Treba da bude nastavljen pad diktatorskih režima

Trend pada tzv. diktatorskih režima treba da se nastavi jer je vrijeme da se region ostavi tema iz prošlosti kako bi se mladim ljudima omogućilo da za sebe izgrade bolju budućnost. Na putu ka toj budućnosti vlast treba mudro da izabere partnere među velikim silama, poručeno je u emisiji “Globalno” BN televizije.

Republika Srpska 07.10.2020 | 22:24
Treba da bude nastavljen pad diktatorskih režima

Put ka boljoj budućnosti su izbori, a na ovogodišnjim lokalnim izborima prvi put primat nemaju nacionalne teme.

“Međutim, akteri prljave igre se nisu udaljili i od malverzacija nego su postali još profesionalniji, jer se volja birača prepakuje i posle izbora preko tzv. papaka”, kaže politički aktivista Aleksandar Gluvić.

“Lokalni izbori 2020. biće igra novca i popularnosti ko će uspjeti da pridobije određen broj glasova na konto kupovine, na konto malih stranaka koje je vlast napravila i koje služe da osvoje jedan, dva ili tri mandata, da bi kasnije mogli da podrže skupštinsku većinu. Na drugoj strani je opozicija, Draško Stanivuković, Jelena Trivić, Nebojša Vukanović, itd.” ističe Gluvić.

“Ozbiljna promjena u društvu ne može se ostvariti ako iza svake građanske borbe ne stoji formalna politička organizacija, jer  poente u toj borbi dobijaju isključivo politički akteri”, kaže dalje Gluvić. 

“Temelj demokratije jeste građanin i njegova uloga u cijelom tom procesu. Nama su potrebni građani koji će, kada se desi neka vrsta nepravde u politici, kada sistem zakaže, biti spremni da izađu na ulicu i suprotstave se vlasti, ma kakva ona bila. Same promjene ipak donosi isključivo vlast i ljudi koji imaju poluge moći u svojim rukama. Iz pozicije građanina ne možete imati te poluge u svojim rukama”, smatra Gluvić.

Da je demontaža trulog sistema vlasti na izborima moguća pokazao je primer Crne Gore. “Međutim, ti izbori su takođe pokazali kako i koliko na njihov ishod utiče i strani faktor”, kaže reditelj Boris Malagurski. 

“Naravno da su strane ambasade podržavale određene igrače i na opozicionoj sceni i na vlasti, ali mislim da je entuzijazam Zapada da brani Mila Đukanovića po svaku cenu splasnuo, zato što je on za njih završio neke glavne zadatke koje su oni imali. To je da uvede Crnu Goru u NATO, da Rusiji uvede sankcije, da prizna Kosovo. On je te prljave poslove koji su morali da se odrade sa njegove strane, odradio”, objašnjava Malagurski.

Svaka država koja se nalazi na prostoru sukoba interesa velikih sila treba da artikuliše isključivo svoj nacionalni interes, smatra Darko Obradović sa Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbjednost iz Beograda. Ističe da se uspješnost jedne zemlje mjeri intenzitetom odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama.

“Dok se Ričard Grenel nije umešao u pregovore Beograda i Prištine kao buldožer koji je nastojao da istera primenu već dogovorenog, Evropska Unija je dve godine nemo posmatrala i rekla: “Pa šta sad mi da radimo, Kosovo je uvelo sankcije?”. Upravo je pojava i uključenje Grenela pokazalo da je to moguće. Podsetiću vas da je on oborio vladu Aljbina Kurtija. Tako se pokazalo da se SAD uključuje da sprovede dogovoreno”, objašnjava Obradović.

“Svaka vlast treba realno da sagleda geopolitičku situaciju kako bi država koju vodi zauzela najpovoljniju poziciju među velikim silama. Time bi se spriječili potencijalni sukobi i stvorilo okruženje u kojem mladi ne bi morali da napuštaju zemlju u potrazi za boljim životom”, zaključili su učesnici emisije “Globalno”.

BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Ja

07.10.2020 21:08

Jedino za Borisa respekt.Pravi Srbin,pametan momak.

ODGOVORITE
Name

Slavko

07.10.2020 21:38

Tako je majstore ,kamenje u sake i udri,ako to ne pomogne bič i udarati ih sve po očima dok se ne razbijeze ko rakova djeca.

Name

Dragan

08.10.2020 07:08

Kod narod Srpske Republike nikad nije bilo nedoumica. Samo za onog ko je za nas uradio vise nego Tito, samo Dodik i Radojicic. Nek je vjecna Republika i da smo zivi i zdravi i smo naprijed nikad nazad

Name

Boris je realan

08.10.2020 14:30

Zna on dobro gdje nije diktatorski rezim, nego upravo zele da uvedu da bi rasturili te zemlje kao sto su nekada nasu.

Name

Tema glasi

08.10.2020 04:44

"Pad diktatorskih reuima", a ovaj se zali na uvedene sankcije jednom takvom. On izgleda nije razumio ili je pogresan gost u emisiji. I on, Putin, i onaj u Belarus, su diktatori.

ODGOVORITE
Name

Strasno

08.10.2020 05:42

Vrijeme je da se najcrnja dodikova tiranija okonca. Kupljene diplome i titule, nepotizam, ucjene i papci..

ODGOVORITE
Name

Rajka

08.10.2020 06:22

Ma jos sitno proce i njihovo bahacenje bogu hvala kad crveni oroduze u redove da se prikljuce mladom Stanivukovicu. Onda ce moluti al mlade ljude samo primati u clabstvo koi nisu nikad bili u stranci ili nikada nisu bili

ODGOVORITE
Name

Kod nas

08.10.2020 14:33

Niko ne kaze da je diktatorski rezim osim 80%gradjana,dok u nekim zemljama 80% gradjana kaze da nije diktatorski rezim a neki se sa vana nasli da kazu da jeste.

ODGOVORITE