DIPLOMATIJA: Šta je to non-pejper i koliko je važan?

Dokument koji nema naslov, datum, potpis, niti obavezu sprovođenja, a može ozbiljno uticati na međunarodne odnose iako mu samo ime kaže da - nije papir.

Bosna i Hercegovina 20.04.2021 | 14:49
DIPLOMATIJA: Šta je to non-pejper i koliko je važan?

Non-pejper je forma diplomatske komunikacije koja je postala veoma važna jer se njome mogu pokrenuti teška pitanja, a da štetu ne trpi onaj ko ih pokreće.

„Neformalnost se vidi u tome što se non-pejper ne piše na memorandumu zemlje, mada na neki način bude potpisan, da bi se vidjelo iz koje diplomatske misije dolazi.

Otvorenost non-pejpera je u tome što njegov podnosilac nije ni na koji način obavezan onim što je u dokumentu napisano", kaže asistent na Fakultetu političkih nauka Marko Dašić.

Ipak, u diplomatskoj praksi nekadašnjeg šefa jugoslovenske diplomatije Vladislava Jovanovića, non-pejper dokumenti imali su veliku težinu.

„To su stvari koje ne izgledaju posebno svečano, ali imaju efekta i zato ih ne bi trebalo potcjenjivati.

Non-pejper često ima i puni politički smisao jer naglašava i potencijalne kaznene posljedice, ako se neka akcija ne sprovede", kaže Jovanović.

Mediji na Balkanu spekulisali su prethodnih dana o postojanju tri non-pejpera kojima bi se uređivali odnosi u ovom dijelu Evrope.

Navođeno je da ti dokumenti potiču iz Ljubljane, Zagreba i Budimpešte, ali njihovo postojanje ili autentičnost nisu zvanično potvrđeni.

Šta je non-pejper?

Non-pejper se u diplomatskom svetu rodio tokom burnih sedamdesetih i osamdesetih godina prethodnog vijeka.

„Non-pejper su izmislili Amerikanci, u pokušaju da ne formalizuju diplomatsko opštenje i da ga svedu na praktičnu, racionalnu mjeru.

„To je garancija da se ono što se prenosi, saopštava onako kako je izraženo u non-pejperu i predaje se sagovorniku da bi on imao precizne tragove o onome što je čuo.

„Pretpostavka je da sagovornik ne mora uvek da bude dovoljno koncentrisan, moguće da ga tema ne privlači, pa nije sigurno da će tačno prenijeti svojim pretpostavljenima ono što je rečeno", kaže Vladislav Jovanović.

Upravo u tome, ovaj višedecenijski diplomata vidi dvostruku prirodu non-pejpera.

„Non-pejper je formalno neobavezan, ali sadržinski može biti veoma ozbiljna opomena i poruka.

„Može da bude sumiranje usmenog razgovora da bi se olakšalo partneru da prenese svom pretpostavljenom, ali može da bude i značajna poruka sa predvidivim ili nepredvidivim porukama."

 Politikolog Marko Dašić kaže da je non-pejper srodan još jednom diplomatskom dokumentu - ed memoaru - ali da je neformalniji.

„Na ovaj način, diplomatski skrećete pažnju i podstičete diskusiju o nekom posebno osjetljivom pitanju.

Sadržaj je važan, ali ne i obavezujući - ukazuje na moguće rješenje nekog pitanja", kaže Dašić.

Mogu li se non-pejperom menjati granice?

Kada su se u javnosti pojavili navodni non-pejper dokumenti kojima su zvaničnici u Ljubljani, Zagrebu i Budimpešti pokazali interesovanje da se bave uređivanjem odnosa na Balkanu, regionalni lideri su u zvaničnim izjavama demantovali postojanje takvog dokumenta.

„Čini mi se da je uloga ovog non-pejpera bila u tome da bude probni balon za javnost.

„Neke teme su otišle u zapećak, neke je pandemija sklonila sa dnevnog reda, i ovaj non-pejper može biti način da se one vrate u centar pažnje, bilo da je riječ o pregovorima Beograda i Prištine ili statusu Dejtonskog sporazuma", kaže politikolog Dašić.

Za diplomatu Vladislava Jovanovića, debata nastala u javnosti i negiranje da dokument postoji mogući su zbog same definicije non-pejpera.

„Non-pejper ne obavezuje toliko jer uvijek se tvorac može zaštititi tvrdnjom da to nije zvanični papir, već prenošenje ideje i inicijative.

„To je više ispipavanje mogućnosti u rješavanju nekog pitanja."

Zbog svega toga, jasno je da granice na Balkanu neće biti mijenjane non-pejper diplomatskim komunikacijama.

Da bi se procijenila realna snaga jednog takvog dokumenta, politikolog Marko Dašić smatra da je važno pogledati sadržaj dokumenta, ali i pošiljaoca.

„Politička snaga non-pejpera je vezana za njegovog podnosioca.

„Takav dokument neposredno nikad ne proizvodi pravne i političke posljedice, ali jeste kamenčić u mozaiku koji vodi i usmjerava raspravu", zaključuje Dašić.

O čemu su pisani non-pejper dokumenti?

Nekadašnji jugoslovenski ambasador u Ujedinjenim nacijama kaže da je i sam dobijao non-pejper dokumenta.

„Američki ambasador mi je predao non-pejper u kome je SR Jugoslavija ultimativno opomenuta da će, u slučaju izbijanja oružanih sukoba na Kosovu i Metohiji, za koje bi Jugoslavija bila odgovorna, Amerika uzvratiti bombardovanjem", sjeća se Vladislav Jovanović.

On kaže da je u njegovoj karijeri bilo i non-pejper dokumenata koji se nisu ostvarili.

„Američki ambasador u UN angažovao se da podstakne proces izbacivanja SR Jugoslavije iz UN i tako nanese još jedan politički udarac SRJ.

„Non-pejper je predat mom sekretarijatu, zajedno sa predstavnicima tri bivše jugoslovenske republike - ali ta inicijativa nije uspjela jer je naišla na otpor velikog broja zemalja."

Asistent na Fakultetu političkih nauka Marko Dašić kaže da je diplomatski Beograd često bio suočavan sa non-pejper dokumentima i navodi da su najčešće stizali upravo iz Vašingtona.

 (BBC) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Profesor Okultis

20.04.2021 16:40

Recite vi nama nesto o onome od cega se zivi. Sve ovo je trla baba lan da joj prodje dan.

ODGOVORITE
Name

Igrac

21.04.2021 00:04

Odvajamo se. Hvala Dodiku❤❤❤

Name

jansa

20.04.2021 16:41

pa on je poceo i sa MLADINOM i razjeba Jugoslaviju .

ODGOVORITE
Name

Kum

21.04.2021 12:17

Meni nije jasno da svi pricaju i diskutuju o necemu od cega se nezna ko je izbacio taj neki papir kojeg nema.Valjda treba vidjeti od koga je i ko stoji iza tog papira pa tek onda o tome voditi raspravu.Makar ja tako mislim a ako nisam upravu izvinjavam se.

ODGOVORITE
Name

kiki

21.04.2021 13:23

Tako je, ovo je WC-Paper...suplja prica.

Name

MILORAD

21.04.2021 14:13

TAJ PAPIR JE OBIČNI TARIGUZ NA KOJI SE PALE BUDALE !!!

ODGOVORITE