Virus korona pojačao gužve pred CIPS-om?!

Gužve koje godinama gledamo ispred šaltera za registraciju vozila u MUP-u nastavljene su i tokom epidemije, što je poseban problem zbog širenja zaraze. Istražili smo zašto je to tako, posebno u Banjaluci, koje bi bilo rješenje i šta građani kažu.

Republika Srpska 01.11.2020 | 21:33
Virus korona pojačao gužve pred CIPS-om?!

Ukoliko građani Banjaluke žele da registruju vozilo ili riješe saobraćajnu dokumentaciju, moraće se naoružati strpljenjem. Zbog situacije sa virusom korona i nemogućnosti ulaska više korisnika u prostorije CIPS-a, gužve su veće nego ikad. Građani sa kojima smo razgovarali kažu da su ogorčeni.

"Trebali su još jedan šalter naći da otvore ne može samo jedan šalter biti na ovoliko naroda", kaže jedan Banjalučanin.

Građani kažu da je ovo stvarno sramota i bruka i ističu da se nešto se mora uraditi po ovom pitanju ili više šaltera ili da se rješava na tehničkim pregledima.

Prilikom donošenja važećeg Zakona o bezbjednosti saobraćaja BiH koji to i reguliše, postojala je inicijativa da se saobraćajna dozvola ovjerava na tehničkom pregledu. Međutim, saznajemo da su MUP-ovi Srpske i Federacije BiH tražili da sve ostane u njihovoj nadležnosti. Probleme negiraju.

Gužve koje ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač negira su nesnosne jer u prvoj smjeni rade dva referenta na šalterima, a u drugoj samo jedan. Nedostatak referenata je evidentan, a naši izvori tvrde da su čak četvorica starijih radnika suspendovana zbog manipulacija prilikom procedura registracije.

Ni Republički Institut za javno zdravstvo nema adekvatno rješenje za smanjenje redova u vrijeme epidemije virusa korona, nego to pokušava riješiti kroz apele institucijama da  reorganizuju način rada.  

To je problem koji se može jednostavno riješiti izmjenom zakona samo da ima dobre volje, poručuju iz saobraćajne struke. Rješenje bi bilo da se registracija vozila produžuje na tehničkim pregledima u ovlašćenim servisima što bi uveliko smanjilo gužve, kao što su to uradile Srbija i Hrvatska. 

"Potrebno je da se vrši ovjera tehničke ispravnosti ovjerom u saobraćajnim dozvolama a prve registracije da se i dalje odvijaju na šalterima MUP-a. Na taj način bi se eliminisale gužve i građani ne bi trošili vrijeme i novac za registvovanje vozila", kaže Željko Raljić, šef stanice tehničkog pregleda u Banjaluci.

Jedno od rješenja za smanjenje gužvi, bar u vrijeme epidemije covid19, bi bilo i uvođenje onlajn zahtjeva za izdavanje ličnih dokumenata, koje odavno već postoji u evropskim zemljama i zemljama regiona. Međutim, o tome kod nas, kako se čini, još i ne razmišljaju.

(BN)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Miso

01.11.2020 20:56

Kad god treba nesto prepisati od Srbije sto ne ide u korist gradana to se odmah sutradan sprovodi a kad treba nesto sto je dobro u Srbiji a toga ima dosta od toga nema nista kao na primjer za registraciju auta . Srbija je podjelila svim gradanima po 200km zpog krize koju je izazvala korona a kod nas nisu mogli podjeliti narodu ni po jednu masku, zato narode glasajte petnaestog da se ovaj sljam skine sa vlasti.

ODGOVORITE
Name

Oliver

02.11.2020 06:40

U pravu si svaka čast svi na izbore da skinemo diktaturu jednog Baje Mile Dodika

Name

Dragan

01.11.2020 21:19

Ministar a ne zna jednu prostoprosirenu recenicu sastaviti, obicni sljam

ODGOVORITE
Name

Elokvencija

02.11.2020 08:00

Ali zato umjesto jedne prostoproširene sastavi dvije, tri ili pak nekoliko prostih. Elokvencijom to se zove.

Name

Direkt

01.11.2020 21:33

Red za vozačku i pasoš.

ODGOVORITE
Name

Dodik

01.11.2020 21:43

Ne može ne da Mile, to je prenos nadležnosti s republike na tehničke preglede.

ODGOVORITE
Name

Bože

01.11.2020 22:11

Ja sedam dana čekam da mi tamo protokolišu registraciju. Završeno sve na tehničkom i predato njima preko agencije. Auto parkirano i ja se patim i prebacujem busom. Bože sačuvaj

ODGOVORITE
Name

Grad Banja Luka

02.11.2020 00:01

Ima budžet od 150 miliona KM a od toga skoro pa sve pokupe uhljebi i lezilebovići.

ODGOVORITE
Name

jaaaaa

02.11.2020 03:11

Sve mafijaaa,a kad je dernečiti i piti tad ni distanca ni maske ne važe a jadan narod nek ispašta,ne treba auto ni registrovati dok korona ne prodje,to je samo uzimanje para i još jedan način bogaćenja i beterlukaaa ionako policija radi u službi mafije a ne naroda.

ODGOVORITE
Name

Mirkan

02.11.2020 07:55

Sve što treba završiti u MUPu gužve su nesnošljive i to nije od juče već od rata naovamo. Znam masu mešetara koji su se obogatili i za vas sve to završavali da vi ne čekate u redovima i gubili svoje dragocjeno vrijeme. Oduvijek je tako,zašto,možda to namjerno rade i dijele TAL koji nije mali.

ODGOVORITE
Name

Pera

02.11.2020 09:06

Nije to samo sad TU JE UVIJEK GUZVA! Ima još malo onih dugogodišnjih radnika KOJI ZNAJU I HOĆE DA RADE a ovo sad sto primaju NIT ZNAJU NITI HOĆE ako im nešto kažeš a 1000% si u pravu NECE TI IZ INATA ZAVRSITI! Može im se kad iza njih ne stoji ZNANJE nego neki RAĐAK!

ODGOVORITE
Name

RadeLukic

02.11.2020 11:25

Svi trebaju da pocnu sa gradjanskom neposlušnosti i da niko ne registruje,placa kazne,racune i kerovi na vlasti bi za mjesec dana pobjegli na Kipar ili u Rusiju.

ODGOVORITE
Name

Vuk

02.11.2020 13:03

Ko negira, laže. Prije pet dama sam čekao od 9 ujutro do pola tri popodne. Socijalna distanca je pojam. Jedni na drugima stoje.

ODGOVORITE