Ko je prenosio nadležnosti s RS na nivo BiH?!

Evo šta je Dodik zaboravio da kaže Vučiću u vezi prenosa nadležnosti.

Republika Srpska 28.08.2020 | 08:27
Ko je prenosio nadležnosti s RS na nivo BiH?!

Komentarišući sastanak u Beogradu, rukovodstva Republike Srpske i člana Predsjendištva BiH iz Republike Srpske sa predsjendikom Srbije Aleksandrom Vučićem predsjednik SDS Mirko Šarović je rekao da je Dodik zaboravio jednu važnu činjenicu kada se žalio predsjedniku Srbije da se mimo Dejtona na nivo BiH prenose ovlaštenja i preuzima kontrola u sistemu odbrane, vojske, sudova, pravosuđa, bezbjednosti, granične službe i finasija da je za prenos pomenutih nadležnosti u parlamentu glasao ili odobrio upravo Dodikov SNSD.

Kako prenosi portal Vijesti.ba,u kratkom podsjećanju, prema podacima opozicije SNSD je stranka koja je dala najveći doprinos prihvatanjem 49 zakona u Parlamentu BiH, čime se 49 nadležnosti RS prenijelo na nivo BiH. S druge strane, iz SNSD-a tvrde da je više od 60 nadležnosti preneseno s nivoa Republike Srpske na BiH kada je SDS činio vlast u nekom prošlom periodu na nivou institucija BiH.

Polovinom 1998. godine, u vrijeme prvog mandata SNSD-a, legalizovane su zajedničke tablice, zastava i grb BiH, zajednički pasoši i Granična policija 2000. godine.

U mandatu SNSD-a vršena je priprema ukidanja Vojske Republike Srpske koja je 2006. godine integrisana u Oružane snage BiH. U pripremama ukidanja aktivno je učestvovao SNSD-ov ministar odbrane, general Manojlo Milovanović.

U to vrijeme delegacije iz Ministrastva odbrane Republike Srpske bile su gostujuće u bazama NATO-a. Iz straha da ne bude uhapšen na nekom od evropskih aerodroma, Milovanović je predvođenja delegacija prepustio pukovniku Draganu Jeličiću.

Sredinom 1999. godine, Republika Srpska je prekinula platni promet sa Srbijom, a ekonomisti su tvrdili da je privreda Republike Srpske zbog toga zabilježila gubitak od 20 posto. Istovremeno je u Republici Srpskoj konvertibilna marka postala jedino sredstvo plaćanja.

Takođe, SNSD je potpisao Sporazum kojim su entiteti preuzeli obavezu isplata penzija za sve korisnike s teritorije Republike Srpske. Kasnije je Vlada Republike Srpske nastojala dokazati da penzije treba isplaćivati tamo gdje su zarađene (FBiH), što i jeste univerzalno pravilo, ali je u suprotnosti sa potpisanim sporazumom.

Izaslanik Dodikove Vlade učestvovao je u radnoj grupi za formiranje Suda i Tužilaštva BiH. Tada je napravljen Prijedlog zakona o Sudu BiH, ali nije prošao, jer je SDS odbio ga podrži.

Željko Mirjanić, nakon izbora 2000., postao je kopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH, i učestvovao u izglasavanju Zakona o Sudu BiH.

SDS, koji je glasao protiv, podnio je apelaciju Ustavnom sudu BiH, koji je preglasavanjem utvrdio kako je zakon ustavan.

Ustavni sud BiH je u junu 2007., takođe vlast SNSD, objavio odluku da je dotadašnja himna Republike Srpske "Bože, pravde" neustavna. Ista sudbina zadesila je i grb Republike Srpske. Zbog ovih izgubljenih ingerencija Republike Srpske, niko nije reagovao.

Dodikov SNSD je, takođe, u Predstavničkom domu Parlamena BiH 2002. glasao za formiranje prve policijske agencija na državnom nivou SIPA-e, koja je 2004. dobila policijska ovlaštenja.

(BN/Vijesti.ba)

Komentari / 52

Ostavite komentar
Name

Ajde de

28.08.2020 06:56

Džabe krečite.

ODGOVORITE
Name

realnost

28.08.2020 07:12

Burle, ko je ubio David-a?

Name

Skeptik

28.08.2020 07:19

Nije tačno da DodiG ne brani vitalne nacionalne interese...ali HRVATA!

Name

Jacanje Privrede?

28.08.2020 07:25

Za pocetak smo dobili kvalitetan repromaterijal iz Italije (tekstilni otpad uskladisten u Drvaru)!

