Konkurs nema smisla: Politika u školskim klupama

Zakoni koji regulišu zapošljavanje u osnovnim i srednjim školama se mjenjanju s vremena na vrijeme. Međutim, suština ostaje ista. Sve učestalije su promjene školskog kadra, po stranačkoj liniji kažu roditelji učenika.

Republika Srpska 25.01.2021 | 16:58
Konkurs nema smisla: Politika u školskim klupama

Školski konkursi su obesmišljeni. Mnogi primjeri su pokazali da se direktori, nadležni inspektori, resorno Ministarstvo – kriju iza Zakona, koji je često zloupotrebljen da bi se legalizovalo zapošljavanje iza kojeg stoji partijski pečat. Stranačko zapošljavanje u Osnovnoj školi ''Branko Radičević'' u Banjaluci odavno je na snazi, tvrde roditelji koji su zbog toga bojkotavali.

''Partijsko zapošljavanje uzelo maha. Naša omladina bez obzira na stepen obrazovanja ne može da se zaposli bez da je pripadnik neke od političkih partija. Na kraju krajeva imali smo priznanje  predsjdnika države da im džaba sve ako nisu pripadnici neke partije'' – kaže za BN TV Milica Malešević roditelj jednog od učenika OŠ ''Branko Radičević'' u Banjaluci.

Školski konkursi su obesmišljeni i to sistemski. Tvrde i roditelji iz Bijeljine koji su takođe nedavno bojkotvali zbog promjene učiteljice u OŠ ''Sveti Sava''. Kažu politika je ušla u školske klupe i to vise niko i ne krije.

''Mi smo se našem direktoru obratili. On je nama rekao, znate šta nova učiteljica je primljena, vi tu ne možete ništa stranka je odlučila svoje. Kako je on u tom momentu znao ako je konkurs raspisan 23.septembra, a bodovanje je bilo 08.10. Kako je on znao koja će učiteljica da bude primljena ako testiranje nije završeno''? – ispričala je član školskog odbora ii predstavnik roditelja III5 O.Š. "Sveti Sava" u Bijeljini.

Roditelji prst krivice zbog čestih rotacija nastavnog kadra po političkoj osnovi upiru u resorno ministarstvo. Ministarstvo skida odgovornost sa sebe. Sve prebacuju na direktore.

''Škole su samostalna pravna lica koja imaju svoje organe upravljanja i rukovođenja. Direktor škole, u postupku prijema i raspoređivanja radnika, dužan da postupa u skladu sa Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, a Ministarstvo prosvjete i kulture, u postupku prijema i raspoređivanja radnika, ne može vršiti uticaj na škole'' – odgovorili su uz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Korupcija – najlakši put do posla u školama. I to je javna tajna kažu u UG ''Restart Srpske''. Predali su NS RS  peticiju ''Konkursom do posla''. Odbijena je.

''Ja ne znam koju riječ čovjek može da upotrijebi da bi na pravi način definisao stanje. Niko ne traži kvalitet I obrazovanje toga koga zapošljavanja. Najvažnija je partijska knjižica političke partije koja drži do ministarstvo, resor, agenciju, šta god'' -  kaže politikolog i člna UG ''Restart Srpska'' Velizar Antić.

U kancelariju Ombudsmena za ljudska prava prošle godine stiglo je 30-ak žalbi kandidata koji smatraju da su oštećeni na konkursima za radon mjesto u Osnovnim i Srednjim školama.

''Najveći broj žalbi se odnosi na nepravilnosti u konkursnoj procedure podnosioci žalbi traže naš istražni postupak u smislu provjere bodovanja ostalih kandidata'' – rekao je za BN TV ombudsmen BIH Ljubinko Mitrović.

Škole su odavno stranački „podijeljene". Direktori su uglavnom članovi stranaka koje čine vladajuću koaliciju.

Dok je ranije školski odbor predlagao kandidata, a potom tražio saglasnost od resornog ministarstva, novim zakonskim izmjenama uređeno je da ime budućeg direktora predlaže samo Ministarstvo prosvjete i kulture RS, a Vlada RS potvrđuje.

