Novim kreditom narodu se baca prašina u oči!

I što je najžalosnije – ni cent od tog novca neće biti uložen u podršku realnom sektoru ili infrastrukturne projekte.

Republika Srpska 29.04.2021 | 08:35
Novim kreditom narodu se baca prašina u oči!

Svaki put kada javnost pomisli da vlast Republike Srpske ne može povući potez koji može neugodno iznenaditi, uvjerimo se da može i gore od svega već viđenog.

Posljednji primjer je promotivni spot Ministarstva finansija, u kojem podobni ekonomski eksperti i resorna ministrica Zora Vidović (iza velikih, crnih, sunčanih naočala) govore o „neviđenom uspjehu Republike Srpske“, zaduženju prodajom obveznica u vrijednosti 300 miliona evra na Londonskoj berzi.

Navodi Vidović da će nakon ovog „uspjeha“ Republika Srpska biti prepoznata na svjetskom finansijskom tržištu, da će se  pojaviti novi, zainteresovani kreditori…

I biće da hoće, jer kao garanciju za vraćanje pozajmljenog novca založeni su i „zemlja i voda i vazduh“.

Odnosno javna dobra nad kojima je Republika Srpska titular vlasništva i koja će preći u ruke vlasnika obveznica ukoliko se novac ne vrati.

Biće Republika Srpska zanimljiva potencijalnim kupcima i jer se zadužila uz kamatnu stopu od 4,75 posto. Dakle, građani, a ne vlast, za pet godina trebaće vratiti ukupno 375 miliona evra!

I što je najžalosnije – ni cent od tog novca neće biti uložen u podršku realnom sektoru ili infrastrukturne projekte.

Dakle od, podvlačimo, duga teškog 375 miliona evra, neće biti otvoreno ni jedno radno mjesto, nećemo imati ni nove bolnice ili škole. Sve to otići će u javnu potrošnju.

Odnosno podršku budžetu za povećanje plata u javnom sektoru, vraćanje ranijih kredita i mizerne jednokratne pomoći penzionerima i borcima.

To je ono čime se ministrica finansija hvali, to je ono što se na provladinim medijima predstavlja kao uspjeh nad uspjesima.

Ekonomski eksperti koji prate kretanja ma međunarodnom finansijskom tržištu ističu da tokom svoje karijere na takvu vrstu samopromocije, koja je oličenje najbrutalnije bahatosti vlasti, nikada nisu naišli.

Ali ovo je Republika Srpska i u njoj je sve moguće. Premijer Republike Srpske Radovan Višković takođe se, bez i trunke srama, pohvalio da je „Srpska napravila istorijski korak, jer se danas priča o obveznicama RS u svjetskim i evropskim finansijskim centrima“.

No, najlicemjerniji u plejadi onih koji su bezrezervno podržali novo zaduženje je predsjednik NDP-a Dragan Čavić.

Onaj Dragan Čavić, ekonomista i nekada najžešći opozicioni kritičar politike zaduženja RS. Koji je iz poslaničkih klupa i za par miliona maraka kredita, odnosno emisije trezorskih zapisa poručivao „kako vlast siječe uši da bi krpila stražnjicu“.

A sada, da ni trepnuo nije, na sva usta pridružuje se horskoj pratnji Milorada Dodika koja nas uvjerava kako je hvale vrijedno to koliko je Republika Srpska sposobna da se dočepala i Londonske berze.

Ono o čemu vlast ne govori jeste da se budžet iz dana u dan sve teže puni iz izvornih prihoda.

Realni sektor, koji jedni stvara dohodak, jedva glavu drži iznad vode, pandemija već drugu godinu život drži pod dignutom ručnom kočnicom, kupovna moć stanovništva pada pa se sve odražava i na visinu prihoda od indirektnih poreza.

Bez odgovora kada će konačno krenuti masovna imunizacija stanovništva građani su sve nezadovoljniji.

I svaki, pa i najmanji javni protest tih nezadovoljnih, dokaz je da se gnjev spram vlasti sve više akumulira. A iduća, 2022. godina se bliži. Sa njom i opšti  izbori. Dakle, svaki oblik socijalnog nezadovoljstva valja preduprijediti, a to je najlakše novcem…

Stoga će se od kredita povećati plate policiji, prosvjeti, javnoj upravi, medicinskim radnicima…

Onima koji su u odnosu na ostatak građana ionako u privilegovanoj poziciji. Jer njima zbog lockdowna nisu smanjivane plate, oni niti jedan mjesec od marta prošle godine nisu bili na minimalcu.

Oni su, u najvećem broju, glasačka, partijska mašinerija koju valja redovno “podmazivati“.

A nešto koski biće bačeno sa stola i penzionerima i borcima. Tako će pred vaskršnje praznike, zavisno od visine penzije, dobiti između 50 i 80 maraka. Jednokratno!

Demobilisanim borcima, pod uslovom da spadaju u kategoriju socijalno ugroženih građana, „posrećiće“ se ta pomoći, jednokratne, od 100 KM.

