Skriva li direktor Đajić greške i neetičnost Stevandića?

Smrt mladog doktora Marka Pekije ponovo je skrenula pažnju na neetično i manipulativno ponašanje rukovodstva Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS) u vrijeme pandemije korona virusa.

Republika Srpska 19.09.2020 | 20:25
Skriva li direktor Đajić greške i neetičnost Stevandića?

Direktor najveće zdravstvene ustanove u RS Vlado Đajić i njegov zamjenik Nenad Stevandić borbu protiv pandemije korona virusa koristili su, kada god im se za to ukazala dobra prilika, za ličnu promociju.

Isto tako, pokušavaju da „operu ruke“ od svih  propusta u liječenju oboljelih, koji su u nekoliko slučajeva moguće imali fatalne posljedice po pacijente. Vlastitu nespremnost  da se stručno odupru pošasti korone, iznova pokušavaju prebaciti na druge ili opravdati razlozima koji vrijeđaju zdrav razum.

Doktor Marko Pekija (37), koji je radio na Klinici za intenzivnu medicinu za nehirurške grane, preminuo je 14. septembra u ECMO centru UKC Ljubljana, gdje je prebačen 22. avgusta, po nalogu Nenada Stevandića.

Samo četiri dana prije nego što je Pekija helikopterom prevezen u Ljubljanu, Stevandić je na društvenim mrežama objavio zajedničku fotografiju sa teško bolesnim Pekijom. Stevandićev postupak (objavljivanje zajedničke fotografije sa teško bolesnim pacijentom na liječenju), ne samo da je nezakonit, već je čin nespojiv sa ljekarskom etikom.

Uz fotografiju je Stevandić napisao i popratni tekst u kojem je, izmđu ostalog, naveo: „Već dva puta negativan i oporavak napreduje“!

To su objavili brojni mediji u BiH i regionu, uz naslov - „Doktor pobijedio koronu“. Nema sumnje, Stevandić je na ovaj način želio da promoviše sam sebe, jer da je drugačije, ne bi objavljivao sliku uz navode, koji su se, nažalost, pokazali potpuno netačnim.

Stanje dr Pekije se pogoršalo, a onda je Stevandić odlučio da ga prebaci na liječenje u Ljubljanu, mada je tako samo dodatno pogoršao zdravstveno stanje pacijenta. Mladi ljekar je u Ljubljani preminuo 14. septembra.

Osoblje je moglo biti „emotivno“

Direktoru UKC RS Vladi Đajiću Žurnal je postavio pitanje - da li će, kao najodgovornija osoba u toj zdravstvenoj ustanovi, pokrenuti disciplinski postupak protiv svog zamjenika i načelnika Klinike za ORL UKC RS Nenada Stevandića, koji je 18. avgusta na društvenim mrežama objavio fotografiju sa doktorom Markom Pekijom, koji je tada bio teško bolestan od posljedica zaraze korona virusom? Na to pitanje nismo dobili odgovor!

Đajića smo pitali i ko je i zbog čega donio odluku da doktor Pekija bude prebačen na liječenje u Ljubljanu, da li je to bila odluka Kolegijuma ljekara, da li je on kao direktor UKC RS dao odobrenje za to ili je to bila jednostrana odluka Stevandića? Ni na to pitanje nam nije odgovoreno.

Pitali smo da li prebacivanje pokojnog doktora Pekije u Ljubljanu znači da na UKC RS nije mogao dobiti adekvatnu ljekarsku pomoć? Iz odgovora iz UKC RS jedino izvjesno jeste da je dr Pekija preminuo u Ljubljani. Odgovor koji je ponudio Vlado Đajić nema veze ni sa medicinom ni sa raciom.

„Što se tiče našeg ljekara Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane koji je preminuo od posljedica infekcije novim korona virusom, odlučeno je da on bude premješten na dalje liječenje u Sloveniju isključivo iz etičkih razloga, odnosno kako bi se izbjegla emotivna involviranost njegovih kolega iz Klinike intenzivne medicine u njegovom daljem liječenju“, navedeno je u odgovoru Žurnalu iz UKC RS.

