Investicije u Srpskoj tek nakon novih zaduženja?

Ekonomska struka ocjenjuje da li je realno očekivati da investicioni planovi budu nastavljeni najavljenim tempom, te koji su prioriteti Republike Srpske u ovom trenutku.

Republika Srpska 10.02.2021 | 20:07
Investicije u Srpskoj tek nakon novih zaduženja?

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) istakao je da je ponosan na sve što Republika Srpska radi u ekonomskom smislu. Kaže da vješto odolijeva izazovima u doba korone, pa je najavio i niz investicionih projekata koji očekuju Republiku Srpsku u narednom periodu.

– Pandemija je odgodila sve investicione planove prvenstveno zbog dislokacije određenih stavki na medicinski sektor, gdje su troškovi ogromni. Troškovi Republike Srpske tokom pandemije će sigurno preći 600 do 700 miliona KM vanrednih sredstava – rekao je Dodik.

Govoreći o započetim investicijama, Dodik je istakao izgradnju auto-puta od Vukosavlja prema Bijeljini, izgradnju obilaznice oko Doboja, kao i gradnju nove moderne bolnice u Doboju.

UKC RS

Podsjetio je da će u dogovoru s Vladom Srbije početi gradnja izuzetno važnih hidroenergetskih objekata, među kojima je hidroelektrana “Buk Bijela”, zatim hidroelektrane “Paunci” i “Foča”. On se osvrnuo i na planirana ulaganja u dalji razvoj Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

– Mi smo do sada u UKC uložili više od 200 miliona evra. To nije išlo na teret medicinskog sektora nego je isključivo plaćano iz sredstava Republike Srpske – rekao je Dodik.

Navodi da se Republika Srpska, za razliku od većine evropskih zemalja, u pandemiji nije odlučivala za potpuna zatvaranja, te da se i u najtežim vremenima održavao privredni život.

Ekonomski analitičar Marko Đogo kaže za Srpskainfo da nije upitno da je moguće investicije izvesti, samo je pitanje pod kojim uslovima.

– Sve je moguće izvesti ako date koncesije, garancije investitorima. Ne trebaju vam vaša sredstva, a obaveze će dospjeti za pet ili deset godina. Mi imamo neiskorišćene potencijale, imamo prilično neizgrađenu infrastrukturu i postoji potreba da se investira u tu oblast – smatra Đogo.

Kapital

Istakao je da je problem kada se planirane investicije ne finansiraju iz budžeta, jer tada investitori diktiraju uslove.

Ekonomista Zoran Pavlović smatra da u ovom trenutku prioritet nisu nikakve investicije, već očuvanje radnih mjesta i pomoć onima koje je pandemija korona virusa najviše pogodila.

– U ovom momentu treba spasiti što se spasti može. Nikakvi kapitalni projekti, investicije i zaduživanja nam ne trebaju sada. Ono što nama u ovom momentu treba je pokušaj da se revitalizuje, obnovi ili pomogne našim privrednim subjektima koji su u teškoćama zbog pandemije – rekao je Pavlović.

Jedno od zaduženja Bosne i Hercegovine, a koje se odnosi na oba entiteta, jeste ugovor koji je ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda potpisao sa šefom Kancelarije Svetske banke u BiH Emanuelom Salinasom o zajmu od 56 miliona evra u okviru Projekta pružanja podrške za oporavak mikro, malih i srednjih preduzeća za saniranje posljedica pandemije virusa korona.

Cilj ovog projekta, koji se zatvara 31. decembra 2024. godine, jeste jačanje sistema javnog zdravstva i pružanje socijalne pomoći najugroženijim grupama pogođenim pandemijom u BiH.

Bevanda je naglasio da će potpisivanjem ovog ugovora o zajmu biti omogućeno da Međunarodna banka za obnovu i razvoj sredstva dodijeli razvojnim bankama u oba entiteta, putem kojih će biti finansirane aktivnosti preduzeća koja budu ispunjavala uslove. Sredstva su raspoređena u omjeru 40 odsto za Republiku Srpsku ili 22,4 miliona evra, a 60 odsto za Federaciju BiH, odnosno, 33,6 miliona evra.

(BN/Srpskainfo)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Šojić mladji

10.02.2021 19:15

Ovaj kao ulaže stotine miliona a kasa prazna, budžet na vještačkom disanju ?

ODGOVORITE
Name

Sojic ovaj malo stariji

10.02.2021 19:38

Ejj ortaku ,nemoj tako nasa sreca,nasa Biserka kaze da je budzet pun kao puska samo da pukne,i da je situacija stabilna 113 %,,e sad ona negdje spava i prima platu od 5000 km a vraca kredit od 12000 km pa tu dali sve pase treba pitati naroda koji jos malo ni gaca nece imati,,ima se more se.

Name

Glas

10.02.2021 20:15

Milorade ti zalutao,pa obveznice se prodaju na berzi po ko zna koji put!Alo bre probudi se covece!!!

ODGOVORITE
Name

GARAVI SOKAK

10.02.2021 20:50

LUPETAJU.VALJDA JE NAROD DRZAVA.PA AKO JE PROSPERITET U ZEMLJI U KOJOJ POLOVINA PORODICA U RS ZIVI OD 300 EURA MJESECNO ONDA TAKAV PROSPERITET NE TREBA NIKOME.A DA NE GOVORIMO O 100000 PENZIONERA KOJI PRIMAJU 130 EURA MJESECNO.COVJECE PRIBUDI SE.ZATRPAO SE PARAMA I NEVIDI NISTA DALJE OD SEBE.

Name

MILE

10.02.2021 23:08

LAŽEŠ SVE SEM ŠTO SIROTINJA KREPAVA.