Bolji status boračke populacije je naša dužnost!

Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović organizovao je prijem za predstavnike organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i ovom prilikom je izrazio spremnost da sa njima razgovara o promjenama u izdvajanjima Grada za pomoć boračkoj populaciji, u budžetu za 2021. godinu.

Republika Srpska 11.01.2021 | 16:41
Bolji status boračke populacije je naša dužnost!

"Zajedno sa udruženjima ćemo učiniti sve da se krećemo u pozitivnom smjeru i da ova sredstva budu veća nego do sada, jer smatram da su ti ljudi i porodice dali ogroman doprinos i ono najvrijednije što su imali za Republiku Srpsku. Nadam se da ćemo se što češće sastajati, sve bolje raditi i sarađivati", istakao je Petrović.

Gradonačelnik Petrović najavljuje da će biti na raspolaganju boračkim udruženjima, u domenu svojih nadležnosti ali i kao snažna podrška njihovim interesima i zahtjevima pred drugim ustanovama i nivoima vlasti, a vrata Gradske uprave će uvijek biti otvorena za njih.

"U devedesetim godinama, kada je stvarana Republika Srpska, učešće u odbrani i ratnim dejstvima je bio najviši izraz patriotizma. Sada, nakon 29 godina, naša najviša patriotska dužnost jeste da omogućimo bolji status u društvu za porodice poginulih i nestalih boraca, ratne-vojne invalide i demobilisane borce.

Posebnu pažnju moramo obratiti na djecu palih boraca Vojske Republike Srpske, prije svega u pogledu zaposlenja. Analiziraćemo položaj sve djece palih boraca i stvorićemo detaljnu bazu podataka o njihovom materijalnom i radnom statusu, to će biti prvi korak u procesu pomoći da dobiju mjesto u društvu koje zaslužuju i ispravka svih eventualne nepravilnosti i nepravdi", dodao je gradonačelnik.

Smilja Mitrović, predsjednica Udruženja porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice i majka nestalog borca VRS, ističe da je ovo udruženje stalno aktivno i da zahtjeva od vlasti i međunarodne zajednice da ubrza pronalazak nestalih, te da bez rješavanja ovog problema ne možemo reći da imamo mir u BiH, a posebno ne mir u porodicama nestalih.

"Uvijek smo imali dobru saradnju sa Gradskom upravom Bijeljina i nadamo se da ćemo je nastaviti i sa novim gradonačelnikom. U Republici Srpskoj imamo još 1650 nestalih osoba, od toga 56 na području Semberije i Majevice. Nadamo se da ćemo, uz pomoć vlasti, konačno riješiti pitanje njihovog pronalaska i zatvoriti naše udruženje", dodaje Smilja Mitrović.

Sekretar Gradske boračke organizacije Bijeljina Radan Ostojić se takođe nada nastavku dobre saradnje sa Gradskom upravom.

"Mi smo u podršci našim aktivnostima uglavnom naslonjeni na Gradsku upravu i gradonačelnika, i u obilježavanju značajnih datuma, što je prioritet naše organizacije, ali i u poboljšanju materijalnog položaja boračke populacije", istakao je Ostojić.

Predsjednik Udruženja veterana „Grada Panteri", Petar Cvijetinović, je izrazio nadu da će Grad Bijeljina ove godine uvažiti zahtjev ovog udruženja da ulice u gradu ponesu proslavljenih komandanta Garde Panteri i semberskih brigada u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

"Naše udruženje broji 2660 članova i nismo zadovoljni dosadašnjim izdvajanjima iz budžeta Grada Bijeljina, za naše udruženje ali ni za boračku populaciju u Bijeljini uopšte, te smo uglavnom finansirali rad udruženja uz pomoć donatora i Vlade Republike Srpske. Zahvalni smo Gradonačelniku Petroviću na iskazanoj spremnosti da promijeni odnose i podrži boračku populaciju i naše udruženje", dodao je Cvijetinović.

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Đorđe

11.01.2021 15:48

Ajd, da vidimo!

ODGOVORITE
Name

Borac

11.01.2021 16:06

Boracka udruzenja su u sluzbi ove sekte. Pravi borci od njih nikakve koristi nemaju.

Name

Gojko

11.01.2021 17:17

Borci od ovi razni udruzenja nikakve koristi nemaju. Pogotov od papka desinog.

Name

ModD

12.01.2021 10:42

Kad kazete SEKTA mislite na partiju koja je pobjedila u svim gradovima Republike Srpske osim u dva grada. Rekao bi da ste vi sektas, podrivač, zlo ovog naroda.

Name

Borac

11.01.2021 16:13

Ako pare odu udruženjima oni će to sebi za plate i koje kakve rashode a običnom borcu ništa.

ODGOVORITE
Name

Galeb

12.01.2021 04:07

Prvo hapsenje ratnih zlocinaca koji jos uvijek Slobodno hodaju ,pronalazak nestalih ,pa posle toj postenoj sirotinji pomoci dase ukljuci u drustvo ,Ali sa Tim kriminalcima koji su na vlasti nikada Srece ni bolje kao sa Radovanom podrumasem i njegovoj kriminalcima 1992

ODGOVORITE
Name

Mira

12.01.2021 07:56

Borci nerade ili dobivaju otkaze. Dezerteri se primaju na njihova mjesta

ODGOVORITE
Name

Semberka

12.01.2021 20:31

Ova udruzenja su firme za sebe primaju plate bas ih briga za bor e