Dijalog Beograda i Prištine tema izbora u SAD

Kosovsko pitanje poslužilo je dvojici bliskih saradnika aktuelnog i bivšeg predsednika Amerike, republikanca Donalda Trampa i demokrate Baraka Obame, da ukrste koplja na "Tviteru", u sklopu predizborne kampanje za sledećeg stanovnika Bele kuće.

Svijet 28.08.2020 | 00:04
Dijalog Beograda i Prištine tema izbora u SAD

Prvo je Ned Prajs, nekadašnji Obamin specijalni pomoćnik za osoblje Savjeta za nacionalnu bezbjednost, "opleo" po Ričardu Grenelu, koji je Trampov specijalni izaslanik za pregovore Beograda i Prištine.

- Ričard Grenel se dosljedno oglašavao po dvije inicijative za vrijeme svog rada u administraciji: diplomatija između Kosova i Srbije i o globalnoj LBGT dekriminalizaciji. Prva je spektakularno propala, a druga je nešto o čemu mu njegova stranka neće dozvoliti da diskutuje - napisao je Prajs.

- Pregovori Kosova i Srbije su sledeće nedelje u Bijeloj kući. Vaš tim je narode Srbije i Kosova ignorisao osam godina. Vaš trenutni kandidat Džo Bajden nazvao je gejeve sigurnosnim rizikom!

Prajs je, inače, prije angažmana u Bijeloj kući za vrijeme Obaminog mandata, radio u CIA kao viši analitičar i portparol. Kao i Grenel, i on je vrlo aktivan na društvenim mrežama, samo na suprotnoj strani, jer podržava Džoa Bajdena, kandidata demokrata za predsjednika SAD, kao i Kamalu Haris koju je Bajden imenovao kao kandidata za potpredsjednicu Amerike.

Veliki je kritičar Trampa i njegovih spoljnopolitičkih odluka, za koje tvrdi da nisu povezane sa nacionalnm interesom SAD već sa Trampovim ličnim "političkim bogatstvom".

Inače, u Americi je pokrenuta i kampanja "Srbi za Trampa 2020" čiji je cilj da mobiliše milion Amerikanaca srpskog porijekla da glasaju za ponovni izbor aktuelnog predsjednika SAD. Jedan od pokretača kampanje, Olga Ravasi, izjavila je nedavno da su oni "motivisani više nego ikada prije" da izaberu "vjerovatno najboljeg predsjednika u istoriji Amerike".

- U vremenu nestabilnosti potrebno je snažno vođstvo predsejdnika Trampa, povjerenje u teške odluke koje donosi, zakon i red - poručila je Ravasi.

BAJDEN POREDIO SRBE SA NACISTIMA

Kandidat demokrata za predsjednika Džozef Bajden je kao potpredsjednik SAD 2016. godine sa suprugom i unukom prisustvovao promociji dijela puta u blizini američke vojne baze Bondstil koji su vlasti u Prištini nazvali po njegovom preminulom sinu Bou.

Bajden je tada rekao da je njegov sin bio "zaljubljen u Kosovo", kao što je i on sam. Tokom 1998, Bajden je izjavio da je predlagao da se bombarduje Beograd (zbog rata u Bosni) i da američki piloti sruše sve mostove na Drini, a takođe je dovodio u vezu Srbe sa Nemcima i značajem Nirnberškog procesa za njih.

U Beogradu je bilo razmišljanja da se srpska dijaspora u SAD zvanično pozove da glasa za Trampa i jedan od zagovornika te ideje je bio šef diplomatije Ivica Dačić.

Njegov koalicioni partner, lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma je prije petnaestak dana javno pozvao Srbe u Americi da se uključe u kampanju "Srbi za Trampa", smatrajući da će oni time pomoći svojoj matičnoj zemlji Srbiji "u borbi za istinu i pravdu, posebno kada je u pitanju KiM".

Iako je poznato da najveći dio srpske dijaspore generalno glasa za republikance, stručnjaci za međunarodne odnose, međutim, smatraju da zvaničnici u Beogradu ne treba da se svrstavaju i da otvoreno lobiraju za jednu ili drugu političku opciju u SAD. Mada, za administraciju demokrata vezuju se naše posljednje gorke nacionalne traume poput bombardovanja 1999. i otcjepljenja Kosova koje se smatra porodičnim legatom dinastije Klinton.

(Novosti)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Znalac

27.08.2020 22:56

Znamo koga je predsjednik podrzao 2016, jer je "pametan".

ODGOVORITE
Name

re

27.08.2020 23:33

Bih normalno glasa za Džoa Bajdena

ODGOVORITE
Name

Re

28.08.2020 11:27

NE. BiH glasa za Trampa, bar srpski dio BiH.

Name

Skeptik

28.08.2020 04:44

Ne zaboravimo, Bil Klinton i Demokrate su bombardovale Srbe i u Republici Srpskoj i u Srbiji. NAPRED TEAMP!

ODGOVORITE
Name

RS

28.08.2020 14:54

glasa za Trampa i Melaniju

ODGOVORITE
Name

re RS

28.08.2020 18:08

Vise za Melaniju!