Z4 Srbima nudio veću autonomiju od Republike Srpske

- Na našu sreću, Srbi to nikada nisu shvatili. To je bilo više od autonomije današnje Republike Srpske u BiH. Za nas nikada nije bila opcija prihvatiti Plan Z4. Ali Tuđman ga je prihvatio kao polazište za razgovore,.., otkriva hrvatski diplomata Miomir Žužul.

Region 28.08.2020 | 00:26
Z4 Srbima nudio veću autonomiju od Republike Srpske

Bivši hrvatski diplomata dr. Miomir Žužul u intervjuu Jutarnjem listu otkriva kako se usred hrvatsko-američke saradnje koja je vodila prema vojnom rješenju u proljeće 1995. dogodio Plan Z4 i šta se njime nudilo krajiškim Srbima.

- Po mojem najdubljem uvjerenju, kreator tog plana je bio ambasador Piter Gelbrajt. Ja sam sa Peterom bio i ostao u dobrim odnosima, on je napravio mnogo dobrih stvari za odnos Hrvatske i SAD-a, ali je vidio i šansu za svoje mjesto u istoriji. Htio je napraviti neki sporazum po svaku cijenu", kazao je Žužul, navodeći da je za to Gelbrajt imao podršku u dijelu američke administracije, pogotovo u dijelu Stejt Departmenta.

Na novinarsku konstataciju da je taj plan, Z4, nudio Srbima u Krajini (Hrvatska) državu u državi, Žužul kaže:

- Na našu sreću, Srbi to nikada nisu shvatili. To je bilo više od autonomije današnje Republike Srpske u BiH. Za nas nikada nije bila opcija prihvatiti Plan Z4. Ali Tuđman ga je prihvatio kao polazište za razgovore, ne želeći antagonizirati Amerikance, s kojima je već imao dogovor o reintegraciji Podunavlja. Svi informisani tada su već znali da mogućnost bilo kakvog dogovora više ne postoji. Srpsko odlučno odbijanje Plana Z4, koji nisu željeli čak ni primiti i pogledati, na neki nam je način i pomoglo. Nismo morali smišljati neke diplomatske forme kako opravdati operaciju Oluja", kazao je Žužul.

(BN) 

Komentari / 71

Ostavite komentar
Name

Srpski gej

27.08.2020 23:16

Ne vjerujem mu kada govori da je taj plan podrazumjevao vecu autonomiju RSK od RS. Mislim da nije. Kaze jos:"Za nas nikad nije bila opcija prihvatiti plan Z4".Znaci od pocetka su planirali etnicko ciscenje i dovrsavanje svog genocidnog projekta,a u tome ih je podrzao zapad. Pregovaranje je u stvari bilo odugovlacenje i priprema za napad. Cuvajmo RS.

ODGOVORITE
Name

Nostradiskrimus

28.08.2020 00:00

slicno je bilo i sa Kutiljerovim planom koji su Srbi prihvatili a nikada nije bio opcija i Alijino odbijanje sjelo kao kec na deset. I danas se etnicko ciscenje pravda odbijanjem tog plana.

Name

11903

28.08.2020 00:10

U to vrijeme jedna mocna Srbska stranka je pozivala tadasnje Kraisko rukovodstvo da ne odbacuje taj famozni Z-4. U Zagrebu su ga u to vrijeme vidjeli kao ''zaboravi cetvrtinu'' misleci na teritoriju. U Kninu su tumacili kao ''zgrabi zavezljaj, zaboravi zavicaj''. Na pitanje tadasnjem lideru opozicije u Srbiji da pojasni narodu sta je u tom planu toliko dobro da se narod nagovori na prihvatanje necega takvog Vuk je od prilike odgovorio sljedece ''Z-4 predvidja cak i to da se u Zagrebu kuje Kraiski dinar u cirilicnom tekstu'' Ako je Vuk kojim slucajem tad bio dobro obavijesten, a cini mi se da jeste, onda smo mi definitivno baksuzan narod sa nedoraslim i neozbiljnim vodjama i bojim se da nas taj usud prati i dan danas, samo su svjetske okolnosti sreca nasa sad dosta drugacije.

