Na eksproprijaciji za auto-put radi 30 inženjera

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIPP/ Bosiljka Predragović izjavila je za Srnu da je više od 30 zaposlenih, uglavnom geodetskih inženjera, angažovano na eksproprijaciji zemljišta za potrebe izgradnje dionice auto-puta Vukosavlje-Brčko.

Republika Srpska 16.01.2021 | 10:09
Na eksproprijaciji za auto-put radi 30 inženjera

Predragovićeva je navela da je dionica duga oko 35 kilometara i prolazi kroz opštine Vukosavlje, Modriča, Šamac, Pelagićevo i Donji Žabar, do granice sa Brčko distriktom.

"Linija eksproprijacije je dužine 95 kilometara kojom se cijepa 1.671 parcela u 21 katastarskoj opštini, a sve u svrhu izgradnje auto-puta, ali i petlji i regulacije tokova u neposrednoj blizini pojasa auto-puta", objasnila je Predragovićeva.

Prema njenim riječima, pripremne i poslove naknadne obrade podataka, te izrade skica snimanja i elaborata cijepanja parcela u kancelarijama izvodi stručni tim diplomiranih inženjera geodezije, a terenske poslove obavljalo je 10 dvočlanih stručnih timova geodetskih stručnjaka.

Svim radovima, navela je Predragovićeva, koordiniše tim koji čine najiskusniji geodetski inženjeri RUGIPP-a.

Predragovićeva je istakla da se, osim stručnih izazova, zahtjevnog terena i meteo-uslova, te i dalje prisutne i otežane epidemiološke situacije, RUGIPP tokom realizacije navedenih radova suočio i sa problemom minsko sumnjivih površina koje se nalaze u obuhvatu pojasa eksproprijacije, na lokalitetima "Кornica" i "Кorito rijeke Tolise jedan".

"Planirani rok završetka terenskih geodetsko-tehničkih radova bio je 10. decembar 2020. godine, ali je zbog navedenih okolnosti sa minsko sumnjivim površinama prolongiran, tako da su radovi koji su izvan područja minsko sumnjivih oblasti završeni do kraja 2020. godine, a poslovi sprovođenja promjena, odnosno cijepanja parcela, u javnim registrima o nepokretnostima biće okončani do kraja januara 2021. godine", naglasila je Predragovićeva.

Geodetsko-tehnički radovi u području minsko sumnjivih površina biće realizovani nakon deminiranja i čišćenja terena, za koje je nabavka usluge deminiranja planirana tokom 2021. godine, a proceduru javne nabavke sprovodiće RUGIPP.

Predragovićeva je podsjetila da je RUGIPP gotovo bez greške i u rekordnom roku realizovao pripremne geodetsko-tehničke radove eksproprijacije istog auto-puta na dionici Brčko-Rača u periodu od marta do maja prošle godine.

Ona je navela da je RUGIPP obavio i pripremne kancelarijske i terenske geodetsko-tehničke radove eksproprijacije za izgradnju aerodroma u Trebinju, te je sprovođenje elaborata cijepanja u javnim registrima u toku.

(Srna)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

4s

16.01.2021 10:01

Zar vam ostao neko iskusan??? Ko je god vrijedio u RGU napustio je

ODGOVORITE
Name

NOVA GODINA.

16.01.2021 10:08

SAD CE OVI IZ RGUP a KRENUTI SA REKETOM ZBOG NAMJESTANJAPARCELA ZA EXOROPRIJACIJU.SVE SE UNAORIJED ZNA KO CE BITI OBESTECEN.

Name

Jooole

16.01.2021 10:13

Postovani sta ste vi po zanimanju kad vrijedjate i omalovazavate 30 inzinjera. Alo diplomiranih inzinjera po vama ne vrijedi nista a pitanje je da li ti i srednju imas. Bitno je napisati bilo sta da razmisljas nemas cim. Gledaj zadrugi to ti je limit

Name

Бањалучанин

16.01.2021 10:36

Ето ти нам реци. Ти све знаш. Ма сиктер море

Name

STEVANIJA

16.01.2021 10:43

Zar nije prioritet auto-put Bluka-Prijedor Kao da zapadno od Bluke nema srba srpske svi samo gledaju istocno Narod nam izgibe na putu Bluka -Prijedor, Treba da se srami politicka Banjaluka. Skup amatera vode RS. /u propast/

Name

Re

16.01.2021 10:48

Samo se fale a nista nije tacno od recenog.

Name

re

16.01.2021 12:17

Prave taj auto-put koji ni za šta ne treba, a koštače silnih milijardi kredita, a uništiće hiljade hektara najplodnije sembarske i posavske zemlje jadnim ljudima kroz čija imanja nasilno prosecaju taj put. Ovakvo ludilo i osionost vlasti nikad nije viđeno na ovim prostorima, Turci su bili nula u poređenju sa ovom vlašću zločinačkom.

Name

Ja

16.01.2021 23:44

Tacno tako. Vecina onih, sa pravim diplomama, je otisla....Pominje se 30 ing... da, ali kakvih? Gde su zavrsili i kako su zavrsili, to je pitanje. Cast izuzecima, koji mogu da se izbroje na prste jedne ruke...

Name

Direkt

16.01.2021 10:08

Otprilike jedan inžinjer po kilometru. :)))

ODGOVORITE
Name

Aerodrom

16.01.2021 10:26

Vlast dobila izbore u Trebinju, čemu opet priča oko aerodroma kad nikad neće biti izgrađen jer nema potrebe niti ekonomske isplativosti za istim. Jedino da se izvrše dogovoreni talovi oko eksproprijacije i ostalih potkusurivanja. A narod je i ovu deceniju započeo pukim posmatranjem i prebrojavanjem pokradenih milijardi.

ODGOVORITE
Name

petar

16.01.2021 10:36

Ova je lopuža velika. Ljudi samo da vidite riješenja koja ona potpisuje katastrofa. Krši zakon.

ODGOVORITE
Name

Simo

16.01.2021 10:50

Nedostaju najvažnije informacije. Da li je eksproprijacija Brčko-Rača završena (Da ili Ne)? Ako nije, koji je okvirni stepen izvršenja eksproprijacije (80% ili 90%)? Do kad je planiran završetak eksproprijacije (tačan datum)? Jadno je da lider "tehničke" institucije kakav je RUGIP ne umije precnizno da komunicira sa javnošću.

ODGOVORITE