Name

BLAGO NAMA

28.08.2020 08:00

Od silnog srbovanj i bogacenja, sta ima vez sto je malo zaboravio na interese srprpskog naroda, na kraju covjek je proveo rat na aerodromu Mahovljani nedaleko od kuce i Svercom cigareta nafte putovo cesto u Beograd. Sta ga veze za srpsku,ama bas nista-osim otimacine.

Name

JAK JE I TVRDOGLAV

28.08.2020 08:43

Mozete pricat sta hocete da ste vi bili na njegovom mjestu bili bi mnogo popustivljiji i to bi bilo gore po RS. On je imao snage da kaze dosta.

Name

Marinko

28.08.2020 08:52

Pa majmune jel ti opravdavaš ovo prenošenje.Kreči ti tata.

Name

Re

28.08.2020 09:12

Retarde, nije to krecanje. To su cinjenice koji takvi kao ti ne razumiju. Sef tvoj za to ima izgovor da je bio naivan. Neko ko je toliko naivan ne bi trebao da se bavi politikom!

Name

Re ajde

28.08.2020 09:26

Rudonji je jasno ako izgubi moć mora bezati is BiH .

Name

Re

28.08.2020 11:58

Nejasno je kako ljudi nasjedaj o priči da je to prenos nadležnosti kad u Dejtona postoje sporazumi o jednoj vojsci jednoj graničnoj jednom pasusu jednim tablicama itd. Pa da to nije tako nebih ni bilo Dejtona

Name

Daniel

28.08.2020 06:58

Stvara se mantra da je prenos nadleznosti na nivo drzave uvijek nesto lose. To jednostavno nije tacno. Bilo bi mnogo bolje da na nivou drzave imamo recimo policiju, poljoprivredu, saobracaj..... Ali to ne odgovara lokalnim politicarima koji na sadasnj nacin lakse uposljavaju svoje rodjake, kumove, prijatelje.

ODGOVORITE
Name

Re

28.08.2020 08:05

Ta mantra je bezveze, njena uloga je da se kao predstavi da je RS dobro prošla u Dejtonu, po meni osim imena sve ostalo je ništa posebno. Jedan Njemačka je decentralizovana država. Policija na nivou BiH već postoji i to dvije agencije : Koordinacija policijskih tijela i SIPA. Poljoprivreda na nivou BiH je nužna i bez toga nema napretka, ostalo nema potrebe. Gore nabrojane nadležnosti kao što su platni promet, tablice, pasoši...sve ono što čini državu državom su morale biti prenešeni, gdje na svijetu postoji država koja ima nekoliko pasoša, ili registarski oznaka. Platni promet, pa to je moralo biti prekinuto. Birači su glasali za Dodiga i poslije prenosa nadležnosti, znači da to biračima ne smeta i da to podržavaju, to je demokratija. Sve ovo zna i Srbija samo i kod njih je stanje zabrinjavajuće.

Name

Ratko

28.08.2020 07:00

Zaboravili ste Brcko.

ODGOVORITE
Name

Tako je

28.08.2020 07:19

Pa zar država nije moćnija od entiteta. Puno bi lakše bilo svima koordinisati sa jednog mjesta. A sad, što to ne odgovara Dodiku, pa on gleda lično sebe i stranku kojoj pripada. Zaboli njega za boljitak građana u RS u. Ko iole vidi, nikada neće zaokružiti takve likove. Mislim ns narod, ne na njegove poltrone.

Name

Re

28.08.2020 07:36

Zaboravili ste pasose I licne karte vojsku I pokusaj stvaranju zajednicke policije samo sto to uradi onaj brundo Ivanic

Name

Direkt

28.08.2020 09:09

Tako je, u Dejtonu je drugačije (entiteti su moćniji od države).

Name

FUJ

28.08.2020 07:00

FUJ..FUJ..FUJ...OGADIO SI I BOGU I NARODU

ODGOVORITE
Name

RS paradox!

28.08.2020 07:15

Možda se ispostavi da bi mi srbi (99% nas) imali daleko bolji život da su sve nadležnosti prebačene sa entitetskog na državni nivo?! Ovo posljednjih 20 godina je gola prevara i kriminal....i to što imamo nije u funkciji NARODA već KLEPTOMANA, TAJKUNA i OLOŠA!

ODGOVORITE
Name

Paradox

28.08.2020 08:06

Svaka cast na komentaru...slazem se

Name

Bl

28.08.2020 12:22

I papaka preletacevica koji misle da bi njihovo papkarenje trebalo da svidja narodu.