Đajićev odgovor je čista manipulacija, ali i potcjenjivanje medicinskog osoblja koje radi na Klinici intenzivne medicine, koji su tako predstavljeni kao emotivno labilne osobe i neprofesionalci. Osim toga, ništa iz tog obrazloženja nije tačno, jer je stvarni razlog prebacivanja dr Pekije u Ljubljanu spasavanje Stevandića zbog nezakonitog i morbidnog akta fotografisanja sa teško oboljelim pacijentom, Stevandićeve procjene zdravstvenog stanja dr Pekije i, što je nagore od svega, pokušaja „pranja ruku“ od čovjeka koji se nedjeljama borio za život.

Ako imaju znanje, zašto Ljubljana?

Da je zaista riječ o tome potvrđuje Đajićevo odbijanje da odgovori na navedena pitanja, kao i činjenica da je bilo članova Uprave UKC-a koji su se protivili transportu dr Pekije u Ljubljanu, smatrajući ga veoma rizičnim.

Uz to, Žurnalu je potvrđeno iz UKC-a da ova zdravstvena ustanova posjeduje ECMO (ekstrakorporalna membranska oksigenacija), pa nije bilo potrebe za prebacivanjem pacijenta u Ljubljanu, ponajmanje zbog razloga koje je naveo Đajić.

„Kod bolesnika s teškim zatajenjem plućne funkcije ECMO omogućuje izmjenu gasova i održavanje krvotoka u tijelu.  Ovaj aparat se nalazi u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane od 2018. godine, a kontinuiranom edukacijom naše osoblje je ovladalo potrebnim znanjima i vještinama u vezi sa primjenom ovog medicinskog aprata i on se koristi kada god za njegovu upotrebu postoji medicinska indikacija“, odgovoreno je Žurnalu iz UKC-a.

Ova Đajićeva tvrdnja najbolje odslikava svu nesuvislost, neistinitost i manipulativnost u vezi sa razlozima transportovanja teško bolesnog dr Pekije u Ljubljanu. Đajić se zapleo kao „pile u kučine“, pa istovremeno tvrdi da je osoblje UKC-a „ovladalo potrebnim znanjima i vještinama u vezi sa primjenom ovog medicinskog aparata“, ali da svog kolegu nisu bili spremni liječiti zbog „emotivne involviranosti“.

(Zurnal.info) 

Komentari / 40

Ostavite komentar
Name

Љубљана

19.09.2020 18:42

Доктори нам се лијече у Љубљани. Гдје и код кога се онда ми лијечимо???

ODGOVORITE
Name

RE LJUBLJANA

20.09.2020 00:32

NEMOJ TAKO. JA MU NISAM NI ROD NI POROD. NJEGOV OTAC JE POGINUO U SRPSKOJ UNIFORMI. NEK SE LIJECI U LJUBLJANI I ON I SVA DJECA POGINULIH BORACA. DA JE SRECE I DA NIJE OVE GANGSTERSKE VLASTI I LIJECILI BI SE. JA MU NISAM NI ROD NI POROD ALI NEMOJTE TAKO.

Name

BOLNICKA BAKTERIJA

20.09.2020 00:33

OPET LAZU NA TU KORONU. UMRO JE OD BOLNICKE BAKETRIJE.

Name

U3PM

20.09.2020 08:22

I pored silnih miliona uloženih u Klinički centar oni bolesnike šalju u ustanove u drugim zemljama. Vidjeli da su čovjeka upropastili i da će umrijeti, pa ga brže bolje proslijedili da umre u drugoj klinici. Bilo bi interesantno ispitati u kakvom je stanju bio pok. doktor kada je dovežen u Ljubljanu.

Name

Ministar

20.09.2020 08:31

Ne znam mnogo o medicini ali zar stevandic nije rinolog? Koliko ja shvatam to je doktor za nos a ne pluca. Kako da ga on uopste lijeci? Niti napadam niti branim preletaca samo mi nije jasno. A inace ja bi stevandicu dao uslov ili da napusti klinicki centar ili politiku. Tri puta mi pomjera termin za brata jer ne moze stici od politickih obaveza.

Name

Direkt

20.09.2020 09:18

Stevandić nije najbolji ni za doktora, ni za političara, a i djeluje kao neko ko ne može da odvoji jedno od drugog.

Name

Re U3PM

20.09.2020 09:36

Žiim u Ljubljani, i naši doktori koji rade u UKC Ljubljana kažu da su se stručnjaci iz Ljubljane krstili kad su vidili terapiju koju je dobijao Pekija.

