Voćari prijete tužbom vladinim institucijama

Voćari iz sedam sela sa teritorije Gradiške, koji su pogođeni gradom nezadovoljni su reakcijom nadležnih institucija na štetu koja je nastala u njihovim voćnjacima. Zato su se okupili i sami formirali komisiju koja će, kako tvrde, procijeniti štetu na zasadima jabuke.

Republika Srpska 30.09.2020 | 18:24
Voćari prijete tužbom vladinim institucijama

Očekuju pomoć resornog ministarstva, u protivnom najavljuju i tužbe.

Štete na voćnjacima jabuke su ogromne, kažu voćari, jer u pojedinim zasadima grad je uništio i do 90 odsto prinosa. Voćari su sami formirali komisiju koja će da izađe na teren i utvrdi štetu.

Kažu da se gradonosni oblak formirao iznad Kozare i da je Protivgradna preventiva trebalo da reaguje, međutim, kako tvrde, reakcija je izostala što za posljedicu ima ogromne štete. Najavljuju i tužbe.

Iz resornog ministarstva ostaju pri ranijoj tvrdnji da Protivgradna preventiva nije mogla da reaguje jer, kako tvrdi ministar, gradonosni oblak  u trenutku kada se moglo dejstvovati, bio iznad teritorije Republike Hrvatske, a ispaljivanje protivgradnih raketa na teritoriju druge države je zabranjeno.

Pašalić kaže da postoji i pomoć Republike Srpske kod osiguranja voćnjaka sa 50% učešća, međutim Ministarstvo ne može da namiruje štetu. Voćari smatraju da je izostanak reakcije republičkih institucija značajno uvećao štetu, zbog čega je izvjesno da se ovaj slučaj nađe na sudu.

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Alan Ford

30.09.2020 17:27

E da je dodi(g)ov voćnjak imalo jače potresen on bi naravno dobio novac za nadoknadu štete a ovako narodu radnom šipak za naknadu štete.

ODGOVORITE
Name

Rale

30.09.2020 17:33

ŠTA HOCE, I MILE JE VOCAR I NIKOM SE NE ŽALI.

ODGOVORITE
Name

Kiki

30.09.2020 22:26

Pa ako imaju osiguranje a drzava im jos plati pola tog osiguranja..sta onda kukaju---nisu mi jasni????

ODGOVORITE
Name

Ipe

30.09.2020 23:49

Hrvatska nema protivgradne sisteme,oni novac umjesto u protivgradnu zaštitu,ulažu u premije osiguranja svojih voćara,kao i protivgradne mreže. Znaci ministarstvo kao i u RS-u,sufinasira osiguranje,ali dok se naši voćari nauce da plaćaju osiguranje

ODGOVORITE
Name

Boris

01.10.2020 05:50

Dodiku je najteže. Njegov sin za voćnjak je dobio samo 3 000 000 Km od IRB-a. Kad su vidjeli koliko je malo dobio, dali su mu bezpivratno još 50 000 KM za traktor + neka sredstva za koja niko ne zna. Jbga, pati se baja

ODGOVORITE