Ljubiša Petrović posjetio je u naselju Fincov salaš lokaciju na kojoj se grade stanovi za za još šest socijalno ugroženih romskih porodica i ovom prilikom ukazao na važnost zbrinjavanja nacionalnih manjina i omogućavanja jednakih uslova života, kao i poštovanja ljudskih prava za sve građane na području Bijeljine.

Republika Srpska 04.05.2021 | 14:42
Petrović posjetio naselje gdje se grade stanovi za Rome

„Zahvaljujem švajcarskom „Кaritasu", Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH i Udruženju „Otaharin" na nastavku ovog zajedničkog  projekta stambenog zbrinjavanja Roma. Ovo je već druga zgrada koja se ovdje gradi i Gradska uprava sufinansira je sa 140.000 konvertibilnih maraka", istakao je Petrović i dodao da su već obezbijeđena sredstva i za nastavak ovog projekta koji podrazumijeva četiri stambene zgrade za 24 romske porodice, a ukupno će koštati više od 1,5 miliona maraka.

Porodice koje bi do kraja godine trebalo da se usele u nove stanove ne kriju radost zbog toga. Među zadovoljnima je i Dejan Mićić, koji je prije šest mjeseci konačno dobio svoj krov nad glavom.

"Odrastao sam bez oba roditelja. Zahvaljujem Gradskoj upravi , Udruženju „Otaharin" i svima koji su omogućili da dobijem svoj novi dom, jer ovo mi mnogo znači. Bilo je trenutaka kada sam spavao u parku i na autobuskoj stanici. Za mene je ovo veliko bogatstvo, jer sada kada spavam u svom stanu, više nemam strah da će me neko napasti", kaže Mićić, čija je neispunjena želja da još dobije bilo kakav posao i tako sebi obezbijedi egzistenciju.

Menadžer u „Кaritasu" iz Švajcarske, Bakir Omukić, naglasio je da ova organizacija već nekoliko godina uspješno sarađuje sa Gradskom upravom Bijeljina i Udruženjem „Кaritas", kada je riječ o stambenom zbrinjavanju Roma.

„Već imamo odobrena finansijska sredstva za narednu godinu, a ona će biti utrošena za projekat integralnog pristupa, koji objedinjuje stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje, izgradnju romske zajednice i njihovo obrazovanje", najavio je Omukić i pojasnio da bi ovaj projekat trebalo da počne do kraja godine, a završen do 2025.

Predsjednik Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin"  Dragan Joković naveo je da će ovo Udruženje nastojati da se porodicama koje dobiju stanove obezbijedi i posao u „Agro-planu", preduzeću koje se bavi uzgojem organskog voća i povrća.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

petar

04.05.2021 21:38

Vi narode crnčite a drugi dobiju na gotovo bez kredita

ODGOVORITE
Name

Re

05.05.2021 05:54

I cigani su ljudi.

Name

Един

05.05.2021 22:40

Svaka čast Petroviću . Sa tim pokazujete da NE razlikujete ljude bilo koje nacije .

ODGOVORITE