Kolaps zbog snijega, 200 domaćinstava bez struje

Oko 200 domaćinstava na visoravni Borike kod Rogatice dobro će upamtiti novogodišnje i božićne praznike jer im je slavlje kvarilo nestajanje struje koje je nanijelo štetu i u kućama ali i skladištima  krompira.

Republika Srpska 11.01.2021 | 17:24
Kolaps zbog snijega, 200 domaćinstava bez struje

Stanovnici sela visoranvi Borike kod Rogatice nisu imali napajanje električnom energijom u svojim domaćinstvima u prekidima punih sedam dana sve zbog sniježnih padavina i kako kažu višegrodišnjeg neodržavanja elktro- mreže na ovom području.

„Ne znam da li ovo igdje ima, još ljetos su počeli problemi sa nestašicama struje a sad kad pade snijeg svaki dan. Prvi dan sa snijegom od 30 cemntimetara naše kuće na Borikama su bila bez struje tri dana. Nismo stručni da kažemo uzroke ali znamo da u u ovom kraju ima električnih hrastovih stubova iz pedesetih godina prošlog vijeka", kaže domaćin Dragan Motika iz sela Brankovića.

Građani Borika su ogorčeni jer im se nije znala ni Nova godina ni Božić. 

„Od 28.decembra do Nove godine nije bilo nikako struje. Onda samo uoči Nove godine imali  a satradan je ponovo nestade. Božić smo što ne pamtimo dočekali u mraku uz petrolejku", jada se Motika i dodaje da je i Dan Republike i krsna slava Stefandan dočekan u mraku. 

Stočar Dragan Nerić ima farmu krava i od toga živi a struja mu pravi probleme.

„Evo konkretno ne znam kako da hladim mlijeko pa stavljam u kante s njim u snijeg. Žalili smo se vlastima u Rogatici ali ništa", kaže Nerić. 

Mnogi domaćini su da se hrana ne bi otopila u zamrzivačima nosili je u Rogaticu. Bilo kritično i u skladištima za krompir zbog rashladnih uređaja.

U RJ „Elektrodistribucije“ u Rogatici kažu da njihovi radnici održavaju 500 kilometara niskonaponske mreže i dalekovoda, a da do nestanaka struje u selima dolazi zbog padanja drveća na vodove, pucanja užadi i žica starih stubova.

Dodaju da su električari danonoćno na terenu i da otklanjaju kvarove.

BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Mrkva

11.01.2021 16:45

"iznenadio" snijeg u januaru??

ODGOVORITE
Name

r3

12.01.2021 10:59

a vidim lesi se vratio kući.

Name

Kum

11.01.2021 16:56

Pa danonocno na terenu da se odklone kvarovi bas smijesno za cuti. Kako Hrvatska,Slovenija,Austrija itd. rade preventivno na mrezi a nece da cekaju da drvo padne na mrezu ili da zice budu stare itd.nego to rijese kad i kako struka kaze a kod nas tih elektricara samo po kafanama.

ODGOVORITE
Name

Radovan

11.01.2021 16:58

Pa vidi žica praistorijske kad ulažu u obnovu.Pokradoše boga primaju za izbore i kurtu i murtu.

ODGOVORITE
Name

Re

11.01.2021 17:27

Nemaju kad.... Od lopovluka. Ili ih je iznenadila zima!?

ODGOVORITE
Name

Boricanin

11.01.2021 17:54

Losa mreza a rasturanje elektroprivrede je pocelo. Luka pEtrovic sve ventile zavrnuo zive edb od mrezarine jos ce vise kvarova biti dok je skroz ne prodaju :)

ODGOVORITE
Name

Semberac

11.01.2021 18:03

Da vam vratimo Ćorića da preuzme elektro distribuciju.I sušare.

ODGOVORITE