Name

Sone

19.09.2020 18:57

Lijece od od korone a ostali umiru

ODGOVORITE
Name

Laktaši

19.09.2020 18:58

Bitangu stevandića pod hitno treba uhapsiti za mnoge prevare i pljačke tokom epidemije korona virusa zbog smrti ovog mladog doktora zbog ubistva inspektora šušnjice i optužnice za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u kotor varošu .

ODGOVORITE
Name

re

20.09.2020 05:37

Stevandic jednom rukom visi za granu drenje u Drvaru, a drugom jede bananu u Banjaluci. Zbog takvih nam Banjaluka i jeste to sto jeste. Jos kad mu pridodate montenegrine Radojicica i Cudica, onda je sve jasno.

Name

Milkica

20.09.2020 05:53

Stevandic haaaha smece od covjeka!

Name

Medicinski radnik

19.09.2020 19:00

Ono sto kruzi medju nama je prica da je pokojni dr pokupio neku bakteriju na UKC-u. Stevandic je najvece smece i kao dr i kao covjek!

ODGOVORITE
Name

RASPUCHIN

20.09.2020 05:54

"Кружи прича" , кажете? Па ако ви , медицински радници , не знате како да знамо ми који вам повјеравамо животе и здравље? Нешта је , опасно , труло у "држави" али не Данској него "Српској". Српској је под знаковима навода из само једног разлога јер она више није Српска већ је прћија црвене секте коју одржава стадо папака а чува чопор Торњка. Извињавам се тим племенитим животињама због тога што сам их злоупотребио за упоредбу.

Name

Rale

19.09.2020 19:19

Eto takav smo narod postali, smrt bilo koga ne dotiče nas se nimalo jer smo postali sebični.

ODGOVORITE
Name

Ezekilj

19.09.2020 19:30

Ovo je toliko glupa izjava da ja nemam rijeci! Zbog ovog bi Djajic trebao odmah da podnese ostavku! Pljunuo je na profesionalizam svih zaposlenih u UKC jer je rekao da je pacijenta premjestio, ne samo u drugu bolnicu već i u drugu drzavu, zbog emotivnog odnosa prema pacijentu. Ovo je uzasna izjava! Ne samo prema preminulom doktoru, ljekarima i ostalim zaposlenima, vec i prema drugim pacijentima na Paprikovcu!

ODGOVORITE
Name

Re

19.09.2020 20:15

Bravo 100 % samo što je djon obraz pa neće.Čega se pametan stidi budala se ponosi

Name

Re

19.09.2020 22:10

Jasno ko dan!

Name

RASPUCHIN

20.09.2020 06:07

Можда је ово што ћу Вам "испричати" одговор на све ово што преживљавамо : Петак , 18. септембар , око 10:20 на раскршћу код старе зграде владе и м:тела у "Пицином парку" , свједочим немилој сцени. Пролазећи чујем галаму и угледам на сред раскршћа "људину" који је изашао из црне лимузине и дере се на човјека у старом каравану. Галамећи му поручује : " Ку'ћеш на мене! Јел' знаш ти ко сам ја!". А био је само обични учесник у саобраћају , као и сви ми , који је одузео право првенства овом несрећнику на ког је галамио и тиме починио низ прекршаја. Не знам да ли тамо постоје камере али и то је провјерљиво? Мислим да је ово одговор на све : "Јел' знаш ти ко сам ја!"

Name

Raspučim

21.09.2020 20:31

Je l' znaš ti ko sam ja?!

Name

TOP 1982

19.09.2020 19:34

Pa rekao vam je Vucic jos u Martu da nemaju ni stalak za infuziju.

ODGOVORITE
Name

Med.radnik

20.09.2020 20:27

Za top 1982: o bože pomozi, da li ikad ispuštate iz usta te nesretne držače za infuzije, malo malo pa sa njima mlatite.... Nebitan predmet a vi o njemu pričate kao da od njega zavisi nečiji život. Glupost neviđena, samo nek se nešto lupeta...

Name

Dario

19.09.2020 20:44

Pitam se samo na koji su način ova dvojica došli na pozicije direktora i zamjenika.Sve teški stručnjaci koji nikad za logopeda čuli nisu.Sve u svemu po hipokratevoj zakletvi za koju vjerovatno ni ne znaju, se nikada ne bi predao ni jednom a ni drugom crvenom kombiju ili ti crkvenom konju u ruke.