Name

Dzoo

28.08.2020 04:00

Gej procitaj i sve ce ti biti jasno normalno da niko nije htio od Pravoslavaca da to prihvati tad JNA snazna mocna,E tako nam je sve i Dodik se kocka a nezna da sile koje su Deyton stvorile mogu ga i promenuti!

Name

JAO ИСТИНА

28.08.2020 04:11

ЕТО КОНАЧНО ДА И МИ ЗНАМО ИСТИНЕ. ТРЕБАО ЈЕ СРПСКИ НАРОД У НОВОЈ ХРВАТСКОЈ ЖИВЈЕТИ КАО БУБРЕГ У ЛОЈУ. АЛ ЕТО ОДБИО ЈЕ И ВИ ГА ОНДА ИСТЈЕРАЛИ. ПА НИЈЕ НИ ЧУДО, БАР ТАКО МИСЛЕ СТРАНЦИ. КАД СУ ОДБИЛИ ДА БУДУ БУБРЕГ У ЛОЈУ, Е НЕК СТЕ ИХ ИСТЈЕРАЛИ. ДАЈТЕ ГОСН ПУСТИТЕ ВАШЕ ИСТИНЕ. ХВАЛА ВАМА НА ЊЕМУ И ВАМА И ВАШИМ МЕНТОРИМА. БОЉЕ ЈЕ СВАК СВОМЕ И НИКАД ВИШЕ ЗАЈЕДНО. НИКАД.

Name

Max

28.08.2020 05:11

Nije plan bio etničkoj čišćenje, već uspostavljanje kontrole na cijeloj svojoj teritoriji. A što je neko imao balvane prvo po putevima a zatim i u glavama to je njihov problem.

Name

Ja

28.08.2020 05:14

Ko jos vjeruje latinima!!!?? Lazljivci i dupeuvlakaci belosvjetski.

Name

Re

28.08.2020 05:22

Pročitaš plan, pa sam doneseš zaključak. Zato nikada i nije bio opcija za njih, jer je nudio RSK mnogo. Tuđman uprkos tome prihvatio plan kao polaznu tačku, ali Srbima nije valjao! Danas postoji samo virtuelna RSK. Slično ti je danas u RS-u...

Name

Странац

28.08.2020 05:28

Не конташ,јесте било понуђено више него србима у Дејтону. Невољко су прихватили, а срби су им само олакшали да Америци могу рећи да су учинили све и да је једина опција војничка чизма.

Name

Valter

28.08.2020 05:39

Od koga da čuvamo RS?RS je napadnuta od milorada dodika i gotovo uništena.Onima koji to ne vide nema pomoći

Name

075

28.08.2020 05:53

Srbi, čast iznimkama koji su shvatili realnost, nikada neće moći da shvate da su "gurajući prst u oko" Zapadu od miljenika Zapada na ovim prostorima postali najgori u njihovim očima i da Zapad, a na Zapadu su i novci, to Srbima nikada neće oprostiti! Ne radujem se tome, jer mnogo običnog naroda već danas teško živi!

Name

Kuntakinte

28.08.2020 06:15

A onda se vratio Ante Gotovina iz Legije Stranaca i oslobodio Hrvatsku. Pogledajte film "General", ha, ha..

Name

Re Valter

28.08.2020 06:30

Ako zelis unitarnu BiH onda si imbecil!!! Mile jeste lopov i za to ce kad tad odgovarati ali nemoj mi spominjati zajednicki zivot sa muslimanima. Da su to htjeli imali su bivsu drzavu pa te molim da ne mislis kako muslimani zele.

Name

Marinko

28.08.2020 06:36

Pa naravno većina u međunarodnoj zajednici su shvatili da Srbi nisu u stanju živjeti sa susjedima u miru osim ako ne vladaju .

