Pad izvoza: Poljoprivrednici sabiraju gubitke

U posljednjim mjesecima bilježi se pad izvoza sirovina poljoprivrednih proizvoda iz Bosne i Hercegovine.   Količine nakupljenog mesa, mlijeka, jaja, povrća su sve veće, a proizvođači već strahuju da će godinu završiti sa ozbiljnim gubicima.

Republika Srpska 18.10.2020 | 20:27
Pad izvoza: Poljoprivrednici sabiraju gubitke

Izvoz poljoprivrednih proizvoda drastično pada, a poljoprivredni proizvođači gomilaju količine i strahuju od gubitaka. Živinari u periodu nakon pojave pandemije virusa korona bilježe drastičan pad izvoza jaja i pilećeg mesa. Kao posljedicu imaju pad proizvodnje od 20 odsto.

Voćari još uvijek nisu izvozili značajne količine, jer sa prekograničnom trgovinom kreću tek nakon završetka berbe i skladištenja voća u hladnjače. Do sada su izvezene manje količine kruške i jabuke, međutim, kako tvrde u Udruženju voćara već očekuju pad izvoza, osim kada je u pitanju redovan izvoz u Rusiju i nordijske zemlje. Viškove proizvoda bilježe i proizvođači povrća.

Pad izvoza evidentiraju i mljekari, koji već imaju višak mlijeka od čak 15 miliona litara na nivou Bosne i Hercegovine.

Usorac upozorava i na značajan pad otkupa i izvoza goveđeg i svinjskog mesa, što će kako tvrdi,  da dovede do propasti tovnog uzgoja u svinjarskoj i govedarskoj proizvodnji. Otežavajuća činjenica je i izvoz goveđeg mesa u Tursku, koji će u odnosu na 2019, ove godine biti prepolovljen, upozoravaju naši sagovornici dobro upućeni u izvozne aranžmane.

Pored pada izvoza domaće proizvođače opterećuje i uvoz jefnitih proizvoda i pad kupovne moći stanovništva što dodatno ugrožava prodaju. Ako se stanje ne popravi, poljoprivrednici strahuju od dodatnog smanjenja proizvodnje, a samim tim i otpuštanja radnika.

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

He He

18.10.2020 19:00

Banane jeftinije od domacih jabuka. O cemu mi pricamo. Kao dijete sam bio zeljan da pojedem bananu a na jabuke u domacem vocnjaku nisam obracao paznu.

ODGOVORITE
Name

Tezak

18.10.2020 19:16

Dijaspora ne donosi pare,smanjana potrosnja svih namirnica,narod navukao zalihe brasna,ulja....nema svadbi,slava,ne prave se kolaci,ne trose jaja....Mlinari puni psenice,slabo se melje....i bit ce jos gore.Turska stala za sve ,i meso i zitarice...

ODGOVORITE
Name

Ajde ne straši

18.10.2020 20:03

Ne zna se šta je gore - kad rodi ili kad ne rodi..??!! Stiče se utisak da se voćarstvom bave samo radi podsticaja, stimulacija. Kao i druge branše u poljoprivredi.

ODGOVORITE
Name

GRADJANIN

18.10.2020 20:37

naucili samo da kukaju,pogledajte sta voze i koliko stanova su pokupovali po banjaluci,a sve kriza.ne,apara,ne mogu prodati.ma dosta vise lazi.

ODGOVORITE
Name

Arsa

18.10.2020 21:31

Ograničite uvoz hrane, obuzdajte uvoznički lobi, povećajte dažbine na uvozne prehrambene proizvode koje i sami proizvodimo i rešili ste problem !

ODGOVORITE