Ugljevik za primjer kako treba pomoći privredu

- Opština Ugljevik je primjer kako treba stimulisati razvoj preduzetništva i izvozno orjentisanih preduzeća, kazao je danas u Ugljeviku Mirko Šarović, predsjednik SDS.

Republika Srpska 10.11.2020 | 16:37
Ugljevik za primjer kako treba pomoći privredu

Šarović je istakao da pored Termoelektrane Ugljevik ima i niz  i manjih kompanija, koje su se pokazale kao veoma uspješne i čiji proizvodi se izvoze u druge zemlje.

„Dok u drugim sredinama imamo problem kako zaposliti radnu snagu, ovdje je obrnuto. Oni  koji su stručni u Ugljeviku uvijek mogu naći poslao“,dodao je Šarović.

On je prilikom današnje posjete  preduzeću  „Grener“,  koje se bavi izvozom enterijera  drveta za inostrano tržište rekao da činjenica da se njeni proizvodi izvoze u Evropsku Uniju govori da je u pitanju veoma uspješno preduzeće. 

On je dodao da bi ovom, kao i drugim preduzećima u Ugljeviku, pored Opštine, podršku trebala pružiti i  Vlada RS. 

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić kaže da, pored „Grenera“, ova opština ima još nekoliko izvozno orjentisanih preduzeća koje svoje proizvode izvoze na zapadno tržište.

On je istakao da opština Ugljevik ima posebne linije podsticaja za svoje privrednike, te da je  jedna od tih linija, pomoć za nabavku opreme i za nova kapitalna ulaganja. 

„Ugljevik na svako novootvoreno radno mjesto daje 2000 КM, zatim dajemo stipendije i druge vrste stimulacija ljudima koji se žele baviti poslom u proizvodnim granama poput ove u Greneru“,objasnio je Perić.

On je izrazio zahvalnost vlasniku preduzeća Grenera što je Ugljevik odabrao kao mjesto gdje će pokrenuti svoju investiciju.

„Goran Jovanović je svoju profesionalnu  karijeru započeo u Austriji, u kojoj se i školovao,  ali je došao ovdje u Ugljevik i otvorio svoje preduzeće. Opština i ja, kao njen načelnik, smo od samog početka zajedno sa njim, ali zajedno i  sa svim drugim privrednicima koji otvaraju nova radna mjesta“, kazao je Perić.  

„Ovdje u Ugljeviku, osim ovog, imamo još nekoliko pozitivnih primjera,  gdje su osnovane izvozno orjentisane firme koje svoje proizvode i izvoze na naše zapadno tržište“,rekao je načelnik Perić.
 
On je dodao da opština Ugljevik, ima posebne linije podsticaja za svoje privrednike, te da je  jedna od tih linija, pomoć za nabavku opreme i za nova kapitalna ulaganja. 

„Ugljevik na svako novootvoreno mjesto daje 2000 КM, zatim dajemo stipendije i druge stimulacije, svima onima koji žele da se bave ovim poslom“,objasnio je Perić.

Direktor firme „Grener“ Goran Milovanović rekao je  da je najveći  problem ovog preduzeća nedostatak radne snage, ističući da kvalitetna radna snaga ne postoji ili je vrlo deficitarna.

 „Osnovani smo 2010. godine, a trenutno zapošljavamo jedanaest ljudi. Oko 70%  svojih proizvoda izvozimo na teritoriju Austrije, nekih 20 % u Švajcarsku i 5 odsto u Holandiju“, naveo je Milovanović.

On je istakao da je ovo preduzeće od samog osnivanja imalo podršku opštine Ugljevik.

(BN) 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Milan

10.11.2020 15:56

"Ugljevik primjer kako treba pomoći privredi" ahahahahahaha. A opštinskoj upravi Ugljevik termoelektrana Ugljevik svake godine ubaci 5 miliona maraka u budžet. Znači upravo privreda finansira nesposobno opštinsku vlast. Samo stvar je u tome što se u Ugljeviku tavori godinama i godinama tako da i jednoj i drugoj stranci odgovara takvo stanje. Zato vam je prava istina da privreda pomaže opštini a ne obrnuto moj Šaroviću.

ODGOVORITE
Name

rer

10.11.2020 19:34

Jedno preduzeće od 10 radnika. Da vam nije termoelektrane, prosili bi po putu,

Name

Posteno

10.11.2020 16:10

Gorane jel to tvoja firma?Vasilije ne izlazi iz nje,ili druge ne postoje? Tužno.

ODGOVORITE
Name

Ugljevik

10.11.2020 16:13

Pa kako koja delegacija dođe, ide u Grener, cak i na izbornom spotu je, jer drugo nista i ne radi, pa tri puta godišnje kod grenera i tekstovi hvale. Tuga

ODGOVORITE
Name

ZVORNIK

10.11.2020 16:18

Svi se trude i bore osim nas. U Zvorniku nema opozicije već puna dva mandata. Drakomir je sve učinio da su oko njega samo njemu podobni jednoumni koi slušaju. Naravno sve Brnjica i okolina Živinice i Banovića, samo da je mašio preko crnog vrha. Dragomir ne podnosi one koi imaju ideja i koi misle svojom glavom. Mirko predsjedničke nki dan si bio i sve su ti slagali. Kandidat mu je dezerter. Kritikuje Kostadine brata i Sinišu, oni su njegov proizvod. Parola brat neće izdati a Siniša finansirao. Mnogo iskreni i časni ljudi napustilo SDS zbo Dragomirovog ličnog cilj. Mirko preduzima nešto do parlamentarnih izbora ili će biti katastrofa. Čovjek je išao do nezamislivo da su mu odani i vjeru mjenjali da bi bili poslanici. Predsjedničke aktiviraj se čekamo te, a i lično ću te izvijestiti o cijeloj situaciji uz kafu, a situacija SDSA Zvornik je katastrofa mada je i to mala definicija.

ODGOVORITE
Name

Posteno

10.11.2020 20:08

Prijatelju, trebaš u školu ili oftalmologu.To bi bilo na korist Vašu,a bogami i našu ako se bavite politikom.Pozdrav.

Name

Pa

10.11.2020 16:22

Gubite garant.

ODGOVORITE
Name

Re za pošteno

10.11.2020 21:22

Dezerter se upecao, ko je sljedeći. Ne možemo mi biti prijatelji. Ogromna je razlika među nama, poštenje, patriotizam i iskrenost. Pametnom dosta......

ODGOVORITE