Republikanci osporavaju Bajdena u Kongresu

Republikanski senator Ted Cruz predvodiće grupu od 11 republikanaca koji će naredne sedmice u Kongresu osporiti pobjedu Joea Bidena u simboličnom potezu koji teško može spriječiti demokratu da preuzme dužnost.

Svijet 03.01.2021 | 11:28
Republikanci osporavaju Bajdena u Kongresu

Senator Josh Hawley bio je prvi koji je ranije ove sedmice najavio da će se u 6. januara usprotiviti u Kongresu potvrdi rezultata elektorskog kolegijum.

Svi senatori trebaju u nedjelju položiti zakletvu na dužnost pri konstatovanju novog saziva Kongresa.

U izjavi objavljenoj u subotu, senatori predvođeni Cruzom navode da će zatražiti od Kongresa osnivanje povjereništva koje će istražiti moguće “izborne prevare”.

U roku od deset dana povjereništvo treba da provede reviziju u svim državama u kojima su dvojica predsjedničkih kandidata bila izjednačena.

U izjavi se ne navodi o kojim je državama riječ.

Ako se ta revizija ne provede, “6. januara odbacićemo elektore spornih država”, navode potpisnici.

(Agencije)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Skeptik

03.01.2021 11:05

"...u simboličnom potezu koji teško može spriječiti demokratu da preuzme dužnost." Ovo nije vijest nego komentar

ODGOVORITE
Name

Enko

03.01.2021 11:47

Nesto identicno SNSD-gubi podrsku u parlamentu isto kao i Trump kojeg napustaju dosadasnji saradnici, doduse sve se desava u jednoj partiji /republikanci/ A po meni SP DEMOS UJEDINJENA SRPSKA i neki sateliti ustvari su klonovi SNSD tu koalicija ne postoji postoji samo SNSD Milorad Dodik. Dolazi slican scenario

Name

Skeptik

03.01.2021 11:13

E ovako izgleda korektna vijest:" Hoće li Senat postići običnu većinu potrebnu za poništavanje rezultata države, ostaje da se vidi" . Izvor Fox News."

ODGOVORITE
Name

Bogic

03.01.2021 11:25

Samo da im Republikanci ne zavrnu grejanje. Izgubi,ili su u 42 drzave i 3 ostrvske.

ODGOVORITE
Name

Madam se

03.01.2021 13:39

...da će Biden odlučiti da je Tel Aviv glavni grad Cionistana, a ne Jerusalim.

ODGOVORITE
Name

4008

03.01.2021 15:37

Jedan aršin za demokratiju i pravnu državu u zemljama sa trdicionalno dugom demokratijom i ekonomski bogatim, a drugi aršin za zemlje nerazvijene demokratije i ekonomski siromašne. Senator Republikanaca će u Senatu tražiti da se formira tijelo koje će istražiti propuste u toku izbora. U Bosni i Hercegovini kažu da nepravilnosti treba da utvrde postojeće institucije kao što je CIK, Tužilaštvo i slično. Ovo pokazuje da su uvjek efikasnija tijela koja se namjenski formiraju, nego trome stalne insistucije.

ODGOVORITE
Name

KIKI

04.01.2021 00:59

TESKO NAMA KADA BI SE PITALE BUDALETINE KAO TI . DODJE SAD KAO NEKO "TIJELO" I UTVRDI DA JE TRAMP POBIJEDIO . GLUP SI , ALI CAK I TVOJ MALI MOZAK ZNA DA PRICAS GLUPOSTI .

Name

Joja

04.01.2021 04:45

Skeptik je jako dobro informisan. Ovo je Badenu treci pokusaj i da ga je narod htjeo on bi vec Predsjednik, ali ovaj je uz pomocu svoje zamenice koja je jako aktrktivna a on svjsno isao nato po porjeklom Afro Amerikanka i Indije,a u Americi je puno takvi koji su dali glasove njoj i uspio na prevaru da pojedi i tacno je da i u Americi gasaju mrtvi[ Gorgija ]On kao kanditad nebi dobijo vise od pet milijona glasova. Gdje je Trmp drzao mitinge bilo je jako puno svjeta ,a gdje Baden mala skupina. Daje bilo prevra bilo je vijecemo sta ce biti.