Istražiti sve navode o korupciji i trgovini uticajem

Relevantne institucije trebaju promptno i nepristrasno istražiti sve navode o koruptivnom ponašanju, uključujući i trgovinu uticajem, poruka je ambasade Velike britanije u BiH.

Bosna i Hercegovina 04.12.2020 | 12:59
Istražiti sve navode o korupciji i trgovini uticajem

Ambasada Velike Britanije u Bosni i Hercegovini zatražila je otvaranje istrage nakon objave portala Istraga.ba u kojem se predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija čuje kako dogovara imenovanje sestre bivše članice VSTV-a na poziciju sudije u Banjoj Luci.

Zamoljeni da prokomentarišu jučerašnju sjednicu VSTS-a, iz Ambasade su odgovorili portalu Politički.ba da kao što je jučerašnja sjednica VSTV-a pokazala, postoje pitanja koja traže odgovor i koraci koje treba poduzeti.

- Povjerenje javnosti u ovu značajnu instituciju još više je narušeno.

Relevantne institucije trebaju promptno i nepristrasno istražiti sve navode o koruptivnom ponašanju, uključujući i trgovinu uticajem. To treba uraditi na profesionalan i transparentan način u koji će građani imati povjerenje.

Imenovanja u pravosuđu trebaju biti zasnovana na sposobnostima, transparentna i opravdana jasnim i dosljednim rezonom.

Takav pristup gradi integritet i profesionalnost pravosuđa. VSTS i njegova upravljačka struktura moraju ispunjavati najviše pravosudne i etičke standarde“, rečeno je za politicki.ba u Ambasadi Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini juče je takođe pozvala Tegeltiju da podnese ostavku.

Prije toga, u obraćanju novinarima, nakon sjednice VSTS-a, on je rekao da će o ostavci “razmisliti”, jer je to i jedan od tri zaključka koji su juće usvjojeni na sjednici VSTS-a.

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Kimi

04.12.2020 12:21

Ko da istraži, tužilaštvo bih samo obustavlja istrage.

ODGOVORITE
Name

Goran

04.12.2020 12:40

Ko????Oni sami sebe da uhapse???Pa ja za to jos nisam cuo da se desilo negdje.Ova drzava je u rukama sudsko-tuzilacko-politicke mafije iz SDA,SNSD,HDZ...Dok se vodje tih stranaka ne pohapse kao i 50% sudija i tuzilaca ovde nema nade.

Name

RE;Kimi

04.12.2020 13:00

Sve je pod “lupom” zapada pa i tužilaštvo !

Name

Ostavka odmah!

04.12.2020 12:31

Sada je najnoviji problem taj da su zaključci koji su juče usvjojeni na sjednici VSTS-a nevazeci..

ODGOVORITE
Name

Da da

04.12.2020 12:40

Da dok on malo razmisli!!!!koje li drskosti!!!! Samo stranci i u tuzilastvu i sudije stranci sa malim brojem casnih i postenih u pravosudju mogu ocistiti pravosudje od kriminalaa politicara j njihovih tajkuna!!kriminalna hootnica hara id rata i debelo pustila korijenje!!!! Sve institucije raspustiti!!!!

ODGOVORITE
Name

Fenix

04.12.2020 12:46

Čuo sam dobru ideju na Crnogorskoj skupštini da se oduzme pasoš i stavi nanogica svim prema kojim se vodi postupak ili provjera kao Funkcijonera ili imovine stečene na koju se sumlja da je legalno. Ta može samo poslje pada režima.Ovo sada je samo šuplja priča i gubljenje vremena. Kao što čujem zahtjeve da se iznesu sve činjenice i da se DPS DJukanovića zabrani kao stranka ,e i mi imamo SNSDe koji više ima stvari zbog kojih bi ga trebalo zabraniti nego DJukanićev DPS.

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

04.12.2020 13:09

Šta tu ima da se ispituje. Rezultati nerade te institucije govore sami za sebe. Nerad i zaštita kriminala su toliko očigledni jer niti jedan slučaj visoke korupcije nije procesuiran. Postavlja se pitanje šta oni uopšte rade, koja im je svrha?

ODGOVORITE
Name

Да

04.12.2020 13:24

А које су то релевантне институције? Ваше, наше или њихове?

ODGOVORITE