Rodna godina: Prinos kukuruza zadovoljavajući

Stanje kukuruza na većini njiva u Semberiji, na Birču, u zvorničkom Podrinju i u majevičkom kraju, koji je zasijan na blizu trideset i osam hiljada hektara, je zadovoljavajuće i nalazi se u fazi nalivanja zrna.

Republika Srpska 04.08.2020 | 11:30
Rodna godina: Prinos kukuruza zadovoljavajući

Prema riječima dr Dragana Zarića iz Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske, zbog čestog smjenjivanje suvog i toplog vremena sa obilnim kišnim padavinama, za sada se ne primijećuju posljedice tropskih vrelina kojih je nedavno bilo u ovom dijelu Srpske.

"Trebalo bi sačekati još koji dan da bi se, eventualno pojavila oštećenja od visokih temperatura, ali na sreću, one nisu dugo trajale, pa bi kukuruz u ovom dijelu Srpske mogao nastaviti vegetaciju koja je sada u najznačajnijoj fazi njegovog razvoja.

On je napomenuo da je sada rano prognozirati visinu prinosa ovogodišnjeg roda kukuruza, jer do njegovog zrenja ima još dosta vremena.

"Ako se nastave ovako povoljne vremenske prilike onda bi i rod ove naše najzastupljenije žitarice trebalo da bude zadovoljavajući", napominje Dragan Zarić.

Poljoprivredni stručnjaci ovoga kraja nadaju se da u avgustu ne bi trebalo da bude dužeg sušnog perioda što bi, osim kukuruzu, pogodovao i ostalim usjevima. 

On upozoravaju i na određene probleme o kojima bi trebalo u narednom periodu povesti računa.
To se prvenstveno odnosi na korijen biljaka, koji je relativno plitko formiran zbog obilnih proljetnjih padavina, pa ako bi možda u nastavku vegetacije kukuruza bilo suše, onda biljke ne bi mogle apsorbovati dovoljno vode i hrane iz zemljišta.

Za sada ima dovoljno vlage što je od izuzetnog značaja u fazi nalivanja zrna kukuruza.

"Ponegdje se pojavio i napasnik kukuruzna zlatica koji može da umanji prinose, ali se očekuje da u atarima semberskih sela pored rijeke Drine pojavi i bolest crvenilo kukuruza, koja, takođe, nepovoljno utiče na rod", kaže dr Zarić.

Većina poljoprivrednika iz semberskih sela, koji su, plašeći se dugotrajne suše, sijali kukuruz iz ranijih faza zrenja, iz FAO grupa 200, zatim 300 i 400 zadovoljni su stanjem svojih usjeva, jer su im vremenske prilike pogodovale u razvoju i oni ranije zasijani skoro su završili fazu nalijevanja zrna.

Neki od njih se već pripremaju i za pripremanje silaže, naravno, ako se iznenada pojavi suša, pa počne da se nepovoljno odražava na stanje kukuruza.

(Tihomir Nestorović / BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Prova

04.08.2020 09:48

Bice prove....

ODGOVORITE
Name

re

04.08.2020 10:30

Treba navaliti na pečenjke i kuvane kukuruze...

Name

Re:

04.08.2020 15:53

Uff... Vruca prova u mlakome mlijeku. Nezamjenjivo!

Name

Re

04.08.2020 20:26

Rodna bogami, rodila korona! Ima u svijetu vise oboljelih nego sto ima stanovnika ???