Oni su garantovali fabriku u Zvorniku, nema je više ni na papiru!

Izgradnja fabrike za gas u Zvorniku, za koju se u „Gas–Res-u“ nadaju da će početi u idućoj građevinskoj sezoni, jedna je od novijih (mogućih) direktnih ruskih investicija u Bosni i Hercegovini. Prije toga treba ponovo potpisati ugovore, prethodnim istekao rok.

Republika Srpska 24.09.2020 | 11:29
Oni su garantovali fabriku u Zvorniku, nema je više ni na papiru!

Od prošle godine, kada je ruska kompanija Gazprom kupila plac za izgradnju fabrike za gas u Zvorniku nije ništa urađeno. Ta ruska kompanija planira u tom gradu napraviti postrojenje za gas. Njihova planirana investicija iznosila bi oko 70 miliona evra.

Kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao Ljubo Glamočić, direktor preduzeća „Gas-Res“, koje je još 2017. potpisalo sporazum sa Gazpromom, krajem prošle godine intenzivirali su aktivnosti, 'tehničke ekipe su dolazile, snimale stanje, lokacije', ali ih je pandemija korona virusa usporila u tome.

„Moram priznati, kako je ova pandemija došla, da smo praktično malo šta uradili i pomjerili bilo kakvih aktivnosti da smo imali u ovom periodu. Istini za volju, s obzirom na to da su određeni akti koje smo potpisali, sporazumi o formiranju određenih preduzeća istekli, sad smo u fazi obnavljanja tih sporazuma i dokumenata i čekamo da se stiša ova situacija“, rekao je Glamočić za RSE.

Dva preduzeća, jedno rusko, a jedno bosanskohercegovačko,(Gazprom i Gas-Res) su prije tri godine, osim sporazuma, potpisali i pismo namjere o formiranju zajedničkog preduzeća.

Ruska kompanija Gazprom obavezala se da će buduće zvorničko postrojenje služiti za to da gas prelazi iz gasnog u tečno stanje, što bi znatno pojeftinilo njegov transport.

https://www.rtvbn.com/3889637/saradnja-srpske-s-ruskim-firmama

Kako je objasnio direktor preduzeća „Gas-Res“, prema sporazumu koji je potpisan prije tri godine, obaveza Gazproma i njegovih kćerki kompanija je da naprave tačno studiju ekonomske opravdanosti, kroz šta bi bili definisani i troškovi ulaganja. Istakao je da bi „Gas- Res“, vjerovatno učestvovala u finansiranju u nekom manjem procentu.

„Govorilo se o minimalnom učešću, od pet pa do 25 posto, zavisi sve o studiji izvodljivosti i sredstava koje studija bude pokazala da će biti potrebno obezbijediti“, rekao je Glamočić u izjavi za RSE.

Izgradnja fabrike za gas u Zvorniku, za koju se u „Gas–Res-u“ nadaju da će početi u idućoj građevinskoj sezoni, jedna je od novijih (mogućih) direktnih ruskih investicija u Bosni i Hercegovini.

(BN)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Carlito

24.09.2020 09:57

Koliko covjek mora biti naivan i lakovjeran da jos uvijek vjeruje SNSDu i baji?

ODGOVORITE
Name

U3PM

24.09.2020 13:01

Koliko smo se mi ovih filmova nagledali. Laže i Paralaže. To se zove "Hasan (Bajaga) grebe, Fata (ludi narod) trpi"

Name

Re Carlito

24.09.2020 13:45

Ko jos veruje rusima?

Name

B.lukaaa

24.09.2020 09:58

Pa kakve veze ima korona kad ste pre godinu dve potpisali ugovor..sad sesvi vade na koronu...kakve sve budaletime su potpisnici..dorektori i ostali vladari ovog sustava...boze me sacuvaj..kriminal..sto se kaze go kriminal..samo nasem sudstvu nema nist ..sve po slovu zakona...

ODGOVORITE
Name

Бањалучанин

24.09.2020 09:59

Лаж до лажи и тако сваке двије године пред изборе! А за то вријеме Руси ко фол нешто извиђају и снимају сваке године нити их је ко видио нити су долазили у Зворник!

ODGOVORITE
Name

mimi53

24.09.2020 10:06

Scenario iz Rafinerije Brod. Isisace oni sve iz Podrinja ,ako uopste ista ostane iza ove sekte koja godinama pljacka sav narod u RS.