BN TV

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Realista

25.01.2021 16:38

Vlada uvela u zakon da ona imenuje, da bi imala na taj način vladajuća koalicija veći broj glasova. Zato je najviše difovaca direktora škola. Dobro trče.

ODGOVORITE
Name

Borac

25.01.2021 17:23

Tako je na Sokocu. Covek lepo kaze. Stranka kazala da platis 6000 km za posao.

Name

...m

25.01.2021 18:33

Ne pretjerujte! Jedino u školstvu ima nekog reda, bodovanja i pravde.U ostalim oblastima je 100 % politika!

Name

Prnjavor

26.01.2021 06:11

Prvo se direktori postavljaju po stranackoj liniji, vlada ih postavlja sa jedinim uslovom, a to je partijska knjizica.

Name

Živio Brod

25.01.2021 16:47

Tako i gospodin Brano zapošljava koga mu naredi šef i ko se njemu sviđa. Do te mjere se ide da se prije konkursa zna i priča za koga će biti raspisan. Učiteljice se umislile kao da su stručne i pošteno primljene, a ni gramatiku ne znaju.

ODGOVORITE
Name

Brod

25.01.2021 17:33

A Brodac kod Bn nista? Kcerka mi je dva puta konkurisala oba puta neko uskoci po politickoj liniji cak i izmisljenoj socijalnoj situaciji. Fuj.

ODGOVORITE
Name

Kowalski

25.01.2021 17:39

Замислите интервју професору српског на коме је испитује учитељица.

ODGOVORITE
Name

Викторија

25.01.2021 18:31

Мислим да нам недостаје истражицачко новинарство,имамо углавном полуистраживачко или само информативно. У овом прилогу се баве само једном димензијом теме,ви сте поставили право питање. Чему уопште интервју? Замислите двије особе које су завршиле озбиљне факултете нпр.једна са просјечном оцјеном 9,друга са 7,и неко ће на интервјуу да покаже нпр.како је компетентнија особа која је завршила факултет са седам у односу на ону која је завршила са 9,а њихово знање су вредновали професори универзитета,што значи да би нека школска комисија била у стању да доведе у питање оцјене које су добиле на универзитету. Но,проблем је када конкурише неко са неког факулета који нема никакав рејтинг,и неког са респектабилног универитета,јасно је да је негдје лакше добити десет него негдје седам. Ту треба направити селекцију,рангирати факултете,али ко то да уради, а интервју треба укинути као непотребан.

Name

Cirkus Kolorado

25.01.2021 17:39

Politika i ostalo su u svemu.U Osnovnom sudu u BL nema konkursa nikako. Dolazi i kurta i murta. Svaki dan dolaze neke nove frajle. Primaju ih na odredjeno vrijeme, bez konkursa i onda hvataju priliku da predju na neodredjeno. Sve struke idu, tokari, frizeri, profesori, psiholozi..nk... . Ojjjjhhhhaaaaa

ODGOVORITE
Name

Pd79101

25.01.2021 17:40

U Prijedoru raspisuju konkurs za pripravnika NA NEODREDJENO????

ODGOVORITE
Name

Prijedor

25.01.2021 18:54

A tek kako se postavljaju VD direktori bez potrebnih zakonskih uslova! Preletacica, dugogodinja direktorica seoske skole u raspadu dodje za direktora srednje Ekonomske jer je pretrcala kod Banjca! Ko te pita za struku i nauku!

Name

Pavić

25.01.2021 20:29

Treba izvršiti kontrolu svih investicija po školama u Prijedoru u poslednjih 8 godina, jer puno se ulagalo u njihovu sanaciju. Da se vidi da li je sve legalno rađeno.

Name

Petar

25.01.2021 18:24

Od gospođe Nataše Radulović, narodnog poslanika, muž je bio direktor škole "Miloš Crnjanski" na Petrićevcu prije nego je kamen temeljac postavljen, što je i ona proslavljala potrošnjom ogromnih količina alkohola u predškolskim ustanovama. Ništa se nije promenilo u zadnjih 15 godina, i sad je primljeno radno osoblje za rad u novom vrtiću na Petrićevcu i ako još nema naznaka da će uskoro početi sa radom.

