Više zakona Republike Srpske na ocjeni ustavnosti

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske utvrdio je danas odgovor Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti pojedinih članova Zakona o tehničkim propisima Republike Srpske, kao i odgovore Ustavnom sudu Republike Srpske koji se odnose na ocjenjivanje ustavnosti Zakona o parničnom postupku, Zakona o osnovnomvaspitanju i obrazovanju i Zakona o komunalnim djelatnostima.

Republika Srpska 28.04.2021 | 19:24
Više zakona Republike Srpske na ocjeni ustavnosti

Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o tehničkim propisima Republike Srpske Ustavnom sudu BiH podnio je bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Odbor za ustavna pitanja smatra da je ovaj zahtjev meritorno neosnovan zbog pogrešnog tumačenja Ustava BiH i da ga Ustavni sud treba u cjelosti odbiti. Narodna skupština Republike Srpske ima pravni osnov kako u Ustavu BiH, tako i u Ustavu Republike Srpske za donošenje Zakona o tehničkim propisima.

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine navodi da je neosporno da su pitanja uređivanja tržišta i privrednog razvoja u nadležnosti Republike Srpske, a ne u nadležnosti institucija na nivou BiH, kako je pogrešno naveo podnosilac zahtjeva.

Odbor ističe da su neosnovani i pogrešni navodi podnosioca zahtjeva i dodaje da ovaj zakon ni na koji način nije u suprotnosti sa Ustavom BiH, kako u formalnopravnom, tako i u materijalnopravnom smislu.

Sjednicom je predsjedavao predsjednik Odbora i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, saopšteno iz Narodne skupštine Republike Srpske.  

(BN) 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zgrada

28.04.2021 18:13

Kad se pogleda u kakvu su zgradu strpali Ustavni Sud, pa se uporedi sa 113% boljom zgradom "palate" predsednika, ali i uhljebarske Akademije Nauka koja je svega vidila samo ne stvarnog, međunarnodno priznatog naučnika, jasno je ko dan da vladajuća oligarhija nije zainteresvoana za ustavnost i vladavinu prava.

ODGOVORITE