Srbija nominovala šljivovicu za Uneskovu listu

Ministarstvo kulture Republike Srbije predalo je Uneskou zahtev za nominaciju šljivovice na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva.

Republika Srpska 31.03.2021 | 15:20
Srbija nominovala šljivovicu za Uneskovu listu

Potpredsjednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković tokom današnjeg obraćanja u parlamentu navela je da je Ministarstvo kulture predalo zahtjev za nominaciju šljivovice na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

- Danas smo upravo predali kandidaturu. Kad ste pohvalili da je naše srpsko kolo uspjelo da uđe na Uneskovu listu zaštićene nematerijalne kulturne baštine, predali smo kandidaturu za šljivovicu i nadam se da ćemo sledeće godine uspjeti da se upišemo, a onda idemo na kandidaturu naivnog slovačkog slikarstva. Radimo i na tom planu, tiho i mirno, ja sam čovjek koji voli da se pohvali ne potezima koje povlači, nego rezultatima - navela je Gojkovićeva.

Šljivovica bi trebalo da se upiše na listu kao element društvene prakse i znanja u vezi sa pripremom i uporebom tradicionalnog pića od šljive.

Šljivovica proizvedena u našoj zemlji je tek 2016. godine od Evropske unije dobila sertifikat o geografskom porijeklu i od tada nosi zaštićeno ime "Srpska šljivovica".

Na listi Uneskoa iz Srbije su već upisani krsna slava, kolo i pjevanje uz gusle, a od prošle godine i zlakuska lončarija.

(RTS)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

NR

31.03.2021 14:39

Jedini srpski brend

ODGOVORITE
Name

A i kad se pije

31.03.2021 17:04

Ne valja naglo.

ODGOVORITE
Name

He Hee

31.03.2021 18:01

U Sibiru je Votka, a u Srbiji cica pece rakiju.

ODGOVORITE
Name

North Korea

31.03.2021 20:12

Steta bilo je tamo ljudi. Danas je tamo poligon.

ODGOVORITE