Slučaj David pred sudijama Ustavnog suda BiH

Advokat Ifet Feraget, pravni zastupnik porodica Memić i Dragičević, u intervjuu za BUKU kaže da je na nedavno održanom sastanku dobio garancije da Bosna i Hercegovina neće dobiti kandidatski status za članstvo u EU sve dok domaće pravosuđe ne riješi ubistva Davida Dragičevića i Dženana Memića i ova dva predmeta će se naći i u septembarskom izvještaju Evropske komisije  o napretku BiH vezano za ispunjavanje 14 prioriteta od kojih zavisi njen kandidatski status.

Bosna i Hercegovina 19.09.2020 | 17:52
Slučaj David pred sudijama Ustavnog suda BiH

Potvrdio je ovo u intervjuu za BUKU advokat porodica Memić i Dragičević, Ifet Feraget, koji kaže da i dalje u oba slučaja nadležna tužilaštva svjesno i namjerno ne vode odgovarajuću istragu, nego se vode istrage sa ciljem da se oba ubistva zataškaju:

“U predmetu Memić se trenutno čeka sjednica Vijeća Vrhovnog suda FBiH, a kao što je poznato, Kantonalni sud u Sarajevu je dva puta presudio da se saobraćajna nesreća nije uopšte desila. Samim tim, to je šokantno, jer u svim normalnim, uređenim pravnim državama tužilac u ovakvim situacijama poseže za načelom mutabiliteta i odustaje od optužnice, a istraga se usmjerava u pravom smjeru protiv onih koji su odgovorni za ovo ubistvo", kaže Feraget.

Međutim, kaže on, kod nas se to nije desilo, ali duboko vjerujem da će to skupo koštati tužioce, obzirom da se radi o organizovanom kriminalu unutar samog pravosuđa.

"Ja uvijek ponavljam, ti tužioci moraju biti procesuirani ukoliko bude odgovornosti, a mislim da imamo dovoljno dokaza za to i oni moraju biti drastično kažnjeni", rekao je on.

A dokle se došlo u slučaju Davida Dragičevića, odgovara da ni tu nema istrage.

"Tužilac Lepir je obmanjivao javnost svojim izjavama, poznato je i šta je radio ministar Lukač, zahtijevao da se ne vodi nikakva istraga, međutim, ja sam 15. marta prošle godine uputio apelaciju Ustavnom sudu, ali ova institucija sa donošenjem odluke odugovlači, meni nije jasno iz kojih razloga, dobili smo informacije da će se to desiti na prvoj narednoj plenarnoj sjednici", kazao je Feraget i potvrdio da predmet Davida Dragičevića ide na sjednicu pred svih devet sudija.

"Ono što je interesantno za naglasiti jeste da je Ustavni sud ekspresno, da tako kažem, 2017. godine odbio apelaciju u predmetu Memić, što uopšte nije smio uraditi, ali je to ipak uradio bez ključnog dokaza. Ustavni sud je tada pristao na tu igru Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, koje je tada vodila Dalida Burzić", kaže on i dodaje da je nakon te šokantne odluke, Kantonalni sud dva puta presudio da te saobraćajne nesreće nije ni bilo.

"Za Davida i dalje čekamo odluku Ustavnog suda, sada već punih 18 mjeseci. Ne znam šta se čeka, bojim se samo da ona ne bude povezana sa lokalnim izborima. To bi bio još jedan šok, jedna jako frustrirajuća situacija, ali još uvijek želim da vjerujem da će ta odluka biti donijeta već na sljedećoj sjednici kako sam i dobio informacije", kazao je advokat Ifet feraget u intervjuu portalu Buka.

(BN)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Rale

19.09.2020 16:20

Ni ove sudije nece mimo sistema, pa i oni su dio tog ozlogašenog sistema, KO JE UBIO DADIDA.

ODGOVORITE
Name

Doboj

19.09.2020 17:45

Bog s tobom i tvojom porodicom gospodine Feraget. A te sudije i ostali zlotvori ubrzo ce poceti placati cijenu za svoja zlodjela. Roditeljska suza kad padne na nekoga nema mu pomoci, ni njemu, a nazalost ni njegovim potomcima. PRAVDA!

Name

U pravu je Milorad!

19.09.2020 19:08

Uz svo duzno postovanje sta sud koji donosi odluke o ustavnosti nekog zakona ima sa ubistvom ili ubistvima. Oni su iznad ustava koji stite jer rade sta hoce i kad hoce po propisima koje su sami napisali. Cekate na odluku godinu i pol i jos vjerujete u tu instancu ako je i od "ustavnog" suda puno je.