Ali da bi se ušlo u kategoriju „socijalno ugroženih“, prihodi četvoročlanog domaćinstva ne smiju biti veći od 520 maraka, demobilisani borac ne smije imati automobil skuplji od 6.000 KM, ili biti vlasnik više od pet duluma zemlje, makar to bio i kakav hercegovački krš na kojem ni koze ne mogu brstiti.

A koliko je u Republici Srpskoj siromaštvo uzelo maha najbolje se vidjelo prvog radnog dana ove nedjelje. Kada su pred odjeljenjima društvenih djelatnosti u Banjaluci, Bijeljini… u redovima stajali bivši borci, uvjereni da će obećano dobiti.

No, radost da će makar i minimalno pokrpiti kućne budžete zamijenila je i tuga i ljutnja kada su shvatili da za obećani novac moraju priložiti hrpu dokumenta i onda čekati da se utvrdi da li su dovoljno siromašni.

Moglo se do novca doći i na drugačiji način – novim kreditnim aranžmanom sa MMF-om. Uz kamatnu stopu nešto iznad jedan posto.

No, MMF zauzvrat očekuje i nastavak reformskih procesa, usvajanje zakona kojima bi se stalo u kraj kriminalu i korupciji. Sve ono na što vlast Republike Srpske nije spremna, pa šta košta da košta.

A kako bi se opravdala pred građanima, po ko zna koji put im baca prašinu u oči, odnosno iz SNSD-a odustajanje od saradnje s MMF-om pravdaju „namjerom te međunarodne finansijske institucije da ukinu državu Republiku Srpsku“. 

(Inforadar)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Србо

29.04.2021 07:06

Прије короне ,владина информација да се исплати пензија треба додати 23 мил км ,јер се довољно не прикупи по основу уплате за пензиони стаж, а за задњу пензију требало је 100 мил, то значи да овај кредит је довољн за 6 пензија кад за ништа друго неби трошити, а око 7 Маја долази око 30 мил на наплату трезорских записи кои су на 6 мј, и онда ће се показати и доказати стварно стање.

ODGOVORITE
Name

Boris

29.04.2021 16:46

Daće dragi bog da već 2022-ge krenu masovna hapšenja i vraćanje otetog u budžet. To nam je jedini spas. Ili dodikovci ili narod. Neko stradati mora i biti dobro kažnjen. Narod pati već 30 godina

Name

А

29.04.2021 07:08

Не кмечите више вратићемо ми то, нисмо ни до сада никоме остали дужни.

ODGOVORITE
Name

Re A

29.04.2021 09:39

Pa kako narod živi već 30 godina? Strašno loše. Vi uhljebi duše nemate, ne vidite oko sebe ništa, samo svoje guzice čuvate....na teret tog istog naroda, koji ne znam zašto vas trpi više!?

Name

Radovan

29.04.2021 07:10

Ovo su najveći zločinci Republike Srpske Zora Vidović Višković i Dodik burle.Tegeltiji da i ne pričam Stevandić Čavić Špirić bože ti nam pomozi riješavaj nas zla.

ODGOVORITE
Name

JA

29.04.2021 07:42

Imali iko ko moze stopirati taj lopovluk ?

ODGOVORITE
Name

Re

29.04.2021 10:05

Mozda bi drzava mogla nesto da uradi, da je niste srozali na ikebanu i oduzeli ovlasti. Mislim na drzavu Bosnu i Hercegovinu, a ne na nizi nivo vlasti koji se zaduzio do grla.

Name

Peđa

29.04.2021 07:50

Uvijek je bilo čega se pametan stidi, budala se ponosi a u slučaju ovog kredita ne da su budale već budaletine i idioti

ODGOVORITE
Name

Liverpool

29.04.2021 07:57

Bas me zanima dali bi bez ovih kredita republika mogla da isplacuje politicarima njihove ogromne plate Kako nabrojase policajce medecionare i prosvetare koji nisu imali problem sa platama za vreme korone. Sto tu ne uvrstise i sebe politicare koji isto nisu osjetili koronu

ODGOVORITE
Name

Re

29.04.2021 10:05

A koja republika?

Name

RE

29.04.2021 08:39

Burle je nama bacio prašinu od prvog dana svojim drmanjem RS,a što je najgore i nerođenima još u RS.

ODGOVORITE
Name

Ranko

29.04.2021 09:40

Zašto smo ostavili svoje zivote i zdravlje....sramota

ODGOVORITE
Name

Radenko26

29.04.2021 10:49

Gorih nije bilo na ovim prostorima,zlo nevjerovatno,psihopate i bolesnici!!!Uzas

ODGOVORITE
Name

Refa

29.04.2021 11:49

Nije Zorka spomenula da na prvi default dospijeva cijeli iznos odmah na naplatu. Ne skupis 10 mil. za ratu, ode EP na bubanj odmah.

ODGOVORITE
Name

Krezo

29.04.2021 12:20

Jadan smo narod kad imamo ovakvu vlast. Bolju ocigledno ne zasluzujemo. Tudjinska i okupatorska bolje se odnosila prema javnim dobrima od ove bajine diktature. Dokle vise?

ODGOVORITE
Name

re

29.04.2021 14:38

pamet u glavu i bolje glasaj iduci put.