Name

Re Ja

28.08.2020 06:43

Srbi se uvlače Rusima u dupe...Znači, isti ku...

Name

Re

28.08.2020 06:54

Dovoljno je da kaže da ga je napravio Galbrajt koji se slikao na hrvatskim tenkovima. Napravio ga je skupa sa hrvatskim političarima. Sruga stvar, lako je uopšte moguće da se Srbima i dalje ne nudi status autonomije, ako oni na to ispunjavaju standarde. Zar je taj status o ljudskim pravima nešto što se jednostvno ukine? Plan je bio samo zamka ka transformaciji.

Name

Re 11903

28.08.2020 07:00

Ma ni govora. Podrazumjevao je potpuno preuzimanje vojske, policije, sudstva sa nekakvim pravima koja bi se iz Zagreba svakodnevno mijenjala. Pitanje je, kako je hrvatska vojska smijela da prekorači nesmetano UN zonu, a da oni koji su opominjali Srbe nisu ni prstom mrdnuli?

Name

Aa

28.08.2020 07:46

Z 4 je srbima u hrvatskoj nudio mnogo više nego što imaju danas. To je jedina istina. Sve ostalo su nagađanja

Name

Direkt

28.08.2020 09:22

Z4 je možda nudio više, samo što niko ga tada nije shvatao za ozbiljno, kao što ni ZSO na Kosovu niko ne shvata za ozbiljno, čim je to isposlovano još 2013, a još uvijek je mrtvo slovo na papiru.

Name

Ministar

28.08.2020 09:26

Problem je neprihvatanje realnosti. Covjek otvoreno kaze da je njima odgovaralo sto su Srbi odbili jer se i njima nije svidjao taj plan. Problem je u tome sto pojedine usijane glave ne shvataju da se ne mogu nositi sa vojno jacima. Srbija ne moze da ratuje protiv amerike i tacka. Rat u sfrj nije rat Srba i Hrvata, vec napad nato-a na jugoslaviju. Hrvati, Muslimani i Siptari su bili samo topovsko meso u ratu za razbijanje ozbiljnijih drzava u istocnoj evropi. Danas se to najbolje vidi po Hrvatskoj. Sta su Hrvati dobili 30 godina poslije sfrj? Nista dobro. Standard katastrofa, politicki su bitniji jedino od bih, vojno potcinjeni nato paktu, finansijska dubioza i demografska katastrofa. Slobodno se moze reci da je njemacko trziste rada na hrvatskoj teritoriji napravilo najvece etnicko ciscenje u istoriji. Vise Hrvata se iselilo za njemacku u miru nego u ratu. Sustinski vecu nezavisnost je hrvatska imala u jugoslaviji. Ko ne shvata da je Hrvatska apsolutno zavisna neka ide po strucnu pomoc. Dakle prestanite sanjati. Svi smo pretvoreni u kolonije. Srbi su platili veliku cijenu i placaju i danas ali dok odolijevaju natu i dok nisu u eu jos postoji nada da ce nekada biti nezavisna drzava. Zbog toga zapad udara na Srbiju. Zbog toga su udarili na Ukrajinu a sada ce na Belorusiju. Klasicna kolonijalizacija, drugim sredstvima. Ako Hrvati smatraju da im se isplati biti rob zapadu samo da nema Srba u drzavi, neka im. Ovim tempom za 100 godina hrvata nece biti u hrvatskoj. Postace vikend naselje eu.

Name

re Ministar

28.08.2020 12:11

Bravo! Svaka cast na komentaru!

Name

Re

29.08.2020 07:23

Srpeki gej, takvi ne vjeruju ništa, pa čitaj bog ti pamet dao, plan Z4 je predviđao puno veću autonomiju u odnosu na RS u BiH. Odbijen je što je u to doba Srbija bila naoružana do zuba i što je konfiskovala kompletnu jna.