ODGOVORITE
Name

Lea

25.01.2021 19:20

Sd se sjetili stranačkog zapošljavanja.Ja sam zbog toga otišla iz RS. Nisam mogla se zaposliti. Otišla u Švedsku i poslije 6 mjeseci dobila posao. Priznali mi Diplomu. Sad radim i imam super platu.To mi nije uspjelo u bajnoj RS.Dodikova mafija-krkani, polupismeni kao i on.Upropastili su sve.Od obrazovanja pa nadalje. Obrazovanje je stub jednog društva. Ali stranačko zapošljavanje nije aktuelno samo u obrazovanju nego i u drugim strukama. Mslm da je vrijeme da narod sruši Dodika.Dosta je bilo, njega i njegovih pristalica. Ja sam se borila, trazila posao godinama i ništa.Trebala sam da odem u drugu zemlju i da nađem posao. Tużno i žalosno. Njima ne trebaju pametni, sposobni ljudi. Trebaju im nepismeni krkani,oni koji su zavrsili novoosnovane privatne fakultete i brzinske kurseve.Neka je sa srećom mladim ljudima koji su ostali u RS,Bosni.

ODGOVORITE
Name

@Lea

25.01.2021 20:22

Lea dušo, pa ti si u najboljem slučaju polupismena. Šta su ti dali da radiš u Švedskoj? Čuvaš stado irvasa?

Name

Luča

25.01.2021 22:23

Pretpostavljam da ste vidjeli švedsku ministarku rada, Ylva Johansson, kako čitam veoma uspješna ministarka,ovih dana je na društvenim mrežama i portalima bila njena fotografija,vraća se metroom uveče s posla,i u ruci drži sendvič kupljen na peronu,za večeru.Veoma jednostavna,skromna,i uspješna. Ako ste već otišli u jednu razvijenu evropsku zemlju,prenesite nam neke pozitivne utiske iz Švedske,bilo bi interesantno,ali teško se mijenjaju navike ,očigledno. Volim da pročitam kada neko argumentovano brani svoj stav, korištenje nekakvih pogrdnih riječi i nije nekakav argument. Ali mnogo mi je drago da ste dobili posao u Švedskoj :)

Name

BN Televizija

25.01.2021 19:25

Evo jedna jedinica i snizeno vladanje na lose.

ODGOVORITE
Name

Za banja luku

25.01.2021 19:38

A kako bi drugačije, uzeti one sa najboljim projektom pa njih zapošljavaju. Djeca nam onda ni zadace nebi radili

ODGOVORITE
Name

Za banja luku

25.01.2021 19:41

Ko nam je ministar, i mi smo dobri. Direktoru samo kazu, dolazi ti ta, dolazi ti taj i nesme progovoriti. Demokratija 21.veka

ODGOVORITE
Name

ima svega

25.01.2021 20:05

Pogotovo je neozbiljno kada direktor rasparča punu normu na više radnika, a poslije odlaska radnika u penziju. Tako namnoži višak radnika za koju godinu.

ODGOVORITE
Name

Sinisa

25.01.2021 20:10

U Banja Luci je najgora skola Georgi Stojkov Rakovski!Direktor Misljenovic i saradnici rade cisti kriminal.Ali bojim se da ovdje vise nema pomocim

ODGOVORITE
Name

Ima njih dosta

25.01.2021 21:55

Pogledajte na internetu tekstove o Rankici Pusic, koja je direktor O.S. u Zaluzanima. Ima bas zanimljjvih tekstova.

Name

Q

25.01.2021 21:57

E pa draga ministrice prosvjete zapitaj se koliko bijesnih roditelja imas ispred sebe!!!!Krenuce ciscenje skola od politike, jer politici NIJE MJESTO U SKOLI! Ima nas patriota jos!!!

ODGOVORITE
Name

Pera

25.01.2021 22:07

Ajte vi meni recite možda nisam u toku"šta ovdje funkcioniše šta nije razbucano"i zna li neko gdje je kraj svemu ovome??

ODGOVORITE