Hitno se sastaje Savjet bezbjednosti

Savjet bezbjednosti UN sastaće se kasnije danas kako bi se razgovaralo o krizi u spornoj oblasti Nagorno-Karabah, u kojoj je došlo do sukoba jermenske i azerbejdžanske vojske.

Svijet 29.09.2020 | 10:39
Hitno se sastaje Savjet bezbjednosti

Vanredni sastanak su zatražile Belgija, Francuska, Njemačka, Estonija i Velika Britanija, a razgovorima, koji će biti zatvoreni za javnost i bez predstavnika zaraćenih strana, prisustvovaće predstavnici oko 15 članica Savjeta bezbjednosti UN.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres naglasio je ranije potrebu da smjesta budu prekinuti oružani sukobi i bez preduslova i odgađanja nastavljeni pregovori.

Svjetske sile, uključujući SAD, Rusiju, Francusku i Njemačku, takođe su pozvale strane da prekinu s oružanim sukobima i nastave razgovore.

Sastanak će biti održan u vrijeme oštrih sukoba duž granice oblasti Nagorno-Karabah koji su izbili u nedjelju, 27. septembra.

Jermenija, koja podržava etnički jermensku enklavu u Azerbejdžanu, krivi Baku za "ofanzivu", dok azerbejdžanske vlasti tvrde da su odgovorile na jermenske napade.

Sukobi su se nastavili i jutros, bez naznaka za smirivanje situacije, piše "Raša tudej".

U najnovijim sukobima do sada je poginulo najmanje 95 ljudi.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

BL

29.09.2020 12:12

bit ce da su zabrinuti, i pozvat ce obije strane da prekinu sukobe.

ODGOVORITE
Name

Re:

29.09.2020 12:59

Upravo tako, uspostavice tzv. "ruzicaste zone" koje ce u odredjenom momentu preko noci da nestanu tj. postanu nevazece....