"Štada grupa" je povećala prodaju za 16 odsto

 "Štada grupa" u okviru koje posluje "Hemofarm" u prvoj polovini godine zabilježila je povećanje prodaje od 16 odsto na ukupno 1,47 milijardi evra, sa organskim rastom prodaje od devet odsto.

Republika Srpska 26.08.2020 | 11:11
"Štada grupa" je povećala prodaju za 16 odsto

Iz "Hemofarma" je saopšteno da je ovaj rezultat posebno značajan s obzirom da na nepovoljno poslovno okruženje izazvano pandemijom virusa korona, koja je direktno uticala na smanjenje stope rasta i u farmaceutskoj industriji.

"U poslovnom smislu, drugi kvartal ove godine naročito je bio težak pošto je došlo do velikog pada na brojnim tržištima, naročito u zemljama u kojima pacijenti direktno plaćaju troškove liječenja", navedeno je u saopštenju.

Ovaj pad, tvrde u "Hemofarmu", posljedica je krize izazvane virusom korona, koja je dovela do znatnog smanjenja broja ljudi koji su odlazili u apoteke, kod ljekara i u bolnicu, kao i do promjene trenda da se lijekovi kupuju unaprijed.

"Štada" je čak i u ovim izazovnim uslovima dobro poslovala zahvaljujući širokoj i raznovrsnoj paleti lijekova i preparata, navode u "Hemofarmu".

Generalni direktor "Štade" Peter Goldšmit istakao je da je ovo povećanje prodaje i prihoda iznad tržišnog prosjeka odraz konzistentne primjene njihove strategije "Jedna Štada za rast".

"Snažna posvećenost i preduzetnički duh naših zaposlenih osnova su našeg uspjeha. U anketi za zaposlene koju smo nedavno sproveli, devet od 10 zaposlenih izjasnilo se da su ponosni što rade za `Štadu` i da su uvjereni da će kompanija izaći snažna iz krize izazvane virusom korona", istakao je Goldšmit.

S obzirom na negativne efekte pandemije koji traju, naveo je Goldšmit, neophodno je da nastave da pokazuju visok nivo agilnosti i posvećenosti da bi ostali na kursu rasta i u drugoj polovini 2020. godine.

Iz "Hemofarma" navode da su nedavne akvizicije, kao što je proizvodni portfolio kompanije "Takeda" u Rusiji, "Valmark" /Walmark/ sa svojim poslovanjem koje uključuje zdravstvene proizvode široke potrošnje u Centralnoj i Istočnoj Evropi, "FERN-C" brend na Filipinima, upotpunile organski rast prodaje "Štade" od devet odsto.

Integracija ovih akvizicija se uspješno odvija, navodi se u saopštenju.

(Srna) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Vlad Tepeš

26.08.2020 09:27

Super. Znači ima puno bolesnih dok lijekovi dobro idu.

ODGOVORITE
Name

Doboj

26.08.2020 11:42

Bolest se lijepi na ljudski strah, odavno dokazano

Name

Skeptik

26.08.2020 09:43

Povećava se prodaja lijekova i medicinskih preparata a istovremeno opada prodaja svježeg voća i povrća, mesa, meda, mliječnih proizvoda...Uzročno posljedična veza.

ODGOVORITE
Name

cicopico

26.08.2020 09:46

Sve ok, ali meso i mlijeko? To može samo neku bolest donijeti.

Name

vas nikako ,

26.08.2020 12:22

da zaboravim ,hvala sto nas poslaste na biro rada posto kupiste za male pare ,,Cajavec,,Novakovici .Nas oko sto radnika Sistemi upravljanja vatrom .Hvala i tadasnjoj vladi ,neizmjerno .

ODGOVORITE