Božićna radost neka uđe u naše domove i naša srca

- Radost Božićna neka uđe u domove naše u porodice naše, ali prije svega da uđe u srca naša, poručio u besjedi vladika Jefrem.

Republika Srpska 07.01.2021 | 02:32
Božićna radost neka uđe u naše domove i naša srca

'Povodom Božiča, episkop banjalučki Jefrem služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja. Vjernici u željama skromni. Sve što im treba je, tvrde, mir, zdravlje i porodica.

Zvono Hrama Hrista Spasitelja označilo je radost. Ali i ponoć uz najavu da je stigao Božić. Vjernici ove godine najradosniji hrišćanski praznik dočekuju u specifičnim uslovima. Jedni bez zaštitne maske, drugi ih nose. Zbog velikog broja vjernika koji su došli na ponoćnu liturgiju, nije bilo moguće ispošovati ni propisanu fizičku distancu.

Uprkos svemu što nas je kažu snašlo, zbog virusa korona, ono što se nije promjenilo jeste da je Božić dan ispunjen radošću, simbol ljubavi.

- Nešto najsvetije što se može dogoditi srpskom narodu i inače Srbima, to je nešto najbolje i mi smatramo to najsvečanijim danom u životu.

- Božić je naravno sprska tradicija na očuvanju srpske pravoslavne vjere i istorije i mislim da je to najsrećniji praznik.

- Jedan od najvažnijih praznika, proslavljam ga u krugu porodice, sada malo uže zbog ove situacije.

- Najbitnije mi je to što se okupim sa svojom porodicom, božićni ručak i doručak sa porodicom, to mi je najbitnije – kažu vjernici koji su došli na Božićnu liturgiju.

Ponoćnu liturgiju služio je vladika banjalučki Jefrem.

- Mir, radost i blagostanje poželio je prisutnim vjernicima i ljudima širom svijeta.

Čitajući poslanicu zamolio je da u danima teškim za svekoliki ljudski rod čuvamo svoje, ali i zdravlje drugih, poštujući preporuke zdravstvene službe. Tako čineći, kaže, ne pokazujete odsustvo vjere, već svjedočite da poštujete svetinju života.

- Želimo da naredna godina bude u tom pogledu mnogo povoljnija da prestane ova strašna pošast koja hara cijelim svijetom, neka Gospod blagoslovi pomiluje i spase ovaj narod i sve narode širom svijeta da se izbavimo od ovog zla i da počnemo da živimo normalno, da se radujemo životu i da ostvarujemo svoje životne ciljeve. Draga braćo i sestre svima vam želim da radost Božićna uđe u domove naše u porodice naše, ali prije svega da uđe u srca naša'' – rekao je obraćajući se vjernicima vladika banjalučki Jefrem. 

Božić kažu vjernici jača vjeru, pruža snagu i vraća korjenima. Dan radosti, rađanja, sloge i očuvanja porodice.

Nakon liturgije uslijedilo je i tradicionalno pozdravljanje:

- Mir Božiji - Hristos se rodi!

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Čestitam

07.01.2021 05:58

Svim ljudima pravoslavne vjere u BiH i širom svijeta čestitam vam Božić da ga sa svojom rodbinom i prijateljima proslavite u zdravlju i sreći

ODGOVORITE
Name

Zvrcka

07.01.2021 06:08

Svim hriscanima zelim sretan blagdan te da ga provedete u miru i veselju sa svojim najmilijim. Mir Boziji Hristos se rodi.

ODGOVORITE
Name

Oooo

07.01.2021 09:11

Kasniš 14 dana sa čestitkama.danas je pravoslavni praznik,ne hrišćanski blagdan.

Name

Kum 2

07.01.2021 07:34

Vaistinu se rodi

ODGOVORITE
Name

Miki

07.01.2021 16:26

Lopuza