Gdje se kriju ubice Damira Ostojića Šijana?

Damir Ostojić Šijan likvidiran je 31. augusta 2018. godine, dok je njegova supruga Sandra Jošić tada teško ranjena.

Republika Srpska 25.08.2020 | 08:12
Gdje se kriju ubice Damira Ostojića Šijana?

Bliži se druga godišnjica ubistva Damira Ostojića, zvanog Šijan (42), koji je likvidiran u mafijaškoj sačekuši pored svoje kuće u Banjoj Luci, dok je njegova supruga Sandra Jošić tada teško ranjena. Ovaj slučaj i dalje se vodi kao nerasvijetljen.

Zaštita istrage

U Tužilaštvu RS je rečeno da se intenzivno radi na otkrivanju tragova i počinilaca ovog krivičnog djela.

- U ovoj fazi postupka, s ciljem zaštite istrage, više informacija ne možemo iznositi, pojasnili su u Tužilaštvu.

Ostojić je, podsjetimo, ubijen 31. augusta 2018. Ubica ga je sačekao u Kozarskoj ulici, u banjalučkom naselju Kočićev Vijenac. Vjerovatno je bio sakriven iza drveta i pucao je kod raskrsnice u momentu kada je Ostojić naišao terencem i usporio kako bi skrenuo prema kući.

Detaljnim pregledom terena tada je zaključeno da je napadač poslije krvavog pira pobjegao u obližnji šumarak, koji ovu ulicu dijeli od Ulice Bolanog Dojčina. U grmlju je, naime, pronađen svjež ljudski trag.

Očigledno je da je ubica znao da supružnici tu noć nisu bili kod kuće te koje je vrijeme najbolje da ih sačeka i zapuca. Ne isključuje se ni mogućnost da je napadač imao i pomagače, koji su mu nakon krvavog pira pomogli da pobjegne.

U međuvremenu, Tužilaštvu su prosljeđivane krivične prijave protiv Stefana Samardžije, Srećka Trifkovića i Miloša Obradova s Pala. Njima se na teret stavlja da su kao članovi kriminalne grupe učestvovali u organizovanju i pripremi zločina. Svi su u više navrata saslušavani u Tužilaštvu i policiji.

Međutim, i pored ovoga istraga nije okončana i vodi se kao nerasvijetljena, jer kako se nezvanično saznaje, Tužilaštvo nema dokaze ko je iz automatske puške izrešetao automobil u kojem je bio Ostojić.

Ubistvo sarajevskih policajaca

Osumnjičena trojka veže se za članove automafije s Pala i u početnoj fazi istrage dovedena je u vezu s krađom Škode Oktavije, koja je korištena u Šijanovom ubistvu.

Sumnja se da je Samardžija kritične noći Oktavijom, koja je ukradena u Sarajevu 27. jula 2018, dovezao ubicu do Kozarske ulice u blizini Šijanove kuće i čekao ga u vozilu. Nakon zločina ubicu je odvezao na nepoznatu lokaciju, a vozilo je pronađeno zapaljeno u šumi u selu Šešići, kod Gornje Piskavice.

Iste osumnjičene sarajevska policija je dovela u vezu s ubistvom sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Srećko Trifković i Miloš Obradov po tom osnovu su već bili pritvoreni, a čim su pušteni na slobodu, ponovo su uhapšeni na zahtjev MUP-a RS-a zbog istrage Šijanovog ubistva.

(Oslobođenje.ba) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Radovan

25.08.2020 07:51

Nisu oni bolan za otkrivanje već za zataškavanje to odlično rade.Nisu ni dorasli kriminalcima. Jesu za iskakanje iza drveta sa znakom stop policija.

ODGOVORITE
Name

Re Radovan

25.08.2020 13:42

Bravo, sve je tako! Nisu sposobni ni iza drveta.

Name

Andric

25.08.2020 20:47

Fino svu trojicu osudis na po 40 god,ako ne zele propjevati.Ako propjevaju,obecas im fer i posteno sudjenje.I tu je kraj price...

ODGOVORITE
Name

Sestra

06.04.2022 15:00

SVE DO SADA NAPISANO O DAMIRU JE OČITO NAVODJENJE NA ZATAŠKAVANJE! DAMIR NIJE UBIJEN 31.08.

ODGOVORITE