Name

Koridor

28.08.2020 07:23

Sve mi, koji smo stvarali i znoj i krv prolili za Republiku Srpsku, znamo sta je dolaskom Dodika na vlast, uradio prenoseci nadležnosti koje su pripale RS. Sada su vremena poodmakla patriota stvaralaca svakim danom je manje. SNSD je oko sebe okupio mlade uglavnom djecu dezertera koji su "patriota" iz interesa i koji srbuju samo pod satorom! Borce su ismijali i ponizila za mnoga vremena. To i jeste bio cilj zapadnih mocnika! Uz pomoć njima odanih, a nama prodanih duša, izbrisati sve sto nas veze za grb Nemanjica, za trobojku, za ćirilicu kako bi narod na ovim prostorima zaboravio i ko je i sta je! Komunisti su to odradili na najbrutalniji nacin. I onda kada se 90-ih godina pojavila SDS da nas probudi i ukaze sta smo i ko smo.. krenuo je nesretni rat. Čim je rat zavrsen svi strani okupatoriuz pomoć doma ih izdajnika svom žestinom krenuli su na unistenje SDS! Znali su da je ona glavni njima problem da bi ostvarili svoje sulude ideje i planove! Nije im smetala kao sto ni danas ne smeta ni HDZ ni SDA niti jedna narodna nacionalna stranka u cijeloj YU! Samo srpski narod ne moze i ne smije imati nacionalnu i narodnu stranku! Nazalost! Zato kazem sve mi to znamo ali kome reci!

ODGOVORITE
Name

Aerodrom Trebinje

28.08.2020 07:27

realno nije Dodik isao da broji prenesene nadleznosti nego da od Vucica uzme sta para. To je na kraju samo kratko konstatovano,u ovom momentu Vucic placa Miletu da ne pravi probleme u BiH i minira ga pred pregovore u USA. Odlucio je da napravi dogovor sa Albancima a izgleda da Dodikovu podrsku za isti mora da plati

ODGOVORITE
Name

Miki

28.08.2020 07:33

Znade Dodik dobro da je on bio glavni zagovornik za prenos nadležnosti i ponosio se kada je ukinuo Vojsku Republike Srpske, zajedničke tablice, pasoš, himnu, grb i sve ostalo. Zato je opljačkao građane Republike Srpske da lakše može da manipuliše preko institucija koje je instalirao po svojoj volji i kontroli nad svim a posebno sudovima koji štite kriminalce, zločince i tajkune.

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

28.08.2020 11:35

Vojsku je ukinuo SDS!

Name

Tako

28.08.2020 12:25

150 SDSovaca je smijenjeno i otjerano iz politickog zivota, koji su se usprotivili zajednickoj vojsci i koji nisu podlegli pritisku niti htjeli da budu papci.

Name

Ostaje nejasno

28.08.2020 07:34

Koja vlada da li Dodikova ili Mikerevićeva je potpisala sporazum da se penzionerima koji su prijavljeni da žive u Republici Srpskoj a zaradili penzije u FBiH isplaćuje iz penzionog fonda Republike Srpske? Na taj način Republika Srpska je oštećena jer preko 20.000 penzionera iz Federacije prima penzije iz budžeta Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

D

28.08.2020 07:37

Sve je to u redu, ali valjda se računa i kakav ko danas odnos ima prema tim pitanjima. Politika malih zemalja prilagođava se stanju u svijetu. Svijet 2007 i danas nije isti. Ne vodi ni Španija, Italija, Češka, Mađarska pa ni Rusija istu politiku danas. Britanija više ni nije u EU, a neke druge snage su ojačale. Znači stvari su drugačije,tako i za malu RS.

ODGOVORITE
Name

Misko

28.08.2020 09:52

Nisu oni zaradili penziju u Federaciji nego u BiH, pa neka primaju sa nivoa BiH-a ali je to prenos nadležnosti

Name

Re

28.08.2020 07:37

Zivio Milorad crknite fukare

ODGOVORITE
Name

ti

28.08.2020 08:42

MORA DA RADIS NEKA POSLA ZA NJEGA..NARAVNO LEGALNA

Name

Direkt

28.08.2020 09:12

Živio Dodik što duže, u zatvoru.

Name

Re

28.08.2020 09:18

Za re, najprije ces ti i takvi kao ti da pocrkate jer zivite od 500,00 KM plate, a penzije su jos manje.

Name

štetočine RS.

28.08.2020 09:32

Burle nije vidio ratišta , a diže borcima RS tri prsta, da trpe loš život godinama u korupcijskom režimu RS.

