„Volvo“ nudi svojim zaposlenima plaćeno roditeljsko odsustvo od 24 nedelje!

Proizvođač automobila „Volvo“, sa sedištem u Švedskoj, u vlasništvu kineskog "Geely Holding", ima preko 40.000 zaposlenih. Od sledećeg meseca, osoblje koje je radilo u pogonima i kancelarijama najmanje godinu dana, imaće pravo na odsustvo svaki put kad dobije dete i primaće 80 odsto od svoje osnovne plate tokom tog perioda, saopštila je kompanija.

Zanimljivosti 31.03.2021 | 16:38
„Volvo“ nudi svojim zaposlenima plaćeno roditeljsko odsustvo od 24 nedelje!

Švedski proizvođač automobila „Volvo“, će svim svojim zaposlenim širom sveta ponuditi, plaćeno roditeljsko odsustvo, u trajanju od 24 nedelje, bez obzira na pol, naveli su iz kompanije.

Zaposleni koji su u kompaniji za proizvodnju automobila najmanje godinu dana, ispunjavaju uslove za novi program „Porodične obveznice", saopštila je kompanija. Predloženi program biće na snazi za par dana, a obuhvata sve kategorije roditeljstva, rođenu ili usvojenu decu ili surogat roditeljstvo.

Pravo na ovu vrstu odsustva imaju i roditelji u istopolnim brakovima. Švedska je jedna od retkih zemalja koja već nudi odsustvo po zakonu za oba roditelja.

„Neke zemlje ne nude nikakvo plaćeno odsustvo budućim roditeljima ili isključuju određene grupe roditelja – ovo drugo posebno važi za očeve“, navodi se u saopštenju kompanije koja ranije nije imala globalnu politiku, ali je bila prilagođena lokalnim propisima.

Otprilike trećina viših menadžera kompanije „Volvo“ trenutno su žene.

Kompanija teži da poveća taj udeo na 50 odsto, rekla je portparolka i dodala da će nova politika kompanije Volvo poboljšati uslove za osoblje na roditeljskom odsustvu.

„Kada se roditeljima pruži podrška da uravnoteže zahteve posla i porodice, pomaže se u smanjivanju rodne razlike i omogućava svima da se istaknu u svojoj karijeri“, rekao je izvršni direktor kompanije "Volvo Kars", Hakan Samuelson.

Globalna politika se odnosi na oba roditelja, a odsustvo se možeuzimati bilo kada u prve tri godine roditeljstva.

U Švedskoj novopečeni roditelji po zakonu imaju pravo na oko godinu dana roditeljskog odsustva uz platu do 80 odsto.

(RTS)

Komentari / 0

Ostavite komentar