Name

Re

29.08.2020 09:07

@JAO ИСТИНА,,,,,kako misliš "nikad više zajedno", to je floskula koja je raselila stotine hiljada Srba, floskula koja ima za cilj podjela neke države, ništa drugo, pa kako misliš živjeti zajedno sa Albancima kada se Kosovo reintegriše, hoće li tada biti zajednička vlada ili vlada Srbije, u vladi će biti 1/3 Albanaca...je li to za tebe nije prihvatljivo, "živjeti zajedno" je velikosrpska floskula, niko ne živi zajedno, postoji država koja funkcioniše po datom ustavu.

Name

Lukavi latin

28.08.2020 01:50

Podmukli Latin naravno laže da su Srbi odbijali plan Z4.Prava je istina da su Hrvati diplomatski odbijali sve progovore.Naravno ovo je sve bio dogovor hrvatske i Klintonove administracije.Na Brijonima je Tuđman dogovorio sa hrvatskim vojnim vrhom plan napada na krajiške Srbe.

ODGOVORITE
Name

Re

28.08.2020 06:02

Tipično "po srpski". Alooo zemlja zove mesec! Informiši se! Srbi su odbili plan Z4, a Milošević nije hteo ni da razgovara o tome!

Name

re

28.08.2020 06:57

Zašto bi lagao? Imaju državu već 25 godina i nemaju potrebe nikom da se pravdaju.

Name

Re lukavi latin

28.08.2020 07:09

Tipicno srpski,nisu Srbi odbili plan,laž,laž i samo laž je postala srpska svakodnevnica.

Name

Банијац

28.08.2020 09:36

Прво прочитан тај план.Који делови Крајине би имао аутономију? План је потписан у Женеви.

Name

Smislov

28.08.2020 02:38

To su bile ispresjecane ili nešto slično, znatno manje terirorije od onih koje su tada imali i bez istočne Slavonije. U Kninu su ismijali ruskog anbasadora, kada se pojavio sa tim predlogom. Kerestedžijanc se zvao i bio je razočaran jer je znao da će Srbi ostati bez ičega. To se moralo prihvatiti jer je ta ogromna teritorija bila neodbranjiva. Zna se ko se pitao, isti onaj koji je tamošnje Srbe ostavio na milost i nemilost. Najomiljeniji Srbin, a najveće zlo. Mnogi se i danas kunu u njega, a sve je odbijao i sve ratom izgubio. Onaj koji se danas buni oko našeg statusa i hoće još, rizikuje da i mi ostanemo bez ičega.

ODGOVORITE
Name

Gile

28.08.2020 04:49

Da su srbi prihvatili Z4 ne bi bilo Oluje i jos bi bili u svojim kucama u krajini.

ODGOVORITE
Name

GORANI

28.08.2020 06:06

STA JE TACNO NUDJENO NE MORAMO POVJEROVATI,ALI DA JE SRPSKA SLOGA BILA NA NAJNIZEM NIVOU TO SVI ZNAJU.MILOSEVIC,MARTIC I BABIC SVAKO UDARAO U SVOJU PLOCU,KAKO SE MOGAO POSTICI BILO KAKAV SPORAZUM.SRPSKI NAROD JE SOREMAN DOBITI TERITORIJU U BORBI ALI KILAVI POLITICARI IZGUBE SVE ZA STOLOM.NE KRIVIMO DRUGE,SAMI SEBE UKOPAVAMO.

Name

Marinko

28.08.2020 06:49

Hrvati Z4 nebi prihvatili nikad a Srbi su bili bahati i puni sebe i odbili su ga a nisu znali koliko su bjedni i jadni i sto im se sprema od napaćene Hrvatske

Name

Direkt

28.08.2020 09:27

Oluje bi bilo i da je plan Z4 prihvaćen, pošto protjerivanje Srba iz Hrvatske je planirano mnogo prije Oluje, samo nebi se zvao to Oluja, već nekako drugačije, ali opet isto.