Name

Re Re

28.08.2020 09:56

Eto cekama da ti crknes,fukaro.

Name

re re re

28.08.2020 11:43

BOLJE DA TE JE NA KAMEN!!!!

Name

realnost

28.08.2020 12:30

Neka Milokrad pozivi, ali mora da odgovara za kriminal koji je pocinio u RS!

Name

Elektroprenos

28.08.2020 07:38

Uvjek se iz Rs nesto prenosilo,nadleznosti u politici u politici Sarajevo,pare bez porijekla preko granice za Srbiju i Hrvatsku.

ODGOVORITE
Name

Penzioneri

28.08.2020 07:43

Potpisivanjem sporazuma za penzije moji roditelji su do sada izgubili u najmanju ruku 60.000 KM. Hvala Bogu docekali su duboku starost u zdravlju, a gospodinu nek je na obraz.

ODGOVORITE
Name

Građanin

28.08.2020 07:46

Veliki Srpski patriota. Kaže neki dan "Dok je Džafirović ratovao ja sam se bavio politikom". Nisi se ti bavio politikom već švercom. I nejasna mi je omladina velikog patriote, predsednik omladine SNSD-a Denis Šulić???

ODGOVORITE
Name

Boki

28.08.2020 07:56

100 % tačan tekst. Burle je najveći lopov, lažov, manipulator i prodana duša koji je došao na krilima zapada čiju ima veliku podršku da uništi ekonomski, zaduži, rasproda i raseli dio stanovništva.

ODGOVORITE
Name

Nista dalje

28.08.2020 12:27

To je istina.

Name

jao srbende

28.08.2020 08:10

Lako je glumiti srbendu za stotine miliona opljackanih od srba.

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

28.08.2020 08:46

Lažovčina kretenska. Hrvatski dvojac na čelu RS. E bijedni narode šta si dopustio sebi.

ODGOVORITE
Name

Glamoč

28.08.2020 09:04

Rodila ga majka, nije podigao jednu ruku sa tri prsta, već i drugu.

ODGOVORITE
Name

Operativci

28.08.2020 09:10

Burle je obecao svoju ostavku ako Brcko postane distriht, pa eto to je bila prva veca laz tog CIA spijuna, koje su uslijedile. Dragan Cavic je takodje aktivno ucestvovao u obespravljivanju Republike Srpske i laznim obecanjima o gradjanskoj neposlusnosti.

ODGOVORITE
Name

Radovan

28.08.2020 10:02

Ja bi sad momentalno svoja tri prsta odsjekao kad vidim ko ih sve diže švercer lopov.

ODGOVORITE
Name

Borci

28.08.2020 10:19

SNSD zna se od grba i zastave pa na dalje. Zato se sad knjizi vojna imovina, o tome cuti vlast kao zalivena. Sram ij bilo i Boga i nasih mrtvih. Sve rade da uruse Rs a pri tom podignu tri prsta. Samo su jos glasaci njihovi zatvorili oci pred tim.

ODGOVORITE
Name

MILOMIR

28.08.2020 11:32

OPET OVI IZ OPOZICIJE PLJUJU PO ,VELIKOM SRBINU I PATRIOTI,, KOJI VOLI RS I SRBE SVE DOK IH NE OPLJAČKA I RASELI DO POSLEDNJEG

Name

Re Borci

28.08.2020 17:47

Moji borci vi dobro znate da je 2005 godine na vlasti u Republici Srpskoj i BiH bio SDS i PDP i da su ukinuli najsvjetliju instituciju Republike Srpske, a to je Vojska Republike Srpske. Tačnije potpisali su njenu kapitulaciju. Tada je Predsjednik Republike Srpske i SDS-a bio Dragan Čavić, a samo godinu ranije verifikovali su Izvještaj o događajima u i oko Srebrenice i na taj način svezali omču oko vrata svome narodu.

Name

Re re borci

29.08.2020 20:30

Pa kad si tako pametan de nam reci a je li i SNSD glasao isto? De nam reci koja je jedina stranka iz RS učestvovala u prenosu svih ama baš svih nadležnosti sa nivoa RS na nivo BiH?

Name

Marićka

28.08.2020 12:08

Nema nevinih. Pitanje glasi: ko je prenio više nadležnosti? 1. SDS ili 2. SNSD

ODGOVORITE
Name

Bl

28.08.2020 12:31

Kakvo je to glupo pitanje pa naucimo vec jednom. SNSD petostruko vise. Njih nije trebalo smjenjivati oni su odmsh pristajali na sve sto se ttazilo od njih.