ODGOVORITE
Name

Djojo lopov

24.09.2020 10:22

Potpisuj bilo šta ,važno je slikanje jer idu opet izbori a Srbi pamte ko amebe. Laži i prodaj maglu ovom jadnom razvlascenom osiromašenom Srpskom Narodu. Vuckova skola uspjesna i ovdje. Pola nacije ode iz zemlje po bijelom svijetu al šta to boli njih q.rac oni grabe još ono sto je ostalo. Kožu bi ogulili narodu za vlast. Vlast,vlast,samo vlast,još vlasti,još para,još lopova,još patrijota, još , još,još,još,još.

ODGOVORITE
Name

Robin Hood

24.09.2020 10:33

Još jedan od pokazatelja i dokaza da je sve što rade samo maska za prevare i pljačku...Konačno da li ste igdje vidjeli da je Rudonja išta podpisao..isključivo i samo oni koje je on natjerao,postavio ili imenovao da to urade za njega! Takvim načinom kao i Zahtjevom za pristupanje Nato , koje je 2009 podpisao Radmanović...tako da "ne postoje " po njegovom sudu dokazi da je on bilo šta "loše" uradio ...dokaza nema ni podpisa...on voli kao Eskobar samo i isključivo keš...

ODGOVORITE
Name

hahahahha

24.09.2020 10:41

Cuj fabrika u zvorniku, samo dati goveda i ovce da cuvaju

ODGOVORITE
Name

ZVORNIK

24.09.2020 10:53

Nema nade za bilo šta. Kozić bivši ratni mandatar je umiješao svoje prste.

ODGOVORITE
Name

Rusija

24.09.2020 10:57

Rusija + SNSD = propast!

ODGOVORITE
Name

analiticar

24.09.2020 11:01

Rus ne daje Rus samo uzima.

ODGOVORITE
Name

?

24.09.2020 11:04

Samo da povracas!!!!

ODGOVORITE
Name

Boki

24.09.2020 11:11

Osim ako nije u pitanju neka krupna geostrateška igra, na koju mi ne možemo da utičemo, jer možda nije ovo samo Dodikovo kićenje Rusima, (prije koju godinu SNSDov reklamni auto u BL je imao Dodika i Putina kao dekoraciju). Ruska politika je vrlo nejasna, čak i na pitanjima koja ne bi trebala da su upitna, gdje nisu neki sumnjivi tajkuni u poslovima, evo npr. crkve imaju jasnu strukturu i dugoročne politike i šta je bilo sa Srpsko-ruskim hramom u BL? Na kraju ga Vučić obilazi, da položi vijenac šta li?

ODGOVORITE
Name

Zvornik

24.09.2020 11:53

Kakva fabrika,kakvi bakraci.Jedino sto se u Zvorniku se gradi,jesu neke zgrade,bez parkinga,stijesnjene uz kuce......Urbanizacijski plan uopste ne postoji.Kladionica i kafica ko u Sarajevu ili Beogradu i Novom Sadu.....Vikendice na jezeru na svakom cosku,svaka ima camac,vlasnici za pare prevoze migrante......Sve stomzavrsi srednju skolu,ako moze,bijezi iz Zvornika....Davno je SNSD tamo dosao na vlast,februara 2007 godine.....Po gradu i okolini sve manje ljudi,a gradi se sve vise zgrada,kladionica i kafica.U Drina obuci za par stotina maraka, ili za oko 500 u Glinici,rmbace ljudi ko zadnje roblje

ODGOVORITE
Name

M

24.09.2020 11:59

Imate vi svog Debelog. Nadam se da će vam to on uspjeti realizovati. On je vaš spas. Debelog za premijera pa ćete tek vidjeti šta je propast.

ODGOVORITE
Name

Smrt fasizmu

24.09.2020 12:00

Teško onom koga DRUGI HRANI a Dodik-burle BRANI!!!!

ODGOVORITE
Name

Kratko i jasno

24.09.2020 13:09

Evo prave i drugi Aerodrom u Trebinju.A prvi nisu ni poceli.Dodik je najvece zlo sto hoda planetom i dopade nama.Bosanki Srbi su najgluplji narod na planeti.nazalost i ja sam jedan od tih glupana. Sam nista ne mogu.a rado bih izasao da skinemo Kriminalno-Detertersku vlast koju nam je Hrvatska servirala.

ODGOVORITE
Name

Boris

24.09.2020 17:23

A koje su to predizborno obećanje oni ispunili ???? Narode, otvori oči i ruši mafiju sa čela države jer nas neće biti ostanu li na vlasti

ODGOVORITE
Name

Galeb

24.09.2020 23:45

Evo kriminalaca na okupu Hapsi narode Spasi drzavu

ODGOVORITE