Name

TEŠKO NAMA

28.08.2020 05:54

OBIČNI LAŽOVI. TADAŠNJI MINISTAR ODBRANE HR JE U JEDNOJ EMISIJI NA PITANJE VODITELJA ŠTA BI BILO DA SU SRBI PRIHVATILI PONUĐENI PLAN Z4 ODGOVORIO ,,TADA AKCIJA OLUJA NEBI BILA U AVGUSTU AL U OKTOBRU BI BILA SIGURNO" ČEMU TA TEMA SADA KAD JE SVE BILA LAŽ. VALJDA SE TAKO PERE GRIJEH.

ODGOVORITE
Name

MD

28.08.2020 06:11

To je on pokazivao silu i bahatost, ne bi oni mrdnuli jer je tadašnji ambasador SAD, Galbrajt to zakovarao, a garant sporazuma bi bile najveće svjetske sile. Ko sumnja u sve i svašta, pa i u to, neka pomisli na Srpsku i njen nastanak. Armija BIH i HV su 1995. i 96. godine bile u naletu i ekspanziji, pa nešto ne znam da su planirale bilo kakvu ofanzivu, nakon Dejtona.

Name

Banjaluka

28.08.2020 06:20

Trebalo je prihvatiti Z4 a onda pokrenuti kampanju da smo to prihvatili. Tzv oluje ne bi bilo, imali bi autonomiju, i ne bi bilo egzodusa naroda!

ODGOVORITE
Name

SIJEDA GLAVA

28.08.2020 07:07

Zrelo i odgovorno razmišljanje (mislim na komentar "Banjaluke").

Name

Direkt

28.08.2020 09:33

Čak i da je Z4 bio ozbiljna opcija, Tuđman tj. tadašnji zvanični Zagreb, a i sadašnji, nebi dozvolio da zaživi srpska teritorija blizu Zagreba.

Name

Mirkan

28.08.2020 06:21

Kada svi tako kukate na podmukle latine zašto svi nosite njihove pasoše sa šahovnicom i uživate benefite te države o kojima mi u RS možemo da sanjamo.

ODGOVORITE
Name

Direkt

28.08.2020 09:35

Rodno mjesto (rodna gruda) pretpostavljam. To je razlog.

Name

Da da

28.08.2020 06:22

Imadoh i ja nekad imanje,njive ,sume,kucu svoju,svojih predaka...tako da me bas briga kolko je ko trebao imati...otidjite na groblje na Pucile pa vidite koliko mladih lezi pod zemljom...a htjeli su dalje a ne da ratuju...nisu nam dali...sto cu ja u Semberiji kad sam iz tuzlanskog vjekovnog ognjista morao otici...a oni sve svii dogovorili ko i sada.....

ODGOVORITE
Name

Stefan

28.08.2020 06:22

Srbi su prihvatili plan Z4 i to je bio povod za Oluju.

ODGOVORITE
Name

Srboljub Vlahović-Ciganović

28.08.2020 11:38

Stefi, jesi li gledao dokumentarac "Pad Krajne"? Ako jesi, mora da si čuo uvod uz dramatičnu muziku, kako 1995 pred samu Oluju iz amb SAD u Beopgradu izlazi Milan Babić "beo kao kreč" i kako je "upravo prohvati plan Z4, kontakt grupe, ali KASNO, I SUVIŠE KASNO"! Pogledaj pa vidi kada je tačno prihvaćen. "Pad Krajne" je fantastičan dokumentarac i jedan od najboljih u periodu nakon raspada SFRJ koji govori i o tome kako se djelila BiH i da su Srbi i Hrvati tzv rsk koristili kao "kusur" u međusobnoj podjeli BiH!

Name

Sve

28.08.2020 06:26

Covjek je rekao istinu. Narod je nasjeo na obecanja onih koji su na kraju od njih digli ruke.

