Zajednička platforma lidera koalicija u Crnoj Gori

U noći za nama, Crnu Goru nisu remetili nemiri, incidenti i problematična slavlja kao rezultat parlamentarnih izbora. Po svemu sudeći, prihvaćen je apel čelnika tri pobjedničke koalicije da se mirno i trezveno, bez revanšizma, odvijaju promjene u Crnoj Gori. Lideri koalicija su usaglasili platformu o konstituisanju nove vlasti i potvrdili da će Crnu Goru razvijati kao demokratsku, građansku državu, i da neće iznevjeriti nacionalne interese.

Region 02.09.2020 | 11:04
Zajednička platforma lidera koalicija u Crnoj Gori

Lideri sve tri pobjedničke koalicije su prvim dogovorima utvrdili osnovne principe konstituisanja buduće vlasti.

Nagovijestili su da od obećanog ne odustaju i da postoji mogućnost da se pronađe zajednički put u promijeni vlasti i ostvari jedinstvo koalicija koje međusobno, imaju i različite političke orijentacije.

Usvojena platforma upravo to najavljuje.

"Gdje smo jasno poslali poruke – da mi gledamo u budućnost, a ne u prošlost, da nema promjene spoljnopolitičkog kursa Crne Gore, da smo spremni da realizujemo sve međunarodno preuzete obaveze. Da smo spremni da sprovedemo reforme u uvedemo Crnu Goru u Evropsku uniju. Da poštujemo Ustav Crne Gore. Da vjerujemo jedino u građansku Crnu Goru", rekao je Aleksa Bečić, lider koalicije "Mir je naša opcija".

Takođe, kaže, "držimo ispruženu ruku manjinskim partijama da zajedno vršimo vlast i da ćemo sa stručnim i moralno nespornim ljudima formirati vlast i krenuti da mirimo i ekonomski i moralno oporavljamo naše društvo".

Pritisci, uz ovako tijesnu većinu – a tri bivše opozicione koalicije, pobijedile su za jedan poslanički mandat, bili su i očekivani, a čini se da su im najviše izloženi upravo u koaliciji "Crno na bijelo".

"Uprkos stotinama poziva, uprkos hiljadama i hiljadama poruka koje sam primio u prethodnom periodu, uprkos pozivima mojih kolega iz regiona, ja dajem riječ da Dritan Abazović i koalicija "Crno na bijelo" neće podleći ni pod jednim pritiskom i da će se striktno voditi samo nacionalnim ineresima Crne Gore", rekao je Abazović.

Zajednička platforma, koja će se razrađivati narednih dana, predviđa i formiranje ekspertske vlade, potpunu posvećenost primjeni Ustava i zakona, ali i izmjenu diskriminatorskih zakona, poput onog koji je i pokrenuo lavinu protesta protiv DPS-a – Zakona o slobodi vjeroispovesti.

(RTS)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Ono

02.09.2020 11:33

NATO put se nastavlja kao planirano...

ODGOVORITE
Name

Re

02.09.2020 13:57

Kako se nato put nastavlja kad je Crna Gora vec u NATOu?NATO put je zavrsen, ali je ocigledno da ni NATO put ne znaci istrebljenja Srba u CG, na vasu zalost.

Name

kmkok

02.09.2020 11:33

Kako bi vas Dodo pokupovo...

ODGOVORITE
Name

borac

02.09.2020 11:42

Od te crne gore nece biti nsta.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

02.09.2020 11:42

A sad slijedi ono najvažnije, raspodjela funkcija, javna preduzeća, smjene...

ODGOVORITE
Name

Radovan

02.09.2020 13:59

Svaka čast dobra vijest.

ODGOVORITE
Name

kiki

02.09.2020 14:45

Vijest je relativno iskrivljena, nista nije tamo kako treba...CG je na korak do gradjanskog rata.

ODGOVORITE