Grčka počela da prima rezervacije za ljetnju sezonu

Turističke agencije u Srbiji za predstojeću ljetnju sezonu uglavnom nude aranžmane u Turskoj i Egiptu, koji su dostupni turistima, jer je za ulazak u te zemlje neophodan samo negativan PCR test, dok samo rijetki organizatori putovanja na svojim sajtovima imaju ponudu i za grčka ljetovališta.

Svijet 20.02.2021 | 12:55
Grčka počela da prima rezervacije za ljetnju sezonu

Grčke plaže, koje su već dugo omiljena ljetnja odredišta najvećeg broja srpskih turista, za sada su nedostupne, jer je našim građanima zabranjen ulazak u tu zemlju.

Agencije koje su, ipak, istakle ponudu za ovo ljeto, navele su cijene apartmana sa popustom od 10 do 15 odsto koje se kreću od 16 evra po osobi do 65 evra, u zavisnosti od, destinacije, kvaliteta smještaja i vrste prevoza.

– Neke agencije rade predrezervacije za Grčku uz simbolično naplaćivanje obezbeđenja od 1.000 dinara do 3.000 dinara, s tim da će taj novac biti vraćen ukoliko ne bude moguće da se putovanje realizuje. U ovom trenutku ipak nema masovnih rezervacija, jer još uvijek ne znamo uslove putovanja u Grčku – rekao je Tajnugu direktor udruženja YUTA Aleksandar Seničić.

Dodao je da je YUTA u stalnom konatku sa komorom vlasnika privatnog smeštaja u Grčkoj kako bi se od tamošnjih vlasti do kraja marta isposlovali uslovi putovanja srpskih turista.

Vlasnici apartmana i hotela u Grčkoj, naročito na sjeveru te zemlje počeli su da primaju predrezervacije za narednu turističku sezonu bez naplaćivanja avansa, u očekivanju da Vlada Grčke donese odluku o uslovima ulaska turista u zemlju, izjavila je za Tanjug vlasnica turističke agencije “Nikana Travel” u Grčkoj Ana Nikolić.

– Za sada postoje samo najave grčkog ministra turizma i premijera Micotakisa da će sezone biti, i da neće biti ograničenja za ulazak turista. Zvaničnici su do sada više puta ponovili da vakcina neće biti uslov za ulazak u Grčku, ali će biti olakšica. Međutim, nema još konkretnih informacija o tome pod kojim uslovima će moći da se uđe u zemlju – dodala je Nikolićeva.

Dodala je da je ta zemlja potpisala sa Izraelom sporazum o protoku građana dvije zemlje uz sertifikat o vakcinisanju.

– Što se tiče Srbije i Sjeverne Makedonije, nema nikakvih informacija, niti se to pominje. Zato smo u neizvjesnosti i ne znamo šta da očekujemo – rekla je Nikolićeva.

U očekivanju da će vlada ispuniti obećanje o normalizaciji turističke sezone, dodala je ona, vlasnici hotela i apratmana su formirali cjenovnike i primaju rezervacije, naročito na sjeveru Grčke gdje bukvalno žive od srpskih turista.

– Cijene su uglavnom na nivou prošlogodišnjih ili desetak procenata niže i očekujemo da će, ukoliko bude ograničenja za ulazak turista, one dalje padati – smatra Ana Nikolić.

(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Сељак

20.02.2021 12:31

Ко има вишка пара, нека се турира по Грчкој и којекуда. Само без кукања у јесен, молим!

ODGOVORITE
Name

izraelac

20.02.2021 13:25

avans uzimaju za rezervaciju al ne vraćaju avans normalno je to za avans.. neće oni biti krivi što do ljeta nećete biti vakcinisani

ODGOVORITE
Name

ISTINA

20.02.2021 16:47

Ta nama , nazovi bliska , Grcka , muze evropu na kukanje najmanje 40 godina. Te im trebamo te ne trebamo , te braca te nismo , te ovo te ono a nasa vnago samo tamo odmor. Isao sam redovno , sa porodicom i mislim da bi se svi mi , koji drzimo do dostojanstva i obraza , trebali zahvaliti i pozeljeti im samo jedno , a to je : nek se hebu sami sa sobom i sa svojim morem , ove i narednih godina , samo upoznavati domace destinacije i novac ostavljati u svojoj zemlji , od mene imaju cao za navjek.

ODGOVORITE
Name

Грк

20.02.2021 20:40

Не знам чему толика граја око Грчке,људи чувају здравље своје нације... Ишао сам три године за редом са породицом у Грчку и ићи ћу опет док се смири ово лудило...неће ни ово до вијека. Прошле године смо а и ове ћемо обилазити нашу Републику Српску... имамо ми љепота и дестинација,само немамо навике,јер море је одмор...

ODGOVORITE
Name

Laž

20.02.2021 21:14

Nije im dosta što su uzeli ljudima pare prošle godine na ljepe oči, sad opet na isti nači, što ne bi kad im je uspjelo prvi put bez ikakve sankcije, a ima ovaca za šišanje

ODGOVORITE