Poruka Mandiću: Nova vlada bez tri lidera DF-a

Mandatar Zdravko Krivokapić predočio je jednom od lidera Demokratskog fronta (DF) Andriji Mandiću ekspertski koncept nove vlade u kojoj nema mjesta za bilo koga od lidera Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije i Pokreta za promjene, saznaju „Vijesti“.

Region 24.10.2020 | 22:30
Poruka Mandiću: Nova vlada bez tri lidera DF-a

Prema istim saznanjima, Krivokapić je takvu poziciju obrazlagao obećanjem koje je dao glasačima nove većine da će nakon tridesetogodišnje partitokratije Demokratske partije socijalista (DPS), koja je opljačkala Crnu Goru i zarobila njene institucije, ponuditi parlamentu prije svega stručnu vladu, ali i političku jasno definisanu kao antirežimsku i proevropsku.

Krivokapić je u razgovoru sa Andrijom Mandićem (Milan Knežević i Nebojša Medojević nijesu prisustvovali) odao priznanje liderima DF na borbi protiv režima, ali i objasnio da timski rad Vlade kakvu planira traži drugačiji profil ličnosti.

Mandić je odgovorio da su oni dobili ogromnu podršku građana na izborima, da DF treba da bude kičma nove vlasti i da to znači da lideri DF personalno treba da budu u novoj vladi.

Mandić je eksplicitno tražio od Krivokapića da u protivnom vrati mandat i da će oni tražiti novog mandatara.

Krivokapić je kazao da ne vidi razlog za vraćanje mandata i nije se složio sa ocjenom da su lideri DF dominantno doprinijeli rezultatu, ali da uvažava njihov doprinos i da je zbog toga i ponudio značajan broj resora partijama koje čine DF.

Sastanak je završen na tim pozicijama, a Mandić je najavio da će razgovarati sa vođstvom Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA sa namjerom da dođu do dogovora oko nove vlade sa drugim premijerom.

Ta ideja je bila na stolu i na ranijim sastancima u tom sastavu, ali je manje (Demokrate) ili više (URA) eksplicitno odbačena.

Prema saznanjima „Vijesti“ ta stanovišta nisu promijenjena.

Krivokapić je danas na Tviteru poručio da se nijedna stranka pobjedničke koalicije ne isključuje iz procesa formiranja vlade, ali da insistranje na pojedincima iz tih koalicija nije interes ni građana ni države.

„Crnu Goru čekaju teški i istorijski izazovi koje samo vlada sa ekspertskim karakterom može prevazići“.

Posljednje istraživanje javnog mnjenja koje je radio “Damar” je pokazalo da glasači koalicije „Za budućnost Crne Gore“ čiji je nosilac bio Krivokapić, dominantno podržavaju formiranje ekspertske vlade, a da je drugo najbolje rješenje vlada sastavljena od eksperata, ali i političara.

Svega 7,4% glasača te koalicije je za vladu sastavljenu isključivo od političara.

Medojević je prije nekoliko dana postavio praktično ultimatum, da neće podržati vladu ukoliko ne dobije mjesto potpredsjednika vlade kojim bi koordinisao bezbjednost i reforme.

On je više puta javno tvrdio da vladu sastavljaju vlasnici „Vijesti“ za koje je koristio naziv „Druga familija“ što je kovanica koju protežiraju krugovi bliski DPS-u, biznismen Miodrag Daka Davidović, sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske Gojko Perović i Vladimir Božović.

Svi ti stavovi su promovisani preko zvaničnih kanala Demokratskog fronta, a niko od lidera i funkcionera se nije ogradio od njih.

Te navode su kao besmislene demantovali i jedan od osnivača „Vijesti“ Miodrag Perović i rektor Bogoslovije Gojko Perović.

„Neću biti Cvetković“

Krivokapić se još na početku konsultacija oko sastava Vlade, povjerio prijateljima da neće dozvoliti da bude nominalni premijer, a bez realne moći prvog minsitra.

„Kako god, ja neću biti Mirko Cvetković“, navodno je kazao tada.

Mirko Cvetković je bio premijer Srbije od 2008. do 2012. godine koji je ostao upamćen kao neuspješan i neefikasan jer je u suštini premijer bio tadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić. To je jedan od faktora koji je doveo i do gubitka vlasti na izborima 2012. kada je pobjedila Srpska napredna stranka Tome Nikolića i Aleksandra Vučića.

(Vijesti.me)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

KRIVOKAPIC

24.10.2020 21:05

DOSTA LICI NA M CVETKOVICA , FIZICKI , ....KAZE NECE LIDERE DF ? A CIME ON GARANTUJE USPJEH SVOJE MISIJE ?