ODGOVORITE
Name

vrs

28.08.2020 06:38

i na pocetku rata ovdje u Srpskoj nam je bilo ponudjeno ono sto smo krvavo dobili 95 pa nasi bajni "stvaraoci" ni tad nisu imali mozga, koliko je glava samo moglo da se spasi

ODGOVORITE
Name

re

28.08.2020 11:24

Ma sta nam je ponudjeno na pocetku rata? Izetbegovic je odbio vise planova i to je dovelo na kraju i do 3ogodisnjeg rata. Tim planovima Prijedor i Doboj i jos neka mjesta bi bila u muslimansskim kantonima ili oblastima.

Name

med

28.08.2020 06:43

Samo su Srbi ugrozeni. Sta je s pravima drugih? Sta ako svi pocnu da traze svoje eresove?

ODGOVORITE
Name

Marinko

28.08.2020 06:48

Ovo su priče koje nepiju vode.Da su srbi prihvatili hrvati nebi.Oni šta su planirali oni su to ostvarili.Protjerali srbe i to je to.

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

28.08.2020 08:50

100% JE TAKO!

Name

Svetozar

28.08.2020 06:49

Samo mlatite bez veze,plan je bio čist kao suza,ali srbi ko srbi nebi bili što jesu kad bi se složili,da su prihvatili imali bi državu u državi i to je istina,sve drugo je samo neznanje i bacanje ljage na Miloševiča.

ODGOVORITE
Name

re Svetozar

28.08.2020 07:12

Jesi li ti pročitao taj plan kada kažeš da je bio čist kao suza?

Name

Marinko

28.08.2020 06:53

A što ste mislili da će vam Hrvati prepustiti četvrtinu Hrvatske bez borbe e pa očito ne poznajete Hrvate ili vas je srpska propaganda prevarila kako su Hrvati kukavice. Da li tako mislite i danas.

ODGOVORITE
Name

srna

28.08.2020 07:05

Ovaj covjek govori istinu ,i sam sam bio u ratu devedesete samo smo mi se malo kurcili pa smo mislili da mozemo sami i da ce pomoci i vojska republike srpske i jugoslavije a nismo kontali koju veliku povrsinu teritorije moramo braniti da republika srpska mora branit samu sebe a jugoslavije nije bilo nigde ludi se krili po Beogradu nisu tjeli u rat sad je kasno za sve

ODGOVORITE
Name

mr

28.08.2020 07:40

Pad Krajine je primjer vječite srpske nesloge i izdaje u čijoj pozadini je interes-novac.

ODGOVORITE
Name

Momak

28.08.2020 07:55

I ovako su dobili previse od te mirne reintegracije podunavlja i sugavog franje gledam na tv zena srece na ulici u Vukovaru covjeka koji ju je u ratu silovao a on slobodno seta jer ga je onaj abolirao kao i sve ostale zlocince. Ko je kad odgovarao za etnicko ciscenje ne Srba u toj rsk nije niko nikad. A da ne govorim o ciscenju Rs.. ..bo vas vise rat i sta bi bilo kad bi bilo narod naj.... a olos zlocinacki hoda slobodan.

ODGOVORITE
Name

Svi vi..

28.08.2020 08:29

Koji ovde komentarišete ..pola vas nema pojma sta se tamo dešavalo tih godina..vidim da su pojedini možda i bili na tom dijelu ratišta u to vrijeme..ali samo naslucujete..ili nećete sami sebi da priznate sta je bilo..sto rece ova jedan ..u to vrijeme vlasti Srbije i RS nisu mogli ni oko čega da se slože..osim pojedinaca koji su dobro naplatili tu neslogu..a jedina prava istina je da je Vojska ostala bez ikakve podrške vlasti..nestalo je i hrane i municije..tako da se vojska povukla prije civila..i onda logicnim slijedom ide Oluja..narod se povlači..preplasen..i nije tu bilo nikakve veličanstvene akcije od strane Hrvatske vojske..nego obično klasično čišćenje terena i pljačke srpske imovine na tim predjelima..znaci klasična IZDAJA..

