Slovenija skraćuje vrijeme karantina sa 14 na 10 dana

Vlada Slovenija danas je donijela odluku o skraćivanju karantinskog perioda sa 14 na 10 dana prilikom ulaska u Sloveniju iz zemalja s lošijom epidemiološkom slikom.

Region 10.09.2020 | 16:04
Slovenija skraćuje vrijeme karantina sa 14 na 10 dana

Promjena će stupiti na snagu u nedjelju 13. septembra. Izuzeci, kada karantin nije naređen, su sahrana bliskog člana porodice i održavanje kontakta sa članovima uže porodice - više neće biti ograničeni na 24 sata.

Potrebna valjanost negativnog testa produžuje se sa 36 na 48 sati, piše 24ur.

Prošle sedmice stručna savjetodavna grupa Covid-19 pri Ministarstvu zdravlja raspravljala je o prijedlogu Evropske komisije za ujednačena pravila za šengenski prostor i razgovarala o mogućnosti skraćivanja karantinskog perioda nakon ulaska u Sloveniju iz zemalja koje nisu na popisu epidemiološki sigurnih zemalja ili njihovih administrativnih jedinica.

"Ekspertna grupa zauzela je stav da se period naređenog karantina nakon ulaska u Sloveniju na granici definira kao desetodnevna karantena koja ne zahtijeva testiranje nakon završetka i jednoliko se odnosi na sve prilikom prelaska granice", objasnio je potparol vlade Jelko Kacin.

Takođe je rekao da karantini pri dolasku iz inostranstva neće biti ukinuti neko vrijeme, "jer se čitav niz pozitiva koji se vrate pojavljuju upravo tokom karantina".

Izuzeci, kada karantin neće biti određen, odnosi se na sahranu bliskog rođaka i održavanje kontakta s užim članovima porodice, od nedjelje više neće biti ograničeni na 24 sata.

U slučajevima kada se relevantni dokazi i negativni rezultati ispitivanja moraju dostaviti po ulasku u Sloveniju, oni ne smiju biti stariji od 48 sati. To je novina, istakao je Kacin, jer se potrebna validnost negativnog testa produžava sa 36 na 48 sati.

Potvrdu o negativnom testu mora izdati institucija čiju je autentičnost priznao Slovenački institut za mikrobiologiju i imunologiju i Nacionalni laboratorij za zdravlje, životnu sredinu i hranu. Kao što je Kacin dodao, roditelji su takođe dodani u definiciju članova uže porodice.

(Klix)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Deutschland

10.09.2020 16:34

Karantin je bezpotreban,uopste,toliko primjera to dokazuje,na hiljade

ODGOVORITE
Name

Xx

10.09.2020 17:43

sve dok naši konji lazu i objavljuju zarazene oni ce drzati karantin

Name

Mislim Man

11.09.2020 07:16

Da da. "Strucnjaci" otkrivaju nova saznanja o Virusu... Koje zablude! Od samog početka- ogromne manipulacije