Stanić pisao pismo Satleru: Omogućiti brži razvoj vakcina

"Nadam se da pod slobodom podrazumijevamo to da možemo reći i ono što drugi ne bi voljeli da čuju. Ideal i cilj kome težimo svih nas u BiH i u RS je ulazak naše zemlje u EU punopravno članstvo i to je jedno od rijetkih pitanja oko kojeg u BiH postoji opšti konsenzus."

Republika Srpska 13.04.2021 | 12:04
Stanić pisao pismo Satleru: Omogućiti brži razvoj vakcina

Ovo je kazao bivši ministar zdravlja Republike Srpske i predsjednik Odbora za zdravstvo SDS Slobodan Stanić u pismu upućenom specijalnom predstavniku EU u BiH Johanu Satleru.

"Većina od 27 zemalja članica, sa preko 450 miliona ljudi koji u njima žive, od početka pandemije izazvane SARS CoV 2 virusom, nalaze se možda po prvi put u izvjesnoj diskoordinaciji i dezorganizaciji. 

Mi se kao zemlja već dugo nalazimo u takvom stanju, a obzirom da ste našoj zemlji svojevremeno uputili 14 preporuka, iz toga crpim pravo da mi, sa većim iskustvom u diskoordinaciji i dezorganizaciji, uputimo EU par preporuka", ističe Stanić u pismu.

"Poznato nam je da je zdravstvo uglavnom u nadležnosti zemalja članica, ali pandemija Kovid-19 razotkrila je niz slabosti koje, radi budućnosti, treba otklanjati. EU je u sklopu zajedničke regulative potrebno obuhvatiti posebnom uredbom koja bi imala zakonsku snagu, obavezujuću za sve zemlje članice, a uređivala bi oblast odgovora na Pandemiju", isitiče on i dodaje:

"Dvadeset i prvi vijek je već svakako trajno obilježila ova pandemija, ali to ne znači da ih neće biti u budućnosti i to u kraćim međuintervalima nego što to može bilo ko pretpostaviti."

"Najupečatljivija je bila i još uvijek traje situacija oko nabavke vakcina u EU. Dok SAD ograničavaju izvoz vakcina da bi izvršili prioritetno snabdijevanje svoga stanovništva, EU trpi posljedice tih restrikcija izvoza, trpi odugovlačenje isporuka i pored potpisanih ugovora. Uz sve to, EU je izvezla više od 34 miliona doza, jer nije uspjela nametnuti ograničenja, sve to je dovelo do različitih rješenja u zemljama EU", kaže Stanić.

Na osnovu svega navedenog, kaže Stanić, bilo bi od krucijalne važnosti za EU, ali i za nas u susjedstvu koji njoj težimo i pripadamo, da se pri ECDC-u (Evropskom Centru za Prevenciju i Kontrolu Bolesti) razvije Naučno-istraživački centar koji bi bio opremljen najnovijim tehnologijama iz oblasti virologije i razvoja vakcina.

"Ovaj Centar bi trebalo da omogući brz i efikasan razvoj vakcina za sve eventualne pandemije u budućnosti, čime bi se postigao brz odgovor naročito kod mutacija virusa. 

EU bi trebala većinski da finansira taj Centar, kako bi se izbjegla preuzimanja kroz upliv kapitala. Centar bi bio javno dobro cijele EU. Evropska Unija za ovaj projekat ima više nego dovoljne naučne, kadrovske i finansijske pretpostavke i bilo bi neoprostivo da se ovi događaji u budućnosti ponove. Poslednja preporuka je da se ne štedi na nauci i zdravstvu, jer samo zdrav čovjek može stvarati novu vrijednost", kaže Stanić.

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Jooole

13.04.2021 10:25

Lagano u pripremi za direktora doma zdravlja Banja Luka. Nije ovo u korist naroda nego borba za fotelju

ODGOVORITE
Name

Ec

13.04.2021 11:07

Bravo, sad ce oni tebe poslusati. Bas si "pametuljak".

ODGOVORITE
Name

Uroš

13.04.2021 11:38

Cijenim Dr Stanića,njegove stručne i moralne kvalitete i ne sumnjam da se obraća predstavnicima EU iz časnih pobuda,ali sumnjam da bi evropska umišljena administracija prihvatila prijedlog bilo koga iz BiH ili bilo koje zemlje regiona,mada oni sad i sami znaju šta im je činiti da se ovo ne ponovi

ODGOVORITE
Name

ja sam opet

13.04.2021 11:54

EU vodi jedan privredni rat i njih ne interesuju ni clanice poput (RO,BG) ciji stanovnici prose po njemackoj a kod kuce korupcija kao i kod nas, Kad pomislim da EU sve ljekove proizvode u dalelkom istoku a za te ljekove svom narodu naplacuju pet puta vise nego u HR. sta tu ocekivat?

ODGOVORITE
Name

Е

13.04.2021 12:06

Данас ће да стигне бар 100 000 вакцина. Тако се то ради.

ODGOVORITE
Name

prevara

13.04.2021 12:14

sta ti znas o proizvodnji vakcina

ODGOVORITE
Name

Bubili

13.04.2021 12:32

Pametan covjek, strucan i treba da bude direktor doma zdravlja.

ODGOVORITE
Name

BL

13.04.2021 13:44

Kvalitetan komentar kompetentnog čovjeka, ali nismo mi dorasli njima i njihovim političkim igrankama. Doktore, trebate vi nama u lokalu!

ODGOVORITE