Put u zemlje EU moguće sa bilo kojom vakcinom

Digitalni zeleni sertifikati, koji bi trebalo da postanu operativni u EU do početka ljeta, biće izdavani za sve vakcine protiv kovid-19, a moći će da ih poseduju i građani trećih zemlja, poručeno je iz Brisela.

Svijet 13.04.2021 | 14:02
Put u zemlje EU moguće sa bilo kojom vakcinom

Evropski komesar za pravosuđe, Didije Rejnders, u debati pred Odborom za slobode i pravosuđe Evropskog parlamenta, kaže da je osnovni cilj digitalnih zelenih sertifikata da olakšaju slobodno kretanje u EU i pomognu građanima da vrate svoje pravo slobodnog putovanja na način koji je prilagođen zdravstvenoj situaciji.

"Evropska komisija je predložila da se digitalni zeleni sertifikati prošire i na građane trećih zemalja koji borave ili legalno putuju u EU. Vremenom trebalo bi da evropski zeleni sertifikati postanu interoperabilni sa standardima na međunarodnom nivou. U srednjem roku, trebalo bi da dođe do usklađivanja sistema, tako da sertifikati koje izdaju treće zemlje budu automatski prihvaćeni u EU", rekao je Rejnders.

On je u Evropskom parlamentu poručio da će svi građani EU dobiti isti tretman kada dođe do ukidanje restrikcija na putovanja i da će sertifikati biti izdavani za sve vakcine, bez obzira da li ih je odobrila EMA ili ne.

"Zemlje članice će biti dužne da prihvate vakcine koje su odobrene na nivou EU, a biće slobodne da prihvate i sve druge vakcine", kaže Rejneders.

U Briselu naglašavaju da digitalni sertifikati nisu "pasoši o vakcinaciji", već da podrazumeva tri vrste sertifikata koji će se izdavati u digitalnom ili papirnom obliku, a odnosiće se na dokaz o vakcinaciji protiv kovid-19, negativan test ili dokaz o postojanju antitijela.

Navodi se da će se sertifikati izdavati besplatno, da je plan da na snagu stupe do početka ljeta, a da će biti suspendovani kada SZO označi kraj pandemije.

"Kada pandemija bude iza nas neće biti potrebe za sertifikatima, ali će se instrument, koji sada uvodimo, zadržati u slučaju da bude morao da bude reaktiviran zbog nove pandemije", rekao je Rejnders.

On je poručio da će digitalni sertifikati moći da se koriste samo za slobodno kretanje, a da svaka druga upotreba na nacionalnim nivou mora biti zakonski osnovana, proporcionalna i nediskriminaciona.

(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Nole

13.04.2021 13:31

Ja cu ipak sacekati kraj pandemije,do tad mogu i u Neum.I nije mi jasno da je sve besplatno,i vakcine,i sertifikati,i maske su pale sa 1km na 0,1km po komadu,samo testovi drze cijenu,a ako nista bar su deset puta jeftiniji nego vakcine.Sta li se krije iza toga...

ODGOVORITE
Name

Stanisavljevic

13.04.2021 15:25

Izmedju putovanja i zdravlja biram ovo drugo,nek se ljudi bodu sve najbolje zelim ali da ce im dobro biti nece....sve se to zove praksa zavjere

Name

Re Nole

13.04.2021 19:03

Odakle ti nerazumna ideja da test moze biti jeftiniji od vakcine? Da li ti razumijes uopste kako se testovi rade? Vakcina se proizvodi serijski, u fabrici, kao bilo koji drugi proizvod. Masine rade 24 sata, same, i mogu u danu proizvesti ogromnu kolicinu proizvoda. Za test je potrebna laboratorijska oprema, mnogo vrijemena u laboratoriji za svega nekoliko testova, materijal koji je vrlo skup, kao i veoma strucno osoblje. U laboratoriji ne moze raditi osoba sa skolom iz Sirokog Brijega. Ne diskutujem o tacnosti testova, niti o efilasnosti vakcina, vec o cinjenici da tvoja ideja o cijenama jednog i drugog nema nikakve logike niti je bazirana na realnosti.

Name

NR

13.04.2021 13:38

Kako to slobodno kretanje a ne može bez vakcine i sertifikata. Čudna je ta vaša sloboda.

ODGOVORITE
Name

Sandra

13.04.2021 22:31

Hvala Bogu.?

ODGOVORITE