ODGOVORITE
Name

STA RECI

19.09.2020 20:55

... crvene su cipele, crveni ... SMRAD

ODGOVORITE
Name

Sanja

19.09.2020 20:58

Medicina je nauka koja trosi organizam,nismo svi sposobni da zavrsimo tezak fakultet bez posljedica po zdravlje.Postavlja se pitanje koliko je neko imao zdravo djetinjstvo i koliko emocija trosi boreci se za zdravlje pacijenata u ovim teskim vremenima u vrijeme pandemije COVID~19 ;Sigurno je ostavilo velike posljedice na zdravlje dr Pekije,tragedija je sto se nije mogao spasiti njegov zivot.Budimo ljudi saosjecajmo odgovornost i brigu nadleznih,nije njima lako suociti se sa gubitkom dragih kolega,sve je VISA SILA i mnogo komplikovano...

ODGOVORITE
Name

Re

19.09.2020 21:24

Botino mrš u selendru sramoto

Name

Za Sanju

19.09.2020 22:00

Koja to nauka "ne troši"? Samo je Stevandićeva nauka čini mi se vrlo upitna. A njegova ljudskost, moral, posvećenost smo imali priliku da vidimo....da ništa što mu se na teret stavlja od 90-tih nije tačno, fotografija sa teško bolesnim pacijentom, uz to mlađim kolegom je JEZIVA. Kosa mi se dìže kad je vidim. JEZIVO.

Name

sale

20.09.2020 06:04

Nedaj boze da ti stevandic postavlja dijagnozu, i mile otvara firmu (presjeca crvenu traku). Epilog je poznat u obije situacije. Na zalost!

Name

Re Sanja

20.09.2020 08:35

Slazem se da je tezak fakultet, ali ne znam otkud sada masovno zavrsavanje medicine. Pripadam prijeratnoj generaciji i od svrsenih odlikasa mali br. Je upisivao medicinu upravo zato sto je bilo tesko zavrsiti.

Name

Istina ziva

19.09.2020 22:28

Ne smije djajic ni da pomisli da nesto stevandicu kontrira cijeli KC je stevandic preuzeo svi moraju za ujedinjenu srpsku da glasaju kruze ko hijene sa spiskovima po hodnicima stevandic je pravi direktor djajic lutka na koncu

ODGOVORITE
Name

goran

19.09.2020 23:30

molio sam se za doktora a nisam ga poznavao. heroj pravi a nek sad ovi frajeri donesu zakon neki da mu familija ima primanja minimun ministarska e onda bi im skinuo kapu a do tad su fukre najgore

ODGOVORITE
Name

Zzzzz

20.09.2020 02:00

Dvije kljusine

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

20.09.2020 16:55

Vašim poređenjem ste uvrijedili čestite kljusine. Bilo bi lijepo da se kljusinama izvinete.

Name

Jing jang

20.09.2020 02:57

Sta vi pricate,kakva ljekarska etika kod Stevandica i Frflje,oni nemaju etike ni u cemu!I sto bas u Ljubljanu,oni ni Tite nisu spasili.

ODGOVORITE
Name

Andric

20.09.2020 05:51

Iako nisam simpatizer vladajuce koalicije,ovde ne vidim nista lose.Stevandic je ovom fotografijom zelio da pokaze da je Pekija jak,da ce izdrzati,da ce sve biti u redu.Ne zakuvavajte tamo gdje nema vatre...

ODGOVORITE
Name

Re

20.09.2020 08:30

Slozila bih se s tobom kad bih vjerovala da mu je to bio cilj, medjutim sumnjam... Prije da je cilj bio sopstvena promocija... Na kraju krajeva, trebalo je sacekati da ovaj mladi doktor izadje iz bolnice. Slikati ga ovakvog je, u najmanju ruku, krajnje degutantno...

Name

Dušan

20.09.2020 06:35

Ljudi, realno nije Stevandić kriv za smrt mladoga Doktora. Kojega nam je svima žao ibnjegove porodice. Ne pretjerujte...

ODGOVORITE
Name

Direkt

20.09.2020 09:22

Ako on nije, onda ko jeste?

Name

Re

20.09.2020 11:50

ajde nam reci ko je kriv? Posto znaš da on nije.

Name

Milan

20.09.2020 07:00

Čega se taj zamjenik dotakne tu više trava ne raste.

ODGOVORITE
Name

Logicno

20.09.2020 08:26

Da u razvaljenom zdravstvenom sektoru, koji grca u dugovima posle pljacke ne moze ni biti bez problema, kako strucnog kadra tako i opreme.

ODGOVORITE