Bijeljina: Angio-sala dostupna 24 časa svaki dan

Angio-sala u bijeljinskoj bolnici Sveti Vračevi od danas će raditi neprekidno, što je direktor Bolnice Zlatko Maksimović nazvao velikim događajem za bijeljinsku i zvorničku regiju.

Republika Srpska 29.12.2020 | 16:04
Bijeljina: Angio-sala dostupna 24 časa svaki dan

- Angio-sala radiće 24 časa, svakodnevno, i svi pacijenti sa akutnim infarktom miokarda neće morati da idu u Banjaluku, Tuzlu i Beograd, nego će imati priliku da u Bijeljini dobiju potrebnu uslugu kao što su i koronografija i uradnja stenta - rekao je Maksimović novinarima nakon sastanka sa direktorima zdravstvenih ustanova bijeljinske i zvorničke regije.

Maksimović je istakao da bijeljinska bolnica ima tim koji se time bavi, na čelu sa načelnikom Internog odjeljenja Aleksandrom Јanjičićem i dodao da se godišnje u angio-sali obavi oko 1.000 intevencija.

- Sa ovim što smo danas pokrenuli, da se radi 24 časa dnevno, hitan infarkt miokarda, mi ne samo da spašavamo živote pacijenata, nego značajno smanjujemo procenat invaliditeta - naglasio je Maksimović.

Vođa tima Aleksandar Јanjičić je podsjetio da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrti i istakao da treba raditi na tome da ljudi znaju prepoznati simptome i da se što prije jave službi Hitne pomoći koja će ih, u slučaju potrebe, sprovesti do angio-sale.

- Cilj je da svaki pacijent koji ima bol u grudima, od momenta kada se uspostavi prvi medicinski kontakt, unutar dva časa bude u angio-sali - rekao je Јanjičić, navodeći da je to preporuka evropskih kardiologa.

Јanjičić je naveo da je angio-sala u bijeljinskoj bolnici do sada radila akutne infarkte miokrada dva do tri dana sedmično, a početak njenog neprekidnog rada nazvao je istorijskim danom za zdravstvo u regiji.

- Mi pokrećemo neprekidan rad angio-sale u vrijeme pandemije virus korona, kada se one zatvaraju ili se smanjuju kapaciteti rada, što je dokaz da smo dobro organizovani - istakao je Јanjičić.

Medicinski radnici su i ovom prilikom izrazili zahvalnost za podršku Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje, Kliničkog centra Srbije i Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci.

Direktor zvorničke Bolnice Ivan Popović zahvalio je bijeljinskoj bolnici i njenom menadžmentu što u teškom vremenu zbog situacije sa virusom korona pokreću ovaj važan projekat za sve stanovnike regije.

- Dostupnost angio-sale 24 časa dnevno spasiće mnogo života - zaključio je Popović.

Prema riječima Popovića, u zvorničkoj bolnici se godišnje hospitalizuje 120 pacijenata sa infarktom miokarda i da isto toliko pacijenta treba hitnu koronografiju.

(BN/Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Milos

29.12.2020 15:47

Dr Zlatko radi. Bravo!

ODGOVORITE
Name

Biljana

29.12.2020 17:47

Tako se radi Čestitam prof dr Zlatku i dr Janjičiću i dr Trifkoviću. Bravo!

ODGOVORITE
Name

Milan

29.12.2020 18:06

E konacno i neka lijepa i optimisticna vijest. Vratiti se lijecenju ljudi, pregledima.. Jedini nacin da se pobijedi corona je tretiranje hronicnih bolesnika, rjesavanje akutnih slucajeva, te pravilan pristup u sistemu buduceg vakcinisanja ciljane populacije!

ODGOVORITE
Name

Obrvaan

29.12.2020 18:30

?Za Dr. JANICIC. UZDANICA.

ODGOVORITE
Name

Mi

29.12.2020 18:31

Odlična vijest,spasiće mnoge živote

ODGOVORITE