ODGOVORITE
Name

Pdgorica

28.08.2020 08:40

Rukovodstva srba od milosevica do vucica su samo urlali i unistavali srbiju i srbe sve dokazano nakraju kapitulacijom na Kosovu. izuzmimajuci jedino pokojnog Djindjica koji je htio i umio da napravi srbiju normalnom evropskom drzavom i koji nije htio lagati narod imao iskrenu nameru.Ali nazalost ubise ga ovi sto vode srbiju u provaliju.

ODGOVORITE
Name

Z5

28.08.2020 09:23

Na zalost nije prihvacen pa se sada smucamo po svakojakim drzavicama /bih/

ODGOVORITE
Name

KOMENTATOR

28.08.2020 09:23

Tođman je prihvatio "Plan Z4" jer mu je Milošević prije toga obećao da Srbi iz Krajine neće prihvatiti taj Plan. Da su ga Srbi prihvatili sve ostalo bi bilo na UN, kompletna primjena plana, kao i Dejton. Pogledajte izjave nekih tadašnjih SRBA, političara iz Krajine.

ODGOVORITE
Name

Kordunaš

28.08.2020 09:28

Obično se suzdržavam da komentiram ovakve stvari jer me od njih boli želudac, ali... Koliko smo mi Srbi zapravo razvaljeni, pričamo o nekakvoj Krajini; šta je sa Srbima u gradovima? Pretpostavlja se da je samo u Zagrebu krajem 80-ih bilo 100 000 Srba, gdje je Split, Rijeka, Osijek. Šta li su samo radili Srbima u gradovima 90-ih, znamo za porodicu Zec, Gospić, a za mnoge i ne znamo, niti je srpsku vaskoliku javnost puno briga za to. Moj djed je rođen u Karlovcu 1905. godine. Ustaše su ga ubile 1941. nikad mu nismo saznali za grob. Po istarživanju 50-ih godina 20 stoljeća, samo Kordun je tokom II sv, rata izgubio 30 % stanovništva! A onda neki dan gledam "spasioca kapetana Dragana" koji kaže da nije ni znao da "tamo ima Srba". Ta Krajina i da je ostala bila bi privredno uništena, jer tamo nije postojao niti jedan ozbiljan privredni subjekt osim Gavrilovića: narod bi postepeno odlazio, kao što je i odlazio ranije, jer su ti krajevi bili sistematski zapostavljani. Greška je napravljena puno ranije, od Banovine Hrvatske 1939, do AVNOJ-a 1943. Kada uđeš u krivi autobus, sve stanice su pogrešne... I onda se ovaj hercegovački lažljivac Žužul pravi pametan kao i oni đedovi što su nam na školskim priredbama lagali kako su sa roguljama i motikama razoružavali njemačke divizije. To je neko drugi osmislio, a oni samo sprovode. Isto su oni balkansko smeće kao i mi.

ODGOVORITE
Name

Re Kordunaš

28.08.2020 12:07

Problem Srba je gdje nisu većina rovare protiv države u kojoj žive toliko dok ne izazovu sukobe i na kraju ta manjina plati zeh,taj scenarij sada gledamo u C.Gori i BiH.U BiH nisu Srbi ni s Dejtonom zadovoljni idu dalje sa rovarenjem i kad sve izgube,onda svi drugi krivi osim naravno ugroženih Srba.

Name

Vuk

28.08.2020 10:26

To znaju i vrapci na grani, ali Milošević je htio sve Srbe u jednoj državi.

ODGOVORITE
Name

Srboljub Vlahović-Ciganović

28.08.2020 11:42

Cilj je bio podjela BiH! Srbi i Hrvati su imali taj cilj!

