Restrukturiranje ŽRS pod pritiskom 300 miliona KM duga

Ispitno ročište na kojem će se utvrditi potraživanja povjerilaca „Željeznica Republike Srpske“ (ŽRS), za koja se već sad zna da prelaze 300 miliona KM, zakazano je za početak oktobra. Time će se konačno nastaviti proces restrukturiranja tog preduzeća koje godinama gomila gubitke.

Republika Srpska 18.09.2020 | 14:37
Restrukturiranje ŽRS pod pritiskom 300 miliona KM duga

Ročište je trebalo da bude još u maju, ali je zbog pandemije virusa korona i ograničenja u radu sudova odgođeno.

Povjerenik za postupak restrukturiranja ŽRS Dragan Danilović rekao je da su se sada stvorili uslovi za zakazivanje ročišta i da će ispitivanje potraživanja biti 8. i 9. oktobra.

„Potraživanja Vlade su oko 200 miliona, a postoji i kredit Svjetske banke od 100 miliona, pa sada razmatramo na koji način priznati kredit jer je dio dospio, a dio će tek biti potrošen u budućnosti. Zakon je specifičan i moramo usaglasiti sa sudijom sve. S kreditom potraživanja su oko 300 miliona maraka i nešto kamata“, rekao je Danilović za CAPITAL.

Što se tiče povjerilaca ŽRS, mimo Vlade RS, on ističe da ih je bilo ranije mnogo, ali da je većina dugova prema njima plaćena u međuvremenu i da, računajući i sudske postupke koji se vode, druga potraživanja prema ŽRS ne prelaze deset miliona.

Nakon ispitnog ročišta, rok je osam dana da se uredi plan restrukturiranja u skladu sa utvrđenim potraživanjima na ročištu, a poslije toga se glasa o planu i onda kreće njegovo izvršenje.

„Sve u rukama drži Vlada, jer je ona glavni povjerilac. Ima nekoliko sudskih postupaka koji su u toku i može se tražiti izdvajanje dijela sredstava koji će čekati završetak tih postupaka“, kazao je Danilović.

Programom restrukturiranja predviđeno je konvertovanja duga Vlade RS u akcije.

Restukturiranje ŽRS se sprovodi prema Zakonu o stečaju i počelo je 2017. godine. Odvija se u tri pravca – finansijsko, organizaciono i vlasničko restrukturiranje.

Od 2021. godine ŽRS treba da posluju po novom sistemu, a postupak restrukturiranja finansira se kreditom Svjetske banke od 100 miliona KM.

Portal CAPITAL objavio je u tekstu “Plan Uprave ŽRS: Ostavite nam fotelje i dajte pare iz Budžeta RS!” da Nacrt finansijskog i operativnog restrukturiranja ŽRS otkriva da se uprava i pored kredita Svjetske banke od 100 miliona KM ne namjerava odreći 25 miliona maraka godišnjeg granta iz Budžeta RS.

(Capital)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

prijedor

18.09.2020 12:52

Kakva ba željeznica RS, FBIH jeste li vi normalni Pa imate pruge ko jedno Japansko selo i vi bi da imate prosperitetnu željeznicuAdmin stracije i zaposlenih ko da imate kilometraže ko Kina.

ODGOVORITE
Name

Perar

18.09.2020 13:43

Da u ovom entitetu. Ima iti jedno normalno čeljade kao cenićka ove željeznice bi se davno ukinule i sve što je od željeza bi se istopilo i nebi se više kralo ni pravili gubici .Ali se ovdje ne pitaju pametni već podobni i dupelizači

Name

TEŠKO NAMA

18.09.2020 18:49

PA ZAR BIVŠI DIREKTOR SAVANOVIĆ ZA SVOG MANDATA NIJE POSTAVIO ŽELJEZNICE RS NA SVOJE NOGE I UMANJIO DUGOVANJA.

Name

ŽRS DOBOJ

18.09.2020 13:09

Nikada kraja lopovluku. A trenutno izborna godina. Opet stranačko zapošljavanje. Iskusne i radnike u struci tjerate, a dovodite stranačke poslušnike radi glasa. A apsurd ima i oni koi nisu u struci i čak i ljekarski jedva prošli. Šefovi šute kakve im radnike partije šalju. Čligorić generalni u skupštini ćuti ni riječi da zaštiti željeznicu, ali je tu da svaki dan zapošljava DNS aktiviste oa N Grada do Zvornika. Bitni su mu glasovi, a ne stabilna i profitabilna željeznica. Milorad kad se u sve petlja upetljaj se i u željeznicu. Slavko je trebao u penziju do kraja septembra, radi li pravna služba išta. Može li inspekcija i svjetska banka da urede ovaj javašluku.

ODGOVORITE
Name

ja nije

18.09.2020 16:17

ovo treba ukinut pod hitno

ODGOVORITE
Name

Miso

18.09.2020 18:37

Zatvorili su Firme od kojih su imali milijonsku korist od akciznih markica kao sto je Fabrika Duvana koja je radila 130 godina.Suludo je pricati o Zeljeznici koja gomila samo gubitke.Zasto neko od ovih idiota iz vlasti iz Ministarstva saobracaja i veza ne ode da vidi koliko radnika sjedi po kaficima koji se nalaze izmedu autobuske i zeljeznicke stanice uhljebi sjede po cijeli dan dok radnici u tvornici namjestaja Vrbas rade i nedjeljom jebem te drzavo.Ovo vam je prava istina u sto se mozete uvjeriti svaki dan.