DW ANALIZA: Bajden i Evropa - Biće komplikovano!

Poslije pobjede Džoa Bajdena na američkim predsjedničkim izborima u većem broju evropskih glavnih gradova oseća se olakšanje. Ali u nekim pitanjima Evropljani bi se mogli sa Bajdenom svađati više nego sa Trampom.

Svijet 09.11.2020 | 15:46
DW ANALIZA: Bajden i Evropa - Biće komplikovano!

Francuski predsednik Emanuel Makron se trudio da uspostavi dobre odnose sa Donaldom Trampom, ali mu pobjeda Džoa Bajdena ide na ruku. „Imamo mnogo toga da uradimo da bismo savladali današnje izazove. Hajde da sarađujemo“, napisao je Makron na engleskom i francuskom na Tviteru, čim su američke televizijske stanice proglasile Bajdena pobjednikom.

Za razliku od vremena posle izbora Donalda Trampa prije četiri godine, savjetnici u Parizu i ostalim glavnim gradovima znaju na čemu su sa Bajdenom. Malo koji američki predsjednik je preuzeo dužnost sa tako velikim spoljnopolitičkim iskustvom.

Bajdenovi francuski i irski korjeni

Još kao senator Bajden se bavio spoljnom politikom. Početkom devedesetih potpisao je jednu studiju o ratovima na Balkanu. Kao potpredsjednik za vreme predsjedničkog mandata Baraka Obame, Bajden je učestvovao na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti, kao najvećem transatlanskom diskusionom forumu.

Džozef Robinet Bajden, koji pored irskih ima i francuske korene, poznaje Evropu, a i Evropljani znaju njega.

Već poslije inauguracije 20. januara novog predsjednika čeka važna spoljnopolitička tema – ponovno pristupanje Pariskom klimatskom sporazumu. Trampovo istupanje iz tog sporazuma stupilo je na snagu dan posle američkih predsjedničkih izbora 4. novembra.

Širom svijeta se pozdravlja američka revizija Trampovog kursa, ali za Francusku to ima posebno značenje. Naposljetku, sporazum je u Parizu potpisao i francuski predsjednik.

Spoljnopolitičke želje Evropske unije

Bajden je najavio povratak multilateralizmu, a to je po volji evropskih partnera. Američki predsjednik neće donijeti samo ponovo pristupanje Pariskom sporazumu već i ponovo članstvo u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

I američka politika prema Iranu biće označena raskidom Bajdena sa Trampovom linijom. Bajden je najavio vraćanje na snagu atomskog sporazuma sa Teheranom koji je Trampova admnistracija jednostrano prekršila, stavljajući Iran pod strog režim sankcija.

Ali u Londonu, Parizu i Berlinu niko ne gaji iluzije – Bajden će se najpre pozabaviti unutrašnjom politikom.

Kada se uzmu u obzir Trampovi birači kojih je preko 70 miliona, onda je jasno da Bajdena čeka veliki posao u podijeljenoj zemlji. Osim toga, pandemija je jedan od Bajdenovih prioriteta, isto kao i ekonomska politika. U pobedničkom govoru je Bajden od spoljnopolitičkih tema spomenuo samo zaštitu klime.

Nema povratka ulozi svetskog policajca

Ipak, Evropljani mogu da računaju sa boljom atmosferom i opuštenijim odnosima sa Vašingtonom. Sadržinski će se uspostaviti određeni kontinuitet u odnosu na spoljnu politiku njegovog prethodnika. Vojna suzdržanost Sjedinjenih Američkih Država se neće promijeniti.

Još u Obamino vrijeme Bajden se zalagao za brže povlačenje američkih trupa iz Iraka. Isto kao i za Trampa, i za njega Evropa nije ključni region. Pažnja Vašingtona je usmjerena ka Aziji, uspon Kine se posmatra kao najveću opasnost za američku bezbjednost i blagostanje.

Analitičari ukazuju da bi Bajden ponekad mogao da bude i nezgodniji kao partner od Trampa. I Bajden će zahtijevati da Evropljani izdvoje više budžetskih sredstava za odbranu.

Sve dok je Donald Tramp otvoreno nipodaštavao zapadne institucije, vlade Evropske unije su lakše mogle da ignorišu njegove zahtjeve. Sa željama novog predsjednika neće biti tako. On će ih podsjetiti na obećanje koje su dali – da će izdvajati dva procenta bruto domaćeg proizvoda za odbranu.