Name

Kordunaš

28.08.2020 12:55

A gdje su to Srbi (bili) manjina - na Kordunu, Baniji, zapadnokrajiškim opštinama BiH. Čak i nakon nezamislivih pokolja u II sv. ratu, Srbi su tu opet bili većina. Spomenuo sam genezu grešaka, od Banovine hrvatske do AVNOJ-a. Jednostavno su granice nacrtane krivo i nepravedno. Kako može postojati Hrvatska na srpskim etničkim teritorijama? Druga stvar, Srbi rovare, pa ne rovare Srbi, nego drugi rovare protiv zajedničke države sa Srbima. Kad su Srbi bili u punoj snazi tad su postojale zajedničke države dvije Jugoslavije gdje su svi živjeli u kakvoj takvoj slozi. Čim postoji i najmanja mogućnost nestabilnosti, Hrvati, Slovenci. Muslimani se hvataju noževa. Zašto su se svi narodi, odnosno republička vodstva u SFRJ (osim Srba) tajno naoružavali. Nemoj samo reći da je JNA bila na strani Srba, pogledaj strukturu vodstva SFRJ pred raspad, sve sami Hrvati. I normalno u sukobu je opravdano Srbe pobiti ili protjerati jer oni "rovare". Što se tiče Crne Gore, Srbi se tamo nisu bunili ni kad je proglašena nezavisnost, niti kad su pristupili nato paktu, nego kad je DRŽAVA počela otimati imovinu Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi dekretom, stvarajući ustašoidnu CG pravoslavnu crkvu (nešto kao hrvatska pravoslavna crkva u ndh). Živio Ti meni!

Name

Re kordunas

28.08.2020 13:37

I gdje god su većini tu je srpska država? Umjesto velike Srbije dobili ste veliki i lijepo vam stoji. Od srca vam želim još jedan veliki (a mislim da vam sigurno sleduje) nek vam se nađe, vi ste nebeski narod, sve vas sleduje duplo

Name

Cilj je bio podjela BiH

28.08.2020 21:17

1 000 000 dokaza! Tzv rsk je prodata zarad podjele BIH!

Name

Vlah

28.08.2020 12:57

Nisu tamo nikad bili Srbi sve su to Vlasi koje je spc ubjedila da su Srbi zarad svojih interesa i interesa da povecaju teritoriju Srbije. Te su Vlahe Austro Ugari doveli tamo. Pravi Srbi su u Sumadiji Kosovu i do Beograda.

ODGOVORITE
Name

Kerherven

09.03.2023 22:40

Istina. Koliko malo ljudi razumije za vlahe.

Name

Lazi, lazi

29.08.2020 10:04

Lazi i samo lazi. Nikad ne veruj u ono sto ti neko, kome nikada nisi bio simpatican, govori. Uvek je bilo jedno, predstava za narod a drugo sto se priprema "ispod zita".

ODGOVORITE
Name

pricam ti pricu

29.08.2020 10:09

Zanimljivo je da se neke price lansiraju "slucajno" bas u odredjeno vreme. Postavi se drvo ispred coveka, da bi se sakrila cela suma. Danas covek vise ne moze da zna, ko je zrtva, Crvenkapa ili Vuk.

ODGOVORITE
Name

Todoric

29.08.2020 10:17

Danas svaka budala pametuje i svoju pricu prica Pa taj plan je bila samo farsa klopka za Srbe naivne Da je to doista bio iskren plan pregovarao bih direktno diktator izdajnik grobar Srbskog naroda Milosevic nebih prepustio Marticu i ostaloj buranijii Kraiskoj To je unapred isplanirao Tudjman i Milosevic naivni Srbi krmku vjerovali Da su taj famozni Z4 koim slucajem prihvatili vidjeli bi drugo poluvreme igre i izmjene plana Krmku milosevicu je vise odgovaralo da Hrvati Srbe proteraju da bi Krmak imao svjeze iskusne ratnike koje ce na Kosovo poslat Jebem li mu pleme izdajnicko

ODGOVORITE