ODGOVORITE
Name

Dzoo

25.10.2020 05:53

Garant su manjine koje nece sa ovim cetnicima i to je to bez manjina nema vlade kako god krenete!

Name

Dzoo

25.10.2020 06:39

Davnih dana ja reko dok je ove trojeke iz dfa Milo ce mrtav vladati!

Name

Pažljivi posmatrač

25.10.2020 06:43

Radi se o Čivjeku koji ne želi da mu Vučićevi špijuni sjede u Vladi.Poznato je u kakvom odnosu su Vučić,Milo i Dodik!Ta bratija je ojadila Srbe i u RS i u CG a i u Srbiji!

Name

Nasusnom potrebom

25.10.2020 08:35

CG za pravim demokratskim vrijednostima.

Name

Nada

25.10.2020 08:35

Čovjeku treba dati šansu da pokuša, a narod mu je dao, i dosta više priče, nije ni jedan od lidera pobjedničkih partija veći pravoslavac od Krivokapića. Barem tako se do sada pokazalo. Ako pogrešni narod će to popraviti.

Name

STRAHINJA

25.10.2020 09:31

Prvo je potrebno pomirenje u Crnoj Gori Jer ako leti van na smetljiste istorije Milo Dzukanovic logicno je da leti i trojac Mandic Knezevic Medojevic. Nabrojani su ostatak ruzne proslosti koja je trajala vise od 30g. Svjeze snage pospremanje su potreba mnogih drzava na prostoru ex Juge.

Name

Goran

25.10.2020 01:38

Stvar je u tome sto mi Srbi trebamo zaboraviti da cemo ikada u Crnoj Gori moci sami formirati vlast po nasoj i iskljucivo nasoj zelji ili volji. Ili da ce Crna Gora na zahtjev crnogorskih Srba ikada istupiti iz NATO i 'odpriznati' Kosovo jer to siguno nece dozvoliti Crnogorci, Albanci ili bosnjaci/muslimani koji su gradjani Crne Gore

ODGOVORITE
Name

Djetić

25.10.2020 04:54

Mudar je Krivokapić i vrlo fleksibilan jer zna da će uskoro biti Milinih preletača da bira.

ODGOVORITE
Name

Crnogorac

25.10.2020 05:17

Ovaj gori od Mila

ODGOVORITE
Name

Milan

25.10.2020 05:36

Kod nas je Dodik sve, i predsjednik i premijer i srpski član predsjedništva i ministar i epidemilog i tako godinama opstaje na vlasti!

ODGOVORITE
Name

Samy

25.10.2020 06:37

Sada se i definitivno vidi da Crna Gora ide u istom pravcu samo što će biti malo kozmetike i dosta galame i priče o promjenama samo što će teletabisi to da uvide posle 5 godina a tada će biti kasno. Samo oni koji ne razumiju koncept zapada i Vikinga veruju da će glasanjem nešto da promjene, posebno mislim da dojučerašnje komuniste novopečeni srbe ili ti litijašie.Pravićete Milu od blata.

ODGOVORITE
Name

Dane

25.10.2020 08:01

Dzaba ste krecili! Milo vas presvukao

ODGOVORITE
Name

Logika

25.10.2020 08:02

Ne volimo Mi Srbi vlast samo bi malo i majku dali za učešće u njoj.

ODGOVORITE
Name

Kowalski

25.10.2020 08:30

Сазнају Вијести има исту тежини као, сазнаје Срна.

ODGOVORITE
Name

aćim

25.10.2020 11:30

Eto Mile ekspresno ponovo na vlast jer ovi se ne mogu dogovoriti, a onda će im zavrnuti uši na mašnu,a tada će im kasno biti i vidjet će da su pogriješili boreći se za svoje g....e.

ODGOVORITE
Name

Mirkan

25.10.2020 12:41

Izbacivanjem Mandića i Kneževića izbacuje se uticaj Vučića u vlasti CG,a Krivokapić kao pametan čovjek sluša Amfilohija i koaliciju i mislim da će napraviti dobre stvari za svoju zemlju pa i za region,prvenstveno REPUBLIKU SRPSKU.Što manje trojca Vučić-Milo-Mile,biće nam bolje.

ODGOVORITE
Name

Bojan Tovirac

25.10.2020 14:43

Se je ovaj "gospodin" rekao još odmah nakon pobjede a to je: NEMA REVANŠIZMA! pametnom dosta!

ODGOVORITE