Vulkani se probudili u Aziji (VIDEO)

Najveći evroazijski vulkan Ključevskoj, koji se nalazi na dalekom istoku Rusije, izbacio je pepeo na visinu od šest kilometara iznad nivoa mora, saopštilo je regionalno sjedište Ministarstva za vanredne situacije.

Vijesti 29.11.2020 | 13:12
Vulkani se probudili u Aziji (VIDEO)
Probudio je i vulkan Levotolo na indonežanskom ostrvu Lembata. Kako je saopšteno, uzimajući u obzir pravac vjetra, pepeo se širi u sjeveroistočnom smjeru od vulkana.

Dodaje se da je vulkanu i dalje dodijeljen "narandžasti" kod vazdušne opasnosti. Kretanje vazdušnog saobraćaja je obustavljeno u vulkanskom području.

Ranije je pres-služba Instituta za vulkanologiju i seizmologiju Dalekoistočnog odsjeka Ruske akademije nauka prenijela da je erupcija tog vulkana nastavljena početkom oktobra ove godine nakon dvomjesečne pauze. Prije toga, vulkan je bio aktivan od novembra 2019. do jula 2020. godine.

Inače, Ključevskaja Sopka (Ključevskoj), čija visina iznosi 4.800 metara, najviši je aktivni vulkan u Evroaziji. Starost vulkana procjenjuje se na sedam hiljada godina i nalazi se na Kamčatki.

Vulkan Levotolo na indonežanskom ostrvu je izbacio pepeo na visinu od 500 metara.

Vlasti preporučuju stanovnicima da se ne približavaju vulkanu na udaljenosti manjoj od dva kilometra, jer je ovo područje opasno. Za sada nema informacija o povrijeđenima.

(Sputnjik)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Pinokio

29.11.2020 14:05

Pocetak kraja sveta kakvog znamo. Naredne dve sedmice bice kljucne.

ODGOVORITE