SPC i vjernici sutra slave Krstovdan

Srpska pravoslavna crkva slavi Krstovdan kao uspomenu na prve hrišćane koji su primili veru na početku hrišćanske propovedi. Praznik se vezuje za slavu krštenja Gospoda Isusa Hrista kao i za dan posvećen svetom Jovanu Krstitelju koji ga je krstio u reci Jordanu.

Republika Srpska 17.01.2021 | 20:53
SPC i vjernici sutra slave Krstovdan

Krstovdan se obeležava uoči Bogojavljenja, prvi je dan nakon Božića kada vernici ponovo poste, bez obzira na to na koji dan u nedelji "pada". A vernici bi sutra trebalo da se pridržavaju strogog posta. “Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti”, kaže izreka.

Dan treba provesti na hlebu i vodi, dok je hrana životinjskog porekla strogo zabranjena. Dozvoljeno je jedenje grožđa, dok je drugo voće zabranjeno. Na Krstovdan su se, tvrde istoričari, ranije jeli i ostaci badnjedanskog pasulja.

U pravoslavnim hramovima se na zimski Krstovdan služi liturgija Svetog Jovana Zlatoustog, uz ritual osvećenja vode. Moli se da voda bude na izbavljenje od grehova, za isceljenje i očišćenje duša i tela, na osvećenje srca i uma i na svaku izvrsnu korist, da ona bude voditelj u večni život i odgoni svaki nasrtaj vidljivih i nevidljivih neprijatelja.

Krstovdanska voda se deli vernicima i, slično kao za Bogojavljanje (19. januar), čuva se u kući tokom cele godine zarad zdravlja i napretka doma.

U nekim krajevima naše zemlje postoji običaj da se uoči praznika krst stavi u vodu i unese u crkvu. Ako se krst zaledi, veruje se da će godina biti rodna i zdrava, a ako se to ne dogodi, biće oskudna i bolešljiva.

Dovoljno je poneti krstovdansku vodu u manjoj boci, i čuvati je tokom godine, koristeći je u izuzetnim prilikama.

U pojedinim delovima naše zemlje poštuje se običaj da se na zimski Krstovdan opere sav veš i očisti kuća.

Za Krstovdan se vezuju i verovanja o predskazanju vremena. A verovanje kaže: vetar koji duva na Krstovdan duvaće najčešće tokom godine. U Sremu se govorilo da se ovoga dana vetrovi krste, odnosno ukršatju i duvaju jedan drugome u susret pa koji nadjača.

Dvanaest dana, računajući od Božića do Krstovdana, predstavljaju 12 meseci godine koja dolazi, pa kakvo je vreme kog dana takvo će biti u mesecu koji tom danu odgovara.

Nakon Krstovdana i Bogojavljenje slavi se Sveti Jovan (20.januar), koji je krsna slava velikog broja vernika u našoj zemlji.

(Blic)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Bigi

18.01.2021 01:34

Slava Bogu na visini

ODGOVORITE