Politikolog Fransoa Ajzbur sa Međunarodnog instituta za strateške studije podsjeća na primer Istočnog Sredozemlja koji pokazuje koliko je Evropljanima teško da preuzmu veću odgovornost u vojnom smislu: „Od 2013. Sjedinjene Države ne igraju vodeću ulogu u Istočnom Sredozemlju. Turska, Rusija i druge sile mogu tamo nesmetano da djeluju.“

On dodaje da bi se Evropa morala više zainteresovati za taj region, ali i da ne pokazuje spremnost za tako nešto: „Vidimo koliko je teško da se ispuni strateški vakuum koji su iza sebe ostavile SAD.“

Kontroverzno odmjeravanje snaga sa Kinom

Osim toga, novi gazda u Bijeloj kući očekivaće od Evropljana da ga slijede u odmjeravanju snaga sa Kinom. Nije izvjesno da će Evropljani ispuniti to očekivanje jer Kinu posmatraju kao tržište i trgovinskog partnera.

Inače, u ekonomskoj politici je najveći potencijal za konflikte Evropljana sa Vašingtonom. Već u decembru će Francuska dodatno oporezovati velike američke internet koncerne.

Osim toga, nije riješen spor o ilegalnim državnim subvencijama Boinga. Svetska trgovinska organizacija je Evropskoj uniji odobrila kaznene carinske namete u visini od više milijardi evra.

Budući predsjednik Bajden je otvoreno najavio protekcionističku ekonomsku politiku. On namjerava da obaveže sve američke državne institucije da kupuju samo produkte proizvedene u Sjedinjenim Državama.

Ali Tramp će ostati još dva i po mjeseca u Bijeloj kući. Ta faza bi mogla biti kritična, i to ne samo zbog korona-virusa koji se širi.

Ipak, vlade u Evropi osećaju olakšanje. Jer, kako procjenjuje Ajzbur, Tramp bi, da je osvojio drugi mandat, isposlovao dalekosežno povlačenje Vašingtona iz NATO. 

(DW)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Hana

09.11.2020 15:04

Izbori su formalno sprovedeni ali jos dugo nece biti zavrseni. Ocekuje se veoma veliki stepen nestabilnosti na svjetskoj i evropskoj sceni.

ODGOVORITE
Name

Gojko

09.11.2020 15:46

Velika Vam zvala gospodine Bajden za ubjedljivu pobjedu protiv srbomrsca senilnog Trampa.

Name

Dzomba

09.11.2020 15:06

Svejedno,,mi obicni smrtnici smo ga uvijek nayebali.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

09.11.2020 15:44

Gospodin Bajden je u punoj snazi i nikada nije bio jaci.Cestitke od srca za pobjedu zivio ti nama.

Name

Skeptik

09.11.2020 15:19

Nije to isti Bajden od prije desetak godina, ovaj je dementan i izlapljeli starkelja koji pojma nema da je bio kandidat za predsjednika...

ODGOVORITE
Name

Re Skeptik

09.11.2020 15:38

Ja mislim da ti sanjas Bajdena. Jos nije bilo texta o Bajdenu, a da nisi komentarisao tako zalosno i prestraseno, a uz to i ne civilizovano. Opusti se i pobrini se o svojoj avliji i svom predsedniku, da bi imao sta da jedes.

Name

borac

09.11.2020 16:08

Trebali ste kandidovati dodika vaseg boga.On je od politike i pameti e sad sto ima papire da nije nprmalan to je druga prica.

Name

RASPUCHIN

09.11.2020 15:20

"DW" обмањује јавност и настоји да свима скрене поглед од чињенице да је са доласком Бајдена обновљена екипа с' краја прошлог вјека када је "горило" на све стране. Једино питање је ко је сада на реду да награбуси. Некако бих се кладио на ... . Нека , некада је боље не завршити мисао.

ODGOVORITE
Name

Ako tamo

09.11.2020 16:48

Opet neki Milosevic bude silovao svoj narod naravno da to svijet nece odobravati. I sta bi na kraju snjim, ko ga srusi, opet njegov narod. Trebali su prije.

Name

Sini

09.11.2020 16:52

Srbija se saginjati nece

ODGOVORITE
Name

He He

09.11.2020 17:18

Amerikanci i Britanci su dva puta oslobodili Francuze od Nijemaca. Ovaj stvarno misli da će se Kauboj sa njim nešto dogovarati.

ODGOVORITE
Name

Sasvim jasno

09.11.2020 18:35

I NATO I SAD I EU se raspadaju, u proste faktore da kazem.Moze da misli i da prica ko sta hoce, ali to je i pocelo.....

ODGOVORITE
Name

Najbitnije

10.11.2020 00:35

Za nas, na Balkanu, niste se ni dotakli. Slijedi sređivanje stanja između Kosova i Srbije, te uređenje stanja u BiH. I vjerovatno, bezuslovni ulazak BiH u NATO. Mozda se nekom ne sviđa ali neće se za to ni pitati.

ODGOVORITE