Name

Valter

20.09.2020 07:54

Dodiku,bakiru i čoviću je stalo do kandidatskog statusa za EU ko do lanjskog snijega.Ovaj status im najviše odgovara daugnjetavaju narod i pljačkaju do mile volje.Ovakav “status”nema ni jedan monarh na svijetu.

Name

lola

19.09.2020 16:23

Gospodine Ifete,zbog ponizenih,priganjanih,hapseih i tuznih roditelja,strpajte pokvarenu tuzilacku i sudsku mafiju zajedno sa Lukacem u zatvor dok im kosti ne istrune ! Imaju li djecu bracu,sestre ?Boje li se boga,pravde,misle li na svoje porodice?Kako bi se osjecali da se njima to dogodilo ? Pravda za sve neduzno ubijene u BiH !

ODGOVORITE
Name

re

19.09.2020 17:58

To njih ne interesuje. Oni osjećaju da su oni i njihovi nedodirljivi.

Name

Grof

19.09.2020 16:26

Korupcija,mito,bahatost, žeđ za vlašću,nemoral,nepotizma i potenciranje na nacionalizmu su razorili Bosnu kao društvo i zemlju...bojim se da nema povratka, predaleko je otišlo.

ODGOVORITE
Name

Jala brat

19.09.2020 16:34

Da li na tu odluku Ustavnog suda BiH utiče izbor za Republičkog javnog tužioca ili za sudiju Vrhovnog suda Srpske? Joj plagijatori kad će vas đavo odnijeti da prodiše ovaj narod kojem na žalost pripadate. Pu pogan

ODGOVORITE
Name

Svašta

19.09.2020 16:42

Ko nas je kleo nije gubio vrijeme.Šta drugo reći.

ODGOVORITE
Name

Milan

19.09.2020 16:47

I ovaj je prava bitanga.

ODGOVORITE
Name

Arena

19.09.2020 19:25

Bitanga???????

Name

Re

19.09.2020 19:25

Sram te bilo!!!

Name

Lela

20.09.2020 20:38

Namazan je Ifet

Name

Direkt

21.09.2020 09:58

Sve si rekla. :)))

Name

zabrinuta

19.09.2020 17:31

BIZONU smetaju strane sudije,neznam sta reci??

ODGOVORITE
Name

Direkt

21.09.2020 09:59

Svima smetaju, ne samo njemu.

Name

TEŠKO NAMA

19.09.2020 17:56

Nema od kandidatskog statusa ništa. Oni će se odreći svega samo da spasu sebe od odgovornosti. Bez promjene vlasti nema ništa od toga.

ODGOVORITE
Name

sale

20.09.2020 06:09

a promijene vlasti nema bez ???????

Name

Glad

20.09.2020 07:47

Zato samo glasajte za njih i prodajte svoj zivot za 50km,nas narod samo kao kuka,kao gladni smo,kao zedni smo,kao nemamo uslove za zivot,onda dodju izbori,uradi se u ulici.400 metara asfalta,zadju po selima daj malo brasna i ulja i svima je vlast Bog i svi glasaju za njih,a oni ubijaju i hapse nasu djecu,tuku,sta treba ovom nasem glupom narodu da bi shvatio gdje mi zivimo,da nas vode primitivni ljudi bez ikakvog strucnog obrazovanja,koji se voze helikopterima a mi preturamo po kontejnerima,dokle da voze pasate 8 audije 8 a mi da isemo biciklima,umjesto da mi trosimo nase pare,oni ih trose i jos kazu vlast je napravila put,kruzni tok od NASIH para jer su registracije svake godine skuplje,pa ko je lud ovde vise,hvala tim ljudima sto svoj obraz i cast daju za 40 do 50km.fuj!!!

ODGOVORITE
Name

Re:Ja

20.09.2020 11:29

Sve si u pravu samo da dodam još nešto. Vidjeli ste u Indiji Policija ima duge debele stapove(palice) i kad udara ide redom koga stigne. E to i ovdje treba tući redom dok se ovaj jadni narod ne opameti i počne da masovno izlazi na izbore, da glasa po savjesti a ne za bijedu od 20 KM, za paketić,za malo asfalta, za obećanje o poslu i sl. Samo dugi štapovi i udri redom jer nemozes pogriješiti nikako.