Papa Franjo: Sukobi i trošenje na vojsku skandalozni

Oružani sukobi i trošenje na vojsku tokom pandemije kovid 19 su skandalozni, izjavio je poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo. On se nakon mise povodom katoličkog Uskrsa obratio vjernicima sa Trga Svetog Petra.

Svijet 04.04.2021 | 14:30
Papa Franjo: Sukobi i trošenje na vojsku skandalozni

Misa je služena u 10.00 časova u bazilici Svetog Petra, uz prisustvo manjeg broja ljudi.

Govoreći o problemima u svijetu, papa je pozvao zemlje da ubrzaju isporuku vakcina protiv kovida 19, naročito u siromašnije zemlje.

- Pandemija se i dalje širi, a socijalna i ekonomska kriza i dalje su teške, naročito za siromašne. Skandalozno je to što se, bez obzira na sve, nastavljaju oružani sukobi i jačaju vojni arsenali - poručio je papa, kojeg su uživo danas na trgu gledali samo pripadnici policije koji sprovode stroge trodnevne mjere zatvaranja.

Papa Franjo pomolio se Bogu da utješi bolesne, one koji su izgubili drage osobe, kao i nezaposlene, pozivajući vlasti da pomognu porodicama kojima je potrebna pomoć.

Uz poruku saosjećanja sa mladima koji ne mogu da prisustvuju nastavi u školama, on je pohvalio medicinske radnike i naglasio da su svi ljudi pozvani da se bore protiv pandemije.

Papa je naglasio da u svrijetu i dalje traju ratovi i da se dešava previše nasilja.

- U svijetu je i dalje previše ratova i nasilja! Neka nam Gospod pomogne da prevaziđemo razmišljanje o ratu - rekao je papa Franjo, nazivajući oružje "užasnim instrumentima smrti bez kojih bi svijet bio puno bolji".

Papa je pozvao na mir u svijetu, osvrćući se na nasilje u Mjanmaru i sukobe u Africi i na Bliskom istoku.

Poglavar Rimokatoličke crkve pomenuo je u obraćanju krizu u Јemenu, kritikujući međunarodnu zajednicu zbog tišine u vezi sa tim sukobima.

Papa Franjo pozvao je Izraelce i Palestince da "ponovo otkriju moć dijaloga" i da pronađu rješenje sa dvije države, gdje oba naroda mogu da žive zajedno u miru i napretku.

On je dodao da je svjestan progona mnogih hrišćana koji i dalje traje, te je pozvao da se ukinu sva ograničenja kada se radi o slobodi vjeroispovijesti u svijetu.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

mirko

05.04.2021 14:05

Mir, mir a mira nema.

ODGOVORITE