Sergej Lavrov o "Velikoj Albaniji" i "non pejperu"

Razgovori o "Velikoj Albaniji" su provokativni i Moskva poziva pokrovitelje Prištine iz NATO-a da zaustave takva raspoloženja, rekao je Sergej Lavrov.

Svijet 16.04.2021 | 18:56
Sergej Lavrov o "Velikoj Albaniji" i "non pejperu"

Izjava dolazi poslije sastanka s ministrom inostranih poslova Srbije Nikolom Selakovićem na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Selakovićem.

"Razgovori o 'Velikoj Albaniji' traju više godina i mi uvijek pozivamo naše kolege iz EU i NATO koje štite Prištinu da prekinu takva raspoloženja i spriječe forsiranje takve retorike", kaže on.

Kada je u pitanju slovenački „non pejper“ o preispitivanju granica na Balkanu, Lavrov navodi da se treba samo sjetiti kako zapadni partneri uključujući EU i NATO, čiji je član i Slovenija pozivaju da se ne dozvoli preispitivanje poslijeratnih granica Evrope, ali to rade obično kad se Rusija zauzima za svoje sunarodnike.

"Što se tiče granica u Evropi, uključujući granice država nastalih od biše Jugoslavije, treba se samo setiti kako naši zapadni partneri uključujući EU i NATO, čiji je član i Slovenija pozivaju da se ne dozvoli preispitivanje poslijeratnih granica Evrope, ali to rade obično kad se Rusija zauzima za svoje sunarodnike", kaže on i dodaje:

"A kad se tim pitanjem bave oni koji Zapad štiti, onda je stav Brisela potpuno drukčiji. Smatram da su to veoma opasne igre. Postoji rezolucija 1244 i nju niko nije ukidao. Odgovorni političari, tim pre rukovodioci vlada nemaju prava da iznose ideje koje grubo podrivaju samu koncepciju sadržanu u toj rezoluciji".

Na pitanje o mogućem uključenju Rusije u dijalog Beograda i Prištine, Lavrov je rekao da Rusija ništa ne nameće ali da će biti spremna da se odazove na svaki predlog koji dobije od rukovodstva Srbije.

Ministar inostranih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je da su pritisci na Srbiju zbog njenih odnosa sa Rusijom uvek na agendi zapadnih partnera naše zemlje, ali da ona ostaje vijerna prijateljstvu s Rusijom.

Pozicija Srbije se ne mijenja, Srbija ne uvodi sankcije Ruskoj Federaciji. Iako smo mi država posvećena evropskom putu naše viševekovno prijateljstvo sa ruskim narodom i Ruskom Federacijom se ne mijenja. Postoje stvari koje su unutrašnja pitanja Ruske Federacije i mi se u takva pitanja ne miješamo, rekao je Selaković na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

Kako je istakao, dvije zemlje otvoreno i iskreno razgovaraju i gledaju kako jedna drugoj da pomognu.

(B92)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Albanija je

16.04.2021 17:03

Isto kao i Njemacka 1945. I treba ju podijeliti. A NATO se za Balkan ne pita. Barem Albanici ne bi trebali siriti zlo van Albanije.

ODGOVORITE
Name

A i

16.04.2021 17:06

Semberci.

ODGOVORITE
Name

Zoki

16.04.2021 18:16

Rusi odcijepili dio Ukrajina gdje vecinski zive rusi i kao to je normalno, a ovamo pricaju pricu oko kosova gdje je vecinski albanski zivalj i podržavaju okupaciju palestine od Izrael, ko je ovde lud. Rusi kao morali su.

ODGOVORITE
Name

Rusi su...

16.04.2021 19:10

...zadnji idioti! Misle da ih neko izašla pita ? Kakavi levati! Hahahahahaha!

