Važan datum za porodicu u narodu poznat MATERICE

- Pravoslavni vjernici danas obilježavaju Materice, najveći hrišćanski praznik majki i žena, koji uvijek pada u drugu nedjelju pred Božić.

Republika Srpska 27.12.2020 | 09:26
Važan datum za porodicu u narodu poznat MATERICE

Toga dana, prema običaju, djeca porane i unaprijed pripremljenim kanapom, koncem, šalom, maramom ili kaišem na prepad vežu majkama noge, na isti način kao što su njih majke vezivale na Djetinjce.

Majka se pretvara da ne zna zašto je vezana. Djeca joj čestitaju praznik, a ona onda dijeli poklone i na taj način se "driješi". Na isti način se vežu i sve udate žene, koje se "driješe" kolačima ili nekim drugim slatkišima.

Običaj "vezivanja" i "driješenja" predstavlja mnogo više od puke igre ukućana, jer se njime potvrđuje veza ljubavi kojom su povezani svi članovi hrišćanske porodice.

Praznik Materice se u novije vrijeme proslavlja i pri hramovima, naročito po gradovima. Žene u dogovoru sa sveštenikom pripreme prigodan program u kome učestvuju djeca sa prikladnim recitacijama i pjevanjem, a onda djeca vezuju prisutne žene. One se "driješe" poklonima i pripremljenim paketićima, knjigama, krstićima...

Negdje se organizuje posjeta bolnici, naročito dječjim odjeljenjima, gdje se djeci nose pokloni, što daje ovom prazniku puni hrišćanski smisao.

(Srna) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Jel ima

27.12.2020 08:48

Za MILORADA,IKONA?A ISKRENIM VERNICIMA I VERNICAMA,NEKA VAM DANAŠNJE MATERICE ,DONESU MIR , ZDRAVLJE I BLAGOSTANJE!

ODGOVORITE
Name

Boki

27.12.2020 10:12

E pa nemojte da još i milokrada nazovete ikonom

Name

Kakav praznik, aman?

27.12.2020 11:46

Samo se slavi i slavi i slavi... Dokle? Sve neka zastita od strane svetaca, a Bog? U šta mi vjerujemo? U svece ili Boga?

ODGOVORITE
Name

re

27.12.2020 12:51

Najbolje bi bilo kad ne bi vijerovali ni u jedno ni drugo.Sve su to izmisljotine za naivne ljude.A i svijet bi bio ljepsi

Name

Реп.Српска

27.12.2020 17:39

Нек Бог чува све мајке и жене! Да смо живе и здраве свим нашим вољенима!

ODGOVORITE
Name

Nek Bog čuva?

27.12.2020 19:28

Pa zašto onda imamo svece? Ova konfuzija postaje strašna.