Duvandžije traže od UIO da odustane od naplate PDV

Organizatori proizvodnje duvana u BiH najavljuju da će obustaviti otkup i da sljedeće godine neće ni ugovarati proizvodnju s poljoprivrednicima, ukoliko Uprava za indirektno oporezivanje ne odustane od naplate PDV-a na pretpostavljenu proizvodnju. Poljoprivrednici poručuju da će time biti ugašena egistencija na stotine porodica.

Republika Srpska 30.09.2020 | 20:14
Duvandžije traže od UIO da odustane od naplate PDV

Duvandžije krive Upravu za indirektno oporezivanje da, uprkos njihovim žalbama, ne odustaje od obračuna PDV-a po količini datog sjemenskog materijala prozvođačima. To se obračunava po osnovu najboljeg prinosa, što je, kažu, nemoguće postići.

“Imamo ogromne probleme kao organizator proizvodnje i dovedeni smo u situaciju da razmišljamo sada da obustavimo otkup duvana i da proizvodnju ne ugovoramo za sljedeću godinu”, kaže savjetnik u preduzeću “Duvan” iz Bijeljine Svetozar Mihajlović.

Proizvođači ogorčeni. Doći će do gašenja proizvodnje, radnici će ostati bez posla, kaže Dragan Jović, proizvođač duvana iz Donje Čađavice.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje u više navrata je rečeno da su nova poreska zaduženja uvedena kako bi se stalo u kraj crnom tržištu. Na ovaj problem ukazuju i u Ministarstvu poljoprivrede Srpske.

Duvandžije tvrde da inspekcije ne radi svoj posao, a crno tržište cvjeta jer je podsticaj nedovoljan. Otkupna cijena duvana je tri marke po kilogramu, a paklica cigareta iz godine u godinu sve skuplja i na kraju kratkih rukava ostaju samo proizvođači duvana, ukazuju duvandžije, tako da je samo u ovoj godini 20 odsto površina manje pod ovom kulturom.

BN TV 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

RASPUCHIN

30.09.2020 18:28

Удружите се , купите половну фабрику цигарета , оснујте управни одбор (наравно и надзорни одбор) , запослите на уговор доброг економисту и правника , запослите онолико радника у производњи колико је максимално потребно , унајмите стручњака који ће вам створити добар "бренд" за тржиште БиХ (а зашто не и друга тржишта) и проблем је рјешен али само под једним условом а то је да уз све набројано имате квалитетан производ.

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

30.09.2020 19:39

"Kvalitetan proizvod".

Name

@raspučin

30.09.2020 20:51

Šta si dobio ništa. država uzima 80% kroz akcize u tome je probem,

Name

Viki

30.09.2020 18:53

Pa zašto država daje podsticaje kad su sve fabrike duvana u BiH propale, a sve što se ubere završi na crnom tržištu!??

ODGOVORITE
Name

Profa

30.09.2020 20:27

Budite kao Kubanci pa pravite kube, prodajete kasnije na crno Uvek će biti kupaca. Preostali duvan iseckajte i prodajete, ima dosta ljudi koji puše lule, a biće ih još više. Zajebi državu, ionako ne postoji

ODGOVORITE