Name

Srpkinja iz Srbije

16.04.2021 19:48

Zoki, informisi se , proguglaj malo, nije Rusija otcepila Krim, vec je Krim proglasio nezavisnost 2014.g i to po uzoru na '' Kosovo '' , parlament krimski je doneo deklaraciju o nezavisnosti Krima , u kojoj je preambula Medjunarodnog suda UN za ''Kosovo'' iz 2010.g , a u cijoj je presudi da jednostrano proglasenje nezavisnosti dela drzave ne krsi niti jedan medjunarodni akt. Takodje je napisano u deklaraciji da ce dalja sudbina Krima zavisiti od referenduma, koji je odrzan i gde je bila izlaznost preko 80% , od cega je 97% glasalo za ujedinjenje sa Rusijom . Dakle , duh iz boce je pusten, i to moze da uradi sad bilo ko . Jedina razlika izmedju Krima i ''Kosova'' je ta sto mi imamo rezoluciju 1244 ( po kojoj je '' Kosovo'' deo Srbije ) , zato medjunarodna zajednica ne dozvoljava referendum arbanasima . Rezolucija 1244 je doneta 1999.g, mnogo pre jednostranog proglasenja nezavisnosti '' Kosova'' . Ukrajina NEMA takvu rezoluciju za Krim . Valjda ne treba da napominjem da je '' medjunarodna zajednica ''zazalila zbog ''Kosova '' , jer su posle toga izbijali problemi po svetu , i jos traju, mnogi hoce jednostranu nezavisnost. I svi se pozivaju na presudu za ''Kosovo'' .

Name

Re zoki

16.04.2021 20:08

A pazi sad ovo...zapad se protivi cijepanju Ukrajine..odlasku Krima a podrzava i ratuje protiv Srba zbog teritorije Kosova. Gdje je tu logika??? Osim da koristi "demokratiju" ali mora biti kako zapad kaže ili će pokazati mišiće.. Pih..nema prljavijih igrača od zapadnjaka. Doduše,ima. A to su ovi novonastali kosovari i mošnje jer okreću se kako vjetrić puhne

Name

Ikarus

16.04.2021 20:38

Pitam Zoku i ovog ispod njega: Izvinite, od kad se bavite diplomatijom. Vidim da ste doobro potkovani. A znamo i ko se potkiva.

Name

Moja srpkinjo

17.04.2021 03:56

Džaba je objašnjavati nepismenim arbanasima koji se prestavljaju kao Zoki ili kao...

Name

@Zoki

17.04.2021 06:47

Taj albanski živalj je tek prije 100 do 150 godina unazad počeo da se doseljava na KiM, bježeći od krvne osvete od svojih albanaca, razmožili se na KiM i oteli srpsku zemlju, koja je najmanje 1800 godina unazad bila srpska.

Name

Krim je sitnica

18.04.2021 08:12

25 000 000 rusa zivi van Rusije, pogranicnim drzavama.

Name

On je samo jedan

16.04.2021 19:41

U dugom nizu dozivotnih vladara sirom svijeta. Neka da ostavku i prepusti upravljanje drzavom nekom drugom. Rusija ima toliko sposobnih sinova koji nisu pohlepni dozivotne vlasti, nego vole Rusiju i svoj narod i rado bi da je unaprijede i stave je u red onih "uredjenih" drzava. Ovaj samo propagandom i plaseci narod sa ugrozenoscu od onih gdje su milioni Rusa odselili se, isto kao i nasi, tipicno za pohlepne vladare.

ODGOVORITE
Name

blabla

17.04.2021 07:31

sta bi sa Ikone

ODGOVORITE
Name

crnogorac

17.04.2021 08:51

Lavrov.Nema velike albanije,ali ce rusija prihvatiti sve st srbiji odgovara a zna se sta srbiji odgovara veliki srpski svet hahaha.

ODGOVORITE
Name

re crnogorac (zaostali)

17.04.2021 11:14

Naravno, zna se ko je najjači i najveći i najstariji narod